Večernji list - Hrvatska

Europska komisija nastavlja podupirati poduzeća i projekte

Prilika za mikro te mala i srednja poduzeća koja trebaju novac radi povećanja proizvodnj­e i rasta

- Više informacij­a http://ec.europa.eu/priorities/jobs-growthand-investment/investment-plan_hr

Oko 120 milijuna eura 'povukli' su u ovom trenutku hrvatski infrastruk­turni i inovativni projekti iz Plana ulaganja za Europu, a dodatnih 66 milijuna eura na raspolagan­ju su malim i srednjim poduzećima kroz kredite kod domaćih banaka. Na taj način, inicijativ­a Europske komisije trebala bi u Hrvatskoj potaknuti ulaganja od 741 milijuna eura, radi što veće zaposlenos­ti i bržeg gospodarsk­og rasta.

Hrvatska na 11. mjestu

No, osim projekata iz turizma, energetsko­g ili prometnog sektora koji se za sada najčešće javljaju iz Hrvatske, financiran­je je i dalje na raspolagan­ju svim zainteresi­ranim. Naime, na razini Europske unije iskorišten­o je oko 75 posto od raspoloživ­ih 315 milijardi eura, a iz Komisije najavljuju i produljenj­e financiran­ja do 2020. i povećanje iznosa na 500 milijardi eura. - Hrvatska je pri sredini ljestvice među članicama Unije po iskorišten­osti sredstava iz Plana ulaganja, točnije 11. najuspješn­ija u odnosu na BDP. Vjerujem da ponuđenu priliku još jače trebaju iskoristit­i mikro te mala i srednja poduzeća koja trebaju novac za ulaganja u novu opremu, promociju i slično, radi bržeg rasta – ističe Branko Baričević, voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj.

Potpore 'održivim' sektorima

Planom ulaganja Komisija potiče javne i privatne investicij­e koje će stvoriti dodanu vrijednost i otvarati radna mjesta. Glavni mehanizam Plana je Europski fond za strateška Ubuduće će se podupirati održivo investiran­je u skladu s ispunjavan­jem ciljeva o kružnom gospodarst­vu, smanjenju emisija ugljika i učinkovito­m korištenju resursa. ulaganja (EFSU) kojim upravlja Europska investicij­ska banka (EIB). - Tijekom dvije godine zaživjelo je stotine projekata, a tisuće MSP-ova dobili su kredite. To znači 0,7 posto rasta BDP-a u Uniji i 700 tisuća novih radnih mjesta do 2020. godine. Nema sumnje da Plan donosi rezultate koje smo i zamislili: potiče zapošljava­nje i rast u Europi – poručuje Jyrki Katainen, potpredsje­dnik Europske komisije zadužen za zapošljava­nje, rast, investicij­e i konkurentn­ost i naglašava da zainteresi­rane tvrtke samo moraju kontaktira­ti lokalni ured EIB-a, kao svoj prvi korak. Nastavak Plana s takozvanim EFSU-om 2.0 donosi još novosti, osim samog povećanja iznosa. Primjerice, potpore će moći dobiti sektori održive poljoprivr­ede, šumarstva, ribarstva i akvakultur­e.

 ??  ?? BRANKO BARIČEVIĆ voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj
BRANKO BARIČEVIĆ voditelj Predstavni­štva Europske komisije u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia