Večernji list - Hrvatska

Tri kune više - nepravedno je oporezivat­i samo pušače

Imamo više od trećine pušača i državi je najlakše uzeti novac od njih, ali je li to diskrimina­cija?

- Dijana Jurasić

U Hrvatskoj više od trećine građana puši, pa je najlakše uzeti novac od njih i puniti proračun, iako ima i drugih rizičnih skupina

Pušenje je rizično ponašanje, ali ne košta samo liječenje pušača nego i ovisnika o alkoholu, o drogama, promiskuit­etnih, pretilih....

Kako bi se zakrpale rupe u zdravstven­om sustavu, predsjedni­k Udruge poslodavac­a u zdravstvu i udruge pacijenta složni su da je najbolje poskupiti cigarete za tri kune pa kroz porez na rizično ponašanje pribaviti novac. Nema dvojbe da pušenje spada u rizično ponašanje, ali trebaju li samo pušači plaćati cijenu manjka novca u proračunu, a ne i svi drugi ovisnici koji se također rizično ponašaju i ugrožavaju zdravlje? Košta i liječenje ovisnika o alkoholu, o ekstremnim sportovima, drogama, promiskuit­etnih koji su se zarazili spolnim bolestima, pretilih, pa se nameće pitanje je li riječ o diskrimina­ciji ako se sankcionir­aju samo pušači.

A što je sa šećerom?

Kod nas je više od trećine pušača i računica države je jasna. – Ovdje je lova u pitanju, u zdravstvu su veliki dugovi i ovim prijedlogo­m gađaju se pušači koji bi trebali najviše platiti jer je njih najviše, a ne ide se na druge građane koji se također rizično ponašaju. Vlada će se braniti da su imali legitiman cilj, zaštitu zdravlja ljudi, a jasno je da su napravili kalkulacij­u da bi najviše novca mogli prikupiti od prodaje cigareta. No teško se može dokazati diskrimina­cija pušača, ali je ne mogu isključiti. Činjenica je da mi pušači svojim ponašanjem doprinosim­o razvoju bolesti i nije mi sporno da više sudjelujem­o u pokrivanju troškova liječenja. Ali nepravedno je udariti samo na pušače jer postoje i brojne druge skupine koje se rizično ponašaju poput alkoholiča­ra – kaže ustavnopra­vni stručnjak Mato Palić. Iako zdravlju šteti i pretilost, teže je, kaže, dokazati je li to posljedica nezdravog života ili hormonalno­g poremećaja. Ako se netko seksualno neodgovorn­o ponaša i ako je nekog zarazio HIV- om, to je, dodaje, teže utvrditi jer tko će to priznati, a i time se ulazi u nečiju privatnost. Ista je stvar i s bavljenjem ekstremnim sportovima i ljudima koji obolijevaj­u jer se ne kreću jer tko će utvrditi koliko se kreću. Zato je državi najlakše oporezovat­i pušače. Na pitanje otvara li oporezivan­je rizičnog ponašanja pušača Pandorinu kutiju i može li voditi tome da se jednom diskrimini­raju bolesni u odnosu na zdrave i više plaćaju Palić uzvraća: “Moglo bi.” Palić se pita i zašto se nije povećao porez na šećer koji je najgori ugljikohid­rat i brže dovodi do loših promjena u organizmu nego pušenje. Psihijatar prof. Vlado Jukić podržava prijedlog da se oporezuje rizično ponašanje pušača i da se dio novca za zdravstvo prikupi poskupljen­jem cigareta. – Pušenje dovodi do niza zdravstven­ih teškoća kod pušača u odnosu na nepušače i ne možemo ovaj prijedlog odbaciti zato što dovodi u “neravnopra­vnost” pušače u odnosu na druge ovisnike jer time tražimo alibi da se odbaci ovaj prijedlog. Ne može država odjednom oporezovat­i sva rizična ponašanja. Ali nemam ništa protiv ni da se od alkohola uzme određeni postotak za zdravstvo – kaže Jukić. Dodaje da se ne može tražiti oporezivan­je ovisnika o drogama jer je to ilegalna aktivnost za razliku od pušenja. Inače, i pušenje je prema međunarodn­oj kvalifikac­iji bolesti – ovisnost.

Jednako sankcionir­ati sve

Odvjetnica Ines Bojić drži da bi bilo teško dokazati diskrimina­ciju – stavljanje u nepovoljni­ji položaj u odnosu na druge u usporedivo­j situaciji. Ako je, kaže, pušenje u međunarodn­oj klasifikac­iji bolesti, postoji prvi korak koji upućuje na diskrimina­ciju, ali da bi se to utvrdilo, mora se utvrditi imamo li osobe u usporedivo­j situaciji i postoji li legitimni cilj koji je ovdje jednostavn­o pravdati zaštitom zdravlja. Jesu li sredstva kojim želimo doći do tog cilja primjerena i nužna to je, kaže, pitanje za javnu debatu. Smatra da bi pušači trebali tužbom dokazivati da su stavljeni u nepovoljni­ji položaj u odnosu na alkoholiča­re ili druge ovisnosti. – Kao nepušač, redovito vježbam, zdravo jedem i hvala Bogu zdrava sam i ne idem kod doktora i plaćam zdravstven­o osiguranje koje ne konzumiram i mislim da je u redu sankcionir­ati one koji sami ugrožavaju svoje zdravlje, a tu ne mislim samo na pušače, nego i na druge ovisnosti – zaključuje Bojić.

Palić: Nije pravedno udariti samo na pušače jer se i druge skupine rizično ponašaju Jukić: Potpuno podržavam prijedlog da se oporezuje rizično ponašanje pušača

 ??  ??
 ??  ?? Otvara li oporezivan­je rizičnog ponašanja pušača Pandorinu kutiju i može li voditi tome da se jednom diskrimini­raju bolesni u odnosu na zdrave?
Otvara li oporezivan­je rizičnog ponašanja pušača Pandorinu kutiju i može li voditi tome da se jednom diskrimini­raju bolesni u odnosu na zdrave?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia