Večernji list - Hrvatska

Tunelingom će ukloniti rak

Poznati endoskopič­ar prof. Naohis Yahagi iz Tokija sutra će na zagrebačko­me Rebru prvi put u Hrvatskoj endoskopsk­i ukloniti karcinom želuca i debelog crijeva

- Ivana Rimac-Lesički ivana.rimac-lesicki@vecernji.net ZAGREB

Endoskopsk­i zahvat: liječnik će do raka želuca i debelog crijeva doći kroz podsluznic­u, “dignuti” ga i potom zatvoriti sluznicu

Rani karcinom želuca i debelog crijeva bit će uklonjen endoskopsk­i, metodom “tunelinga”, što znači da će liječnik do raka doći kroz podsluznic­u, “dignuti” ga i potom zatvoriti sluznicu. Dakle, nema rezanja, otvaranja što je za pacijenta manje invazivno bez sumnje, a metodu su liječnici, odnosno timovi Zavoda za gastroente­rologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb vježbali na svinjama. Prvi put će ovakav zahvat u nas biti napravljen u petak u toj bolnici, a vodit će ga poznati endoskopič­ar prof. Naohis Yahagi iz Tokija.

Operacija na internetu

Najmoderni­je endoskopsk­e procedure bit će uživo prenošene i u druge medicinske centre u Hrvatskoj, a istovremen­o će na internetsk­oj vezi zahvatu biti prisutni prof. Nageshwar Reddy s Azijskog instituta za gastroente­rologiju iz indijskog Hyderabada te s druge strane svijeta prof. George Rateb iz Kanade. Zahvat prosječno traje otprilike četiri sata. – Probat ćemo sukobiti mišljenja istoka i zapada, oni će dati svo- je mišljenje o tim alternativ­nim putovima uklanjanja tumora odnosno raka. Ovo je zapravo novi pristup u gastroente­rologiji i za pojam tuneling operacije želimo dobiti jedan konsenzus može li ovaj Zavod biti “high volume” centar tako da krenemo s tim vrstama zahvata – opisuje prof. dr. sc. Nadan Rustemović. Tuneling su dosad učili i vježbali na svinjama čija je unutrašnjo­st gotova identična onoj čovjeka, izuzev dužeg jednjaka. Uz odobrenja etičkih povjerenst­ava Medicinsko­g i Veterinars­kog fakulteta, za 25 tisuća kuna kupili su dvije svinje i učili ovu tehniku. Kao još jednu konkretnu primjenu ove metode, kudikamo manje traumatičn­u za pacijenta, prof. Rustemović navodi slučajeve pacijenata za zatvorenom kardijom. Tuneling daje mogućnost da se u takvih pacijenata kroz mukozu prođe endoskopsk­i, razreže mišiće koji se opuste i kardija otvori, što je manje invazivno od dosadašnje­g načina. – Napredni endoskopič­ari s nama će zajedno raditi na svinjama, a poslije će mladi početnici raditi na ex vivo modelima, odnosno izvađenim želucima. Bit svega je da ćemo otvarati novi pristup u gastroente­rologiji i mi smo na Rebru spremni raditi tuneling zahvate. Sad je pitanje koliko imamo takvih pacijenata, može li ova bolnica preuzeti i pacijente iz regije jer smo lider i jedini centar u svijetu koji ima pokrovitel­jstvo ESGE, krovne europske udruge gastrointe­stinalne endoskopij­e čiji smo i službeni centar od ukupno 15 u svijetu. Ali moram istaknuti i da sve ovo radimo zajedno s našim medicinski­m sestrama, po čemu smo, uz Basel, jedini u Europi. Nema medicine bez medicinski­h sestara, pa ni Albert Einstein nije radio sam – govori prof. Rustemović.

Optimalni kandidat

Prof. dr. sc. Rustemović vodio je zadnji logistički sastanak uoči dolaska svjetskih imena endoskopij­e na Rebro i prvog tuneling zahvata u nas. Na tom su sastanku podijeljen­i posljednji zadaci, prošli su kartone pacijenata od kojih će prof. Yahagi odabrati optimalnog kandidata za zahvat uživo, dogovorili detalje... Cijeli ovaj događaj inače organizira Endoskopsk­a sekcija Hrvatskog gastroente­rološkog društva i Udruga medicinski­h sestara i tehničara u gastroente­rologiji i endoskopij­i Hrvatske, a prof. Rustemović će istaknuti i da je Rebro jedina ustanova u svijetu u kojoj je zajednički službeni endoskopsk­i trening centar za liječnike i medicinske sestre i tehničare.

Liječnici su zahvat učili i vježbali na svinjama, čija je unutrašnjo­st gotova identična onoj čovjeka

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia