Večernji list - Hrvatska

HDZ u padu, Plenković je najnegativ­niji

Ivan Pernar diže se na ljestvici popularnos­ti i četvrti je nakon nikoga, predsjedni­ce i premijera

- Iva Puljić-Šego ZAGREB

HDZ je s 33,5 posto pao na 31,3 posto podrške, dok je SDP rastao za 0,8 posto i sada ga podržava 22,9 posto anketirani­h birača

Agrokor kao najkrupnij­i problem Vlade HDZ-a i HNS-a, ali i kao potencijal­no najveća gospodarsk­a bomba, odrazio se i na rejting stranaka i političara.

Neovisni ispred HNS-a

Tako posljednji CRO Demoskop Promocije plus, proveden od 31. listopada do 4. studenog, pokazuje da je rejting HDZ-a pao za 2,2 postotna boda, na 31,3 posto (no i dalje su najjača stranka), dok su oporbene stranke SDP, Most, Živi zid u laganom rastu, ali sve promjene su unutar statističk­e pogreške. Iako se SDP nije odveć proslavio načinom na koji prati zbivanja oko Agrokora, ipak su ustrajali i na njihovu inicijativ­u osnovano je saborsko istražno povjerenst­vo o posrnulom koncer- nu, rejting mu je porastao za 0,8 posto u odnosu na listopad, i sad su na 22,9 posto. Most je po snazi treća stranka te bilježi rejting od 8,7 posto, ovaj su mjesec u odnosu na prošli porasli za 0,9 posto. Živi zid je na četvrtom mjestu sa 7,5 posto, u odnosu na 6,6 posto početkom listopada. HSS je peti s izbornom podrškom od 3,1 posto (prije mjesec dana 2,9 posto), dok je Stranka rada i solidarnos­t BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,3 posto (jednako kao i prethodna dva mjeseca). Zanimljivo je da je novoosnova­na stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegov­ića Neovisni za Hrvatsku s dva posto izbornog rejtinga ispred HNS-a koji s HDZ-om sudjeluje u Vladi i upravlja s dva velika resora. I dalje je najpopular­niji političar nitko, prikupio je podršku 23,3 posto anketirani­h građana (veću nego prošli mjesec), dok je na drugom mjestu predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović s 14 posto podrške. Prošli mjesec predsjedni­ca je uživala veću podršku, odnosno pozitivnom ju je smatralo 15,3 posto anketirani­h. Premijer Andrej Plenković treći je najpopular­niji političar s 11,1 posto podrške, a četvrti Ivan Pernar (Živi zid) sa 6,9 posto podrške. To je ujedno i njegov najveći izbor ot- početka “plasmana” na ljestvicu najpozitiv­nijih političara; istovremen­o je zabilježio i najveći skok pozitivnog doživljaja u mjesec dana jer je njegov izbor narastao za 3,3 postotna boda u odnosu na izmjerenih 6,6 posto iz listopada), navodi se u CRO Demoskopu.

Pupovac četvrti negativni

Na petom mjestu popularnos­ti je Davor Bernardić s 5,8 posto (u listopadu 3,9 posto). Najnegativ­niji političar je premijer Plenković, a to smatra 20 posto anketirani­h, prošli mjesec to je mislilo 18,7 posto birača. Drugo mjesto dijele “svi političari” s izborom od 14,3 posto birača (prije mjesec dana 16 posto). Na trećem je mjestu Zlatko Hasanbegov­ić s izborom od 10,9 posto anketirani­h (prije mjesec dana 12 posto). Milorad Pupovac zadržao se na četvrtom mjestu s 8,7 posto (prije mjesec dana 10,1 posto). Davor Bernardić je na petom mjestu s izborom 8,1 posto (u odnosu na 6,7 posto u listopadu). Zlatko Hasanbegov­ić jučer je komentirao kako mu je čast biti ispred Milorada Pupovca, pa barem i na ljestvici najnepopul­arnijih. U ovomjesečn­om istraživan­ju 76,8 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,4 posto iz listopada. Istraživan­je CRO Demoskop provodi se na uzorku od 1.300 ispitanika, a standardna greška uzorka iznosi ±2,7 posto.

Čak 76,8 posto ispitanika smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru I dalje je najpopular­niji političar nitko, prikupio je podršku 23,3 posto anketirani­h građana

 ??  ?? Premijer Plenković i politički tajnik Neovisnih za RH Hasanbegov­ić
Premijer Plenković i politički tajnik Neovisnih za RH Hasanbegov­ić
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia