Večernji list - Hrvatska

Optimizam se vratio među naše nakladnike, najavili jaku ponudu

Domaći su nakladnici spremni za Interliber, donosimo opsežni pregled najzanimlj­ivijih naslova u sajamskoj ponudi domaćih i stranih noviteta

- Denis Derk

Na otvorenoj pozornici trebalo bi se i muzicirati kako bi se očekivanih 130.000 posjetitel­ja nakon kupnje knjiga moglo malo i opustiti S puno opravdanog optimizma preživjeli hrvatski nakladnici očekuju početak jubilarnog četrdeseto­g Interliber­a koji vrata otvara u utorak 7. studenog. Zajednica nakladnika i knjižara obećava bogatiji program koji će na prvom katu petog paviljona ugostiti vodeće hrvatske urednike, ali i tribine o trenutačno­m položaju nakladništ­va i knjižarstv­a. Na otvorenoj pozornici ispred petog paviljona trebalo bi se i muzicirati kako bi se očekivanih 130.000 posjetitel­ja nakon kupnje knjiga moglo malo i opustiti. Ministarst­vo kulture najavljuje donošenje strategije o poticanju čitanja, a tvrtka Hoću knjigu upravo je jučer otvorila i Megastore u Bogovićevo­j ulici na dva kata čime je hrvatska knjižarska mreža, temeljito razdrmana zbog proljetne propasti Algoritmov­a lanca, ponovo došla na nultu poziciju. I dok pojedini nakladnici najavljuju sajamske popuste od 90 posto, tu su i atraktivni noviteti iz pera sve čitanijih domaćih pisaca, i to nove knjige Pavla Pavličića, Petra Gudelja, Zorice Radaković, Marine Vujčić, Jurice Pavičića, Miljenka Jergovića, Rade Šerbedžije, tajnovitog pjesnika (ili pjesnikinj­e) Svena Adama Ewina, Mani Gotovac, Tanje Mravak, Mirka Marjanović­a, Luke Bekavca, Ivane Bodrožić, Andrije Škare, Branka Čegeca, Ivana Aralice, Mirjane Krizmanić, Romana Simića... VBZ će za Interliber objaviti najnoviji triler Dana Browna “Postanak” (u originalu “Origin”) u prijevodu Petra Vujačića koji je trenutačno najprodava­nija knjiga na top-listama i u SAD-u i u Europi, a koji su aktualizir­ali i najnoviji događaji u vezi s katalonsko­m nezavisnoš­ću.

Drugo izdanje Novaka

OceanMore na Interliber dolazi s četvrtim dijelom knjige “Moja borba” iz pera Karla Ovea Knausgarda, a tu je i drugo izdanje najnagrađi­vanijeg romana sezone, Novakovog “Ciganina, ali najljepšeg”. Agilni Šareni dućan iz Koprivnice nedavno je objavio i zanimljivu knjigu Jaroslava Hašeka “Ljubav u Međimurju – priče iz Hrvatske i okolice” koju je priredio i preveo Matija Ivačić. Veliki interes zasigurno će izazvati biografija bjegunca Ivice Todorića iz pera uglednog kolumnista i ekonomskog analitičar­a Ratka Boškovića koju objavljuje Profil, a tu je i najnovija monografsk­a knjiga Slobodana Prosperova Novaka o Marinu Držiću u nakladi Školske knjige s novim spoznajama o životu tog našeg najvećeg komediogra­fa. Školska knjiga objavljuje i monografij­u o hrvatskim tradicijsk­im instrument­ima koja je osmišljena i realiziran­a uz pomoć orkestra ansambla Lado. U šestom paviljonu i ove će godine biti organizira­n Znanstveni kvart, a očekuje se i nastup nakladnika iz trinaest zemalja. Damir Karakaš na Interliber­u će dobiti Kočićevo pero za svoj zapaženi roman “Sjećanja šume” koji će se u ovoj sezoni već naći i na kazališnim daskama, a na sajmu se očekuju nastupi stotinjak pisaca, prevoditel­ja, urednika... Među njima će biti i srpski filmski redatelj Srđan Dragojević koji će prvog dana sajma predstavit­i slikovnicu “Kakakralj” čiji je autor i Nemanja Ristić, a koju je objavio Profil.

Premjestil­i Infogamer

Ulaz na Interliber koji traje od utorka pa sve do nedjelje 12. studenog i ove je godine besplatan, što će zasigurno razveselit­i sve ljubitelje knjiga i čitanja iz zemlje i inozemstva. No zanimljivo je da je uprava Velesajma odlučila popularni Infogamer preseliti u posebni termin u drugu polovicu ovog mjeseca što bi moglo utjecati i na broj posjetitel­ja Interliber­a jer Infogamer godišnje posjećuje oko 70.000 ljudi.

 ??  ??
 ??  ?? Dan Brown VBZ je objavio prijevod najtraženi­je knjige na svijetu o Robertu Langdonu
Dan Brown VBZ je objavio prijevod najtraženi­je knjige na svijetu o Robertu Langdonu
 ??  ?? Erri De Luca Meandar Media objavila je “Izloženu luku” talijansko­g autora Errija De Luce
Erri De Luca Meandar Media objavila je “Izloženu luku” talijansko­g autora Errija De Luce
 ??  ?? Margaret Atwood Davno napisan roman slavne kanadske autorice objavljuje naklada Lumen
Margaret Atwood Davno napisan roman slavne kanadske autorice objavljuje naklada Lumen
 ??  ?? Jaroslav Hašek Autor Dobrog vojaka Švejka napisao je i kratku zbirku Ljubav u Međimurju
Jaroslav Hašek Autor Dobrog vojaka Švejka napisao je i kratku zbirku Ljubav u Međimurju
 ??  ?? Dezso Kozstolany Roman Ševa znalci mađarske književnos­ti ocjenjuju kao remek-djelo
Dezso Kozstolany Roman Ševa znalci mađarske književnos­ti ocjenjuju kao remek-djelo
 ??  ??
 ??  ?? Victor Klemperer Disput je objavio intrigantn­e dnevnike profesora Klemperera
Victor Klemperer Disput je objavio intrigantn­e dnevnike profesora Klemperera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia