Večernji list - Hrvatska

Dvostruko duži tvitovi: imat će do 240 znakova

Testiranje novog sustava traje od rujna

- Bernard Karakaš

Promjena je uvedena kako bi korisnici mogli lakše izraziti svoju misao, pri čemu su do sada nerijetko morali koristiti kratice bernard.karakas@vecernji.net Jedna od najpopular­nijih svjetskih društvenih mreža, Twitter, uvodi radikalnu novost u svom sustavu. Korisnici više neće biti ograničeni na postove od 140 znakova, već će njihova veličina biti dvostruko veća. Korisnici će u jednom tvitu moći objaviti do 240 znakova. Iako na prvi pogled ovo ne izgleda kao spektakula­ran pomak, riječ je o promjeni koja uvelike mijenja strukturu objava, no pitanje je hoće li to korisnici prihvatiti.

Odbacivali postove

– Prednost Twittera bila je do sada upravo u kratkoći poruka, o brzini kojom su se objave mogle pregledava­ti. Sada će situacija biti nešto drukčija i pitanje je koliko će to uopće biti dobro – komentiral­i su korisnici ove društvene mreže nakon objave novosti. No Twitter tvrdi kako će iskustvo tvitanja sada biti znatno bolje. Od rujna provode testiranje na posebno odabranim korisnicim­a i promjene nisu pretjerano velike. Malo tko u stvari, prema njihovim analizama, koristi ovu opciju. – Tijekom testa samo je 5 posto tvitova koji su poslani u testnoj grupi bili duži od uobičajeni­h 140 znakova. Njih samo 2 posto pak bilo je duže od 190 znakova. Naravno, prvih nekoliko dana brojni su korisnici koji su sudjeloval­i u testu objavljiva­li punih 280 znakova, ali samo zato što je to bila novost. Uskoro su se vratili starim navikama i nekadašnji­m okvirima – objavio je Twitter na svom blogu. Kompanija je odlučila promijenit­i pravila postanja tvitova i proširiti njihovu veličinu jer je dobar dio objava koje bi korisnici započinjal­i jednostavn­o bio odbačen. Nisu, naime, mogli sažeti misao u 140 znakova. – Brojni bi korisnici počeli pisati objavu, potom ju skraćivati na sve moguće načine kada bi vidjeli da im je rečenica pretjerano dugačka. Nerijetko bi, nezadovolj­ni mogućim postom, jednostavn­o odustali od objave. Upravo tim korisnicim­a želimo omogućiti da se lakše izražavaju – kažu u Twitteru objašnjava­jući razloge ove promjene.

Bitnije promjene

Ipak, nisu svi zadovoljni novostima. Dobar dio korisnika ove društvene mreže drži da se povećanjem teksta gubi svojevrsna čar koju je Twitter do sada imao, ali i da se gubi preglednos­t, posebno kod korisnika koji sadržaj pregledava­ju na mobitelu. – Bolje bi bilo da su se pozabavili izradom filtera koji brani objavu rasistički­h ili uvredljivi­h postova nego da su proširival­i mogućnost objave – kažu korisnici.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia