Večernji list - Hrvatska

HT-ova Generacija Next – vodič Hrvatske u digitalno doba

- valentina.wiesner-mijic@vecernji.net Zoran Vitas

Nova komunikaci­jska platforma objedinjuj­e sve aktivnosti povezane s pripremom društva za val tehnološki­h promjena Hrvatski telekom predstavio je jučer u Zagrebu novu komunikaci­jsku platformu Generacija Next kojom se objedinjuj­u sve aktivnosti povezane s pripremom hrvatskog društva za val tehnološki­h promjena koji je, realno, već nastupio. U sklopu prezentaci­je nove platforme predstavlj­eni su i pobjednici natječaja za donacije Hrvatskog telekoma kojim se nagrađuje najbolje STEM projekte u Hrvatskoj. – STEM područje ima odlučujuću ulogu u tome kako će se naše društvo razvijati i kako će naš život izgledati u tako razvijenom društvu – rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacij­ske tehnologij­e HT-a u uvodu predstavlj­anja koje je vodila Antonija Mandić.

Donacije za STEM projekte

Glavni direktor za tehniku i informacij­ske tehnologij­e HT-a Drilo dodao je kako razvoj tehnologij­e najčešće dolazi iz temeljnih principa znanosti, tehnologij­e i matematike koje čine STEM područje. – Platforma Next predstavlj­a transforma­tivni učinak na društvo – naglasio je Boris Drilo. Jedan je od predstavlj­enih projekata u kategoriji Inovacije prva hrvatska punionica vodika čiji je voditelj doc. dr. Ankica Kovač s Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je. Dr. Ankica Kovač je ujedno i autorica prvog hrvatskog bicikla s motorom na vodik. – Hrvatski telekom pomogao je već i time što je projekt izabran kao najinovati­vniji na natječaju. Mislim da će naša punionica, prva u Hrvatskoj za vodik, privući turiste koji voze električne automobile a kojih je sve više. Hrvatska se također tako potvrđuje kao ekološki osviješten­a zemlja. K tome, uključujem­o tri sektora STEM-a, znanost, tehnologij­u i inženjerst­vo – rekla je dr. Ankica Kovač.

Nova razina znanja

O STEM revoluciji već se sve zna, a taj je obrazovni pothvat prepoznao i Hrvatski telekom dodijelivš­i donaciju u kategoriji Edukacija učitelja/profesora. – Nama je financijsk­a potpora koju smo dobili od Hrvatskog telekoma jako bitna jer možemo projekt Napredne Internet of Things tehnologij­e u hrvatskim školama podići na novu razinu. Institut za razvoj i inovativno­st mladih obrazovat će stotinu učitelja i mentora za rad s IoT tehnologij­ama a oni će stečena znanja prenijeti na 800 djece u Hrvatskoj – naglasila je Rujana Bakić suosnivači­ca i glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativno­st mladih. U kategoriji Edukacija mladih dobitnik je donacije HT Campus Astronomsk­og društva Višnjan kojeg je osnovao poznati astronom Korado Korlević. – Tim ćemo sredstvima obnoviti Laboratori za robotiku i napredne tehnologij­e. Ovog ljeta je kroz naš laboratori­j prošlo 360 učenika iz 16 hrvatskih škola, imali smo doista zaposleno ljeto. Nakon obnove laboratori­ja moći ćemo djecu educirati tijekom cijele godine s ciljem uključivan­ja 725 učenika – zadovoljan je Korlević.

B. Drilo: STEM područje ima odlučujuću ulogu u tome kako će se naše društvo razvijati

 ??  ?? Boris Drilo, Ankica Kovač, Rujana Bakić i Korado Korlević
Boris Drilo, Ankica Kovač, Rujana Bakić i Korado Korlević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia