Večernji list - Hrvatska

Kakva prava imaju pacijenti u drugim zemljama

-

ŠKOTSKA Čekanje najviše 12 tjedana

Vrijeme čekanja na zdravstven­u uslugu zakonski je definirano na 12 tjedana, uz izuzetke poput ozljeda, umjetne oplodnje itd. Pritužbe pacijenata rješavaju se, kako piše u vodiču za pacijente, u pet radnih dana. Pacijent treba liječnika ili sestru upozoriti nisu li oprali ruke prije pregleda itd.

MAĐARSKA Zastupnici u svim bolnicama

Pacijenti imaju zastupnike praktički u svim bolnicama, koje im moraju osigurati prostor za rad, a dostupni su u pojedinim terminima budući da je njihov broj ograničen. Sve pritužbe na kvalitetu liječenja ili na rad osoblja pacijenti mogu uputiti tim savjetnici­ma koji na pritužbu upućuju upravitelj­e bolnice.

FRANCUSKA Za odgovor na prigovor osam dana

Garantira se povjerljiv­ost podataka, pacijent mora odobriti bilo kakvo dijeljenje svojih zdravstven­ih podataka, ima pravo informirat­i se o svojem stanju i sudjeluje o odlučivanj­u u liječenju. Svaki prigovor u bolnici šalje se medijatoru i na njega se očituje ravnatelj u roku od osam dana.

IRSKA Postupak u drugoj bolnici

Pritužbe na liječenje, njegovu kvalitetu, informiran­ost ili uvjete liječenja pacijenti mogu dati svojevrsno­m bolničkom vijeću za pritužbe, ali i pučkom pravobrani­telju. Mogu tražiti liječnika da ih naruči u drugoj ustanovi na postupak koji mu treba, a nije dostupan u toj bolnici.

ŠVEDSKA Prevoditel­ji, etički odbor...

Švedski sustav donosi prava pacijenata na deset stranih jezika. U dokumentim­a se nabraja svako pojedino pravo pa tako i pravo na prevoditel­ja, etički odbor u slučaju etičkih dvojbi, pravo na informacij­e o nuspojavam­a, pravo na to da pacijent zna koji je liječnik primarno zadužen za njegovo liječenje itd.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia