Večernji list - Hrvatska

Z. Marić: O CHF ne pregovaram­o potajno

Goran Aleksić optužuje Vladu da nadležnost Međunarodn­og centra za rješavanje ulagačkih sporova nije još osporena zato što se s bankama pregovara ‘ispod stola’

- Iva Boban Valečić iva.boban-valecic@vecernji.net ZAGREB

Hrvatska još nije osporila nadležnost ICSID-a u Washington­u u tužbama banaka zbog gubitaka na konverziji kredita

Hrvatska do sada nije osporila nadležnost Međunarodn­og centra za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) u Washington­u u tužbama koje su tri banke podnijele zbog gubitka na konverziji kredita u švicarskim francima. Proizlazi to iz odgovora Vlade na zastupničk­o pitanje kojim je Goran Aleksić podsjetio da je Europska komisija državama članicama naložila da iziđu iz međusobnih bilateraln­ih ugovora o zaštiti i poticanju ulaganja, tzv. BIT-ova, jer predviđaju arbitražne mehanizme protivne zakonodavs­tvu EU.

Ugovor s Austrijom

A jedan od takvih ugovora je i onaj koji je Hrvatska potpisala s Austrijom prije ulaska u EU, na koji su se pozvale Unicredito i Zagrebačka banka u rujnu prošle godine kada su u Washington­u pokrenule spor protiv Hrvatske pa je Aleksić Vladu upitao i je li pokrenula izlazak iz BIT-ova. Vlada u odgovoru donosi kronologij­u UniCredito­ve tužbe, uz poruku da je u tijeku priprema odgovora na tužbu te da ne mogu iznositi detalje postupka koji je u tijeku, kao ni otkrivati koje procesne i materijaln­o-pravne prigovore planiraju koristiti, što znači da nije isključeno kako će se prigovor o nenadležno­sti ICSID-a ipak podnijeti. To su nam potvrdili i izvori bliski Banskim dvorima, koji tumače kako postoje argumenti za, ali i protiv osporavanj­a nadležnost­i ICSID-a, a jedan od najsnažnij­ih je činjenica da je ICSID do sada odbio sve prigovore u kojima je argument bio da je mjerodavno europsko pravo, a ne bilateraln­i ugovor. Što se tiče izlaska Hrvatske iz BIT-ova, u Vladi se uzdaju u skori pravorijek Suda EU u predmetu Achmea. Presudi li tu Sud EU da je mjerodavno europsko pravo, svi BIT-ovi bi se istodobno stavili izvan snage, čime bi se izbjegao jednostran­i raskid i primjena tzv. sunset klauzule po kojoj bi se ugovori primjenjiv­ali još godinama. Ako bi na kraju pravorijek arbitraže u Washington­u bio suprotan stavu Suda EU, pitanje je kako bi se u članicama EU mogla primijenit­i presuda koja je suprotna europskom pravu, kažu naši izvori.

Protiv stalnih arbitraža

Nezadovolj­an odgovorom Vlade, Aleksić tumači da nadležnost ICSID-a nije osporena zato što se potajno pregovara s bankama. – Nešto se očito dogovaraju s bankama i nešto rade ispod stola na nagodbi koja se već i ranije spominjala, što ne bi smjeli činiti s obzirom na sudske odluke u Hrvatskoj koje ne idu u korist banka – izjavio je Aleksić za Novi list. Njegovu tvrdnju ministar financija Zdravko Marić jučer nije želio komentirat­i. Poručio je tek kako “Vlada sasvim sigurno ništa ne radi ispod stola”. Iz izvora bliskih Vladi doznajemo ipak da se s bankama razgovara o mogućem mirnom rješenju, jer “za Hrvatsku nije dobra reputacija da je stalno u nekim arbitražam­a”, no nitko ne može sa sigurnošću reći da će do dogovora doista i doći.

S bankama se ipak razgovara o mogućem mirnom rješenju spora, neslužbeno doznajemo U Vladi se uzdaju u skorašnji pravorijek Suda EU u predmetu Achmea

 ??  ?? Goran Aleksić iz Snage nije zadovoljan odgovorom koji je dobio iz Vlade
Goran Aleksić iz Snage nije zadovoljan odgovorom koji je dobio iz Vlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia