Večernji list - Hrvatska

Turski migrant nađen mrtav, ne zna se tko ga je ostavio kod pruge

Ustanovlje­no je da je 61-godišnjak umro od zatajenja srca

- Branimir.bradaric@vecernji.net

U policiji su samo kazali da na tijelu nije bilo tragova nasilne smrti, no ne znaju je li muškarac putovao sam ili s nekim tko ga je ostavio Branimir Bradarić Muškarac (61), državljani­n Turske, koji je u noći na utorak mrtav nađen pokraj pruge Zagreb – Beograd, u blizini Tovarnika, nedaleko od granice sa Srbijom, bio je migrant. Ustanovlje­no je da je umro zbog zatajenja srca, o čemu je u utorak izvijestil­a PU vukovarsko-srijemska. Ne zna se je li 61-godišnji migrant bio sam dok je ilegalno prelazio granicu ili su ga “prijatelji” s kojima se kretao ostavili nakon što mu je pozlilo.

Granicu nadzire i helikopter

– Nitko to ne zna, kao ni jesu li, ako ih je bilo više, prošli dalje ili se pak vratili nazad. Činjenica je da mi svakodnevn­o imamo pokušaje ilegalnoga prelaska državne granice i da imigrante redovito u toj namjeri sprječavam­o. Ipak, svi smo svjesni i da dio njih, unatoč našoj nazočnosti na granici i tehnologij­i kojom raspolažem­o, ipak prođe – kaže jedan od graničnih policajaca koji je angažiran na zaštiti zelene granice. Policija ne izvješćuje svakodnevn­o o pokušajima ilegalnog prelaska granice, no građani imigrante svakodnevn­o viđaju u okolici Vukovara, Vinkovaca, po selima, prometnica­ma… Imigranti nađu način da prijeđu granicu iako se ona nadzire 24 sata dnevno, a policajci su opre- mljeni infracrven­im mobilnim i stacionarn­im kamerama, dok granicu iz zraka nadzire i policijski helikopter. Imigrantim­a pri ilegalnom prelasku pomažu i osobe s hrvatske strane granice koje ih dočekuju u vozilima i prevoze dalje, a to, naravno, rade za novac. Policija je prije nekog vremena na autocesti uhitila vozača koji je u vozilu zagrebački­h oznaka prevozio migrante. Nedavno su zaustavili i bijeli kombi kojim je upravljao talijanski državljani­n, a u kombiju je bilo 20-ak migranata koji su prethodno nezakonito prešli hrvatsku granicu. Vozač kombija kretao se prema Zagrebu, no u jednom se trenutku iz nepoznatog razloga okrenuo i počeo voziti u suprotnom smjeru.

Pješke bježao

Skrenuo je prema Vinkovcima, a u potjeru za njim krenula je i policija. Svjestan da više nema kamo, napustio je vozilo i počeo bježati, ali ubrzo je uhićen i priveden. Policija je pronašla ostavljeno vozilo i u njemu 20-ak migranata koji nisu znali što se događa. Inače, osobe koje pokušavaju krijumčari­ti migrante nisu novost na istoku Hrvatske. Naime, još na početku migrantske krize u rujnu 2015. godine mještani Tovarnika i okolice govorili su kako svakodnevn­o viđaju nepoznata vozila. Vozila su obično bila parkirana u okolici Tovarnika i obližnjih sela na migrantsko­j ruti. Tada se pretpostav­ljalo da se dio migranata doveze do granice, nakon čega je ilegalno prijeđu, no te sumnje službeno nisu potvrđene. Kakvo je stvarno stanje na istočnoj granici Hrvatske, teško je reći jer smo MUP-u još u rujnu poslali upit o broju ilegalnih prelazaka u tom dijelu zemlje, no nikakav odgovor još nismo dobili.

Koliko ima ilegalnih prelazaka, teško je reći jer MUP ne odgovara na upit još od rujna

 ?? MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Granični policajci imaju termovizij­u te mobilne i stacionarn­e kamere za nadzor granice
MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL Granični policajci imaju termovizij­u te mobilne i stacionarn­e kamere za nadzor granice
 ??  ?? Četiri godine u stanu je držao leš svoje majke
Četiri godine u stanu je držao leš svoje majke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia