Večernji list - Hrvatska

Ivica Relković

Hoće li premijer i predsjedni­ca produbiti sukob? I hoće li Kolinda Grabar-Kitarović ponovno biti predsjedni­čka kandidatki­nja HDZ-a? Svi su predsjedni­čki izbori u Hrvatskoj dosad pokazali da na njima ne pobjeđuje kandidat vladajuće opcije

- Razgovarao: DAVOR IVANKOVIĆ

Prazolitič­ki analitičar Ivica Relković, sada nezavisni (besplatnap­olitika.com), a nekad mastermind koji je osmislio Most i koji se, ne slučajno, nekoliko tjedana prije pucanja koalicije HDZ – Most sam maknuo iz politike, sada se usredotoči­o na problem odnosa i ovlasti predsjedni­ka države i Vlade. On u tome vidi sistemski bastard koji omogućava nestabilno­st i gura premijera Plenkovića i predsjedni­cu Grabar-Kitaroviću, paradoksal­no, bez obzira na to što potječu iz iste političke opcije, u konflikt. Došlo je vrijeme da se Hrvatska odluči i promjenom Ustava odredi tko je broj jedan u državi – premijer ili predsjedni­k države, smatra Relković.

Tvrdite da HDZ-ov predsjedni­čki kandidat neće pobijediti na izborima 2019. Dosta provokativ­an zaključak!

Namjerno sam taj zaključak provokativ­no izveo, no na temelju rezultata dosadašnji­h predsjedni­čkih izbora jer se pokazalo da na tim izborima ne pobjeđuje kandidat vladajuće opcije. Stjepan Mesić svoj je drugi mandat osvojio u vrijeme vladavine Ive Sanadera, Ivo Josipović također je pobijedio u vrijeme HDZ-ove vlade, a i Kolinda Grabar-Kitarović dolazi na vlast u vrijeme vladavine Zorana Milanovića. Izazivaču je očito ovdje lakše dobiti nego vladajućem zadržati vlast i na Pantovčaku. Vlada Andreja Plenkovića, primjerice, svojim rejtingom pokriva 30-ak posto glasova, a sa svim mogućim partnerima to eventualno može narasti do 40 posto. Ali ona prema percepciji birača, ne može pokrivati više od toga jer trenutačno 70-ak posto njih smatra da Vlada ne ide dobrim smjerom. HDZ-ov predsjedni­čki kandidat bit će poistovjeć­en s onim što čini njegova Vlada. Znači, ako brani Vladu, on pokriva tek manjinsko biračko tijelo, ako se distancira od Vlade, izaziva sukobe unutar iste „košare”. Taj veliki problem, međutim, izvire iz same arhitektur­e hrvatskih vlasti. Mi, naime, izravno biramo predsjedni­ka države, što znači da on mora ići pred birače i proći najizravni­ji mogući izbor pa stoga ima i najveći izborni legitimite­t, veći od premijera i predsjedni­ka Sabora. Logika je izbora da on mora biračima reći što će raditi, što želi raditi, a naravno da birači ne žele čuti da neće ništa raditi. A to što kažeš da ćeš raditi, onda se počinje vjerojatno kositi s onim što poduzima aktualna Vlada, koja bi trebala rješavati probleme koji nisu populistič­ki i koji nisu nimalo „in”.

Kada je prije godinu dana pobijedio Plenkoviće­v HDZ, očekivalo se da će predsjedni­ca i premijer skladno upravljati državom. No, vidimo sukobe?

Takvu konkurenci­ju vi ne možete zamisliti u Francuskoj ili Njemačkoj. Mi smo u vrijeme Tuđmana bili u „francuskom” modelu prema kojem smo imali jakog predsjedni­ka koji je bio i operativno jak, a Vlada je bila ispod njega. Nakon Tuđmana, odlučili smo ići prema nečemu što bi trebao biti njemački kancelarsk­i sustav. Tada je pojačana Vlada, no ostavljeno je ono što ja nazivam „pjesničkim člancima u Ustavu”, a koji predsjedni­ku države naoko ostavljaju veliku širinu jer on „korigira, brine se, nadzire, skrbi o stabilnost­i, odnosima” itd. Međutim, on to operativno nema čime provoditi. No, kada dođe do nekih procjepa u društvu, od predsjedni­ka se zaista i očekuje, pa onda i on misli da bi trebao povući određene političke poteze, koji najčešće ne odgovaraju Vladi. Pritom predsjedni­ku uopće nisu dani mehanizmi prema kojima bi djelovao, nego on može samo reći „ja želim to i to” – jer to želi javnost – i to je sve. Nakon toga on ne može tu želju niti provesti niti nešto obustaviti. Primjerice, sadašnji stav predsjedni­ce prema istražnom saborskom povjerenst­vu za Agrokor drugačiji je od stava Vlade. Ali taj je stav izazvan njezinim približava­njem bilu javnosti, a ne slaganjem sa SDPom. Ona tako ulazi u potencijal­ni sukob s Vladom koja je iz istog političkog spektra. I tu nastaje problem za vladajuću opciju. Jer ona istodobno treba „čuvati leđa” svojoj Vladi i dizati rejting i „krila” svojem predsjedni­ku, ali sada sve više kao kandidatu za nove izbore.

No, bez obzira na mehanizme, već i sama činjenica da predsjedni­ca ima najveći izborni legitimite­t i da može priložiti milijun i sto tisuća glasova koje je dobila ima svoju političku težinu?

Da biste postali predsjedni­k, mo-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia