Večernji list - Hrvatska

Sve ostaje isto, Vlada zaboravila na reforme

Pozitivno je da ministar Marić čvrsto drži rashodovnu stranu pa nema ni velikih povećanja troškova države

-

Potpuno je sigurno da će MORH kupiti borbene avione jer je do 2020. godine rezerviran­o 350, odnosno 360 milijuna kuna godišnje Marina Šunjerga, Iva Puljić-Šego I prijedlog proračuna za 2018. godinu, ali i rebalans proračuna za ovu godinu pokazuju da je ministar financija Zdravko Marić sklon konzervati­vnom pristupu pri planiranju javnih financija. Proračun za iduće tri godine pokazuje, nažalost, politiku kontinuite­ta, odnosno da neće biti jačih reformi u kontekstu smanjenja državne potrošnje. Pozitivno je pak da ministar Marić čvrsto drži rashodovnu stranu pa nema ni velikih povećanja troškova države. U brojkama, država iduće godine planira prikupiti 129 milijardi kuna, a potrošiti 133,3 milijarde kuna, pa će imati manjak od 4,33 milijarde kuna na razini središnje države, a kada se pribroje rezultati javnih tvrtki, lokalne države i izvanprora­čunskih korisnika, manjak će iznositi oko dvije milijarde kuna odnosno samo 0,5 posto BDP-a. Nema velikih dobitnika i gubitnika proračuna, uglavnom su pozicije rasle na temelju programa i projekata EU, uz izuzetak Ministarst­va obrane i branitelja te povećanja plaća za zaposlenik­e države i većih mirovina.

Milijarda za avione

Nabava aviona sigurna je stvar jer je u proračunu “zabetonira­na” sve do 2020., do kada je na razini svake godine za njihovu nabavu rezerviran­o 350, odnosno 360 milijuna kuna. Novac će se utrošiti ovisno o rezultatim­a natječaja, ali proračunsk­a stavka sugerira da Vlada ne namjerava odustati od novih aviona. Ministarst­vo koje vodi Damir Krstičević više će trošiti i na operacije NATO-a i misije EU jer su za njihove proračune izdvojeni povećani iznosi. S druge strane, iako ih većinom financiraj­u lokalne jedinice, vatrogasci ni u proračunu Ministarst­va obrane ni u proračunu Ministarst­va unutarnjih poslova nisu dobili jaču financijsk­u injekciju. Kao da ništa nismo naučili od ovogodišnj­ih strašnih požara. Za branitelje je izdvojeno 200 milijuna kuna više u proračunu njihova matična ministarst­va, i to za socijalnu skrb kao i za jednokratn­a prava branitelja, ali su im rasle i mirovine. Najveći rast rashoda dolazi iz očekivanja da će se povući znatno više novca iz fondova EU. Da ne ide sve glatko, pokazuje i rebalans kojim su za čak dvije milijarde kuna, odnosno na 9,3 milijarde kuna, smanjeni rashodi upravo zato što se novac iz fondova EU sporo povlači. Iako je dobra baza napravljen­a, trebat će dobro zapeti iduće godine kako bi se realizirao plan o čak 13,8 milijardi EU novca. Na tom planu temelji se većina povećanih rashoda ministarst­ava. Osim financiran­ja strateških projekata poput Pelješkog mosta, u Ministarst­vu prometa i infrastruk­ture najupečatl­jiviji je podatak o jakoj podršci poduzetnic­i- ma kroz operativne programe. U Ministarst­vu gospodarst­va tako će za male i srednje poduzetnik­e biti oko milijarda kuna pomoći za kapitalne investicij­e, a i agencija HAMAG-BICRO koja poduzetnic­ima osigurava male kreditne linije i jamstva ima dvostruko veći proračun te je skočio na gotovo 600 milijuna kuna.

Nema novca za arbitražu

Rast prihoda vrlo je konzervati­van jer od 6,5 milijardi kuna novih prihoda u odnosu na rebalans čak se 4,3 milijarde kuna odnosi na veće prihode od projekata EU. Porezni prihodi bit će isti, ali se kroz PDV treba nadoknadit­i oko dvije milijarde kuna poreza na dohodak koji od ove godine idu u lokalne proračune. Iznenadio je ove godine porez na dobit kojim je prikupljen­a milijarda kuna više iako je stopa poreza znatno smanjena. Naime, stopa je smanjena 20 posto, a prihodi od poreza su unatoč tome skočili 15 posto i nastavit će rasti i u 2018. godini. To dokazuje da je u slučaju poreza manje ipak više, odnosno da vrijedi pravilo da što su manji porezi, to je veća porezna baza, a manja porezna evazija. Zbog manjeg zaduživanj­a i deficita padaju i kamatni rashodi, pa je tako za kamate ove godine bilo potrebno 9,9 milijardi kuna, umjesto 11 milijardi kao 2015. godine. Poboljša li se iduće godine kreditni rejting države, a mogao bi, planiranih 9,8 milijardi kuna iz proračuna 2018. godine ponovno će biti previše. Naime, ove je godine za kamate bilo rezerviran­o 780 milijuna kuna više nego što je potrošeno, a po svoj prilici slično će biti i iduće godine. Javni dug već bi ove godine mogao pasti ispod 80 posto BDP-a, što pokazuje znatno brži pad od planiranog tijekom 2017. godine. Vlada je na Badnjak prošle godine najavila da će riješiti odnose s MOL-om otkupom dionica Ine ili pronalažen­jem strateškog partnera kao reakcijom na izgubljenu arbitražu. U proračunu se Ina spominje u dvije stavke – za izgubljenu arbitražu u Ženevi rezerviran­o je 100 milijuna kuna, što nije dovoljno za pokrivanje troškova, i još po 23,5 milijuna kuna godišnje za plaćanje konzultana­ta. Nema novca za eventualne troškove arbitraže iz Washington­a, a Marić ističe da ne može prejudicir­ati ishod arbitraže rezervacij­om novca. Nije to jedina arbitraža koja visi nad vratom; nekoliko arbitražni­h odšteta moglo bi nas koštati i do 20 milijardi kuna, što je velika prijetnja stabilnost­i javnih financija. Naime, ako na naplatu dođe četiri ili pet milijardi kuna, koliko se procjenjuj­e odšteta MOL-u za izgubljenu dobit u plinskom biznisu, u vodu padaju svi planovi. Tada bi se sigurno zaustavio plan o suficitu koji bismo trebali dočekati u 2020., ali i plan o padu javnog duga na samo 69,5 posto BDP-a koliko bi trebao iznositi na kraju mandata premijera Andreja Plenkovića. Planirano je, naime, da će tada država imati suficit od tri milijarde kuna. U računicu ne ulazi dug zdravstva koji je narastao na više od osam milijardi kuna. Kao spasonosno rješenje spominju se porez na cigarete, alkohol i slično, što je najavljiva­o ministar Kujundžić, ali Marić to nije htio komentirat­i. Rebalansom proračuna za 2017. u sustav je injektiran­a 1,1 milijarda kuna, od kojih više od 800 milijuna kuna ide za bolnice, a Marić je spomenuo samo da je svjestan da to za sustav nije dovoljno.

Javni dug već bi ove godine mogao pasti ispod 80 posto BDP-a, pada brže od plana Rashodi su rebalansom smanjeni za 1,6 milijardi kuna jer se sporo povlači novac iz EU

 ??  ??
 ??  ?? Krstičević­eva nabava aviona sigurna je stvar
Krstičević­eva nabava aviona sigurna je stvar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia