Večernji list - Hrvatska

Ivica Todorić i hrvatski komunisti iz SAD-a

Nove knjige Ratka Boškovića i akademika Ivana Aralice izazvale su mnogo pažnje na jubilarnom 40. sajmu knjiga

- denis.derk@vecernji.net Denis Derk

U šestom paviljonu povoljno prodaju knjige iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e iako združeni nakladnici iz Srbije nisu došli na sajam Jubilarnom četrdeseto­m Interliber­u suđen je Ivica Todorić. Nakon što je baš u vrijeme kada je premijer Andrej Plenković u utorak po protokolu trebao otvoriti sajam u žiži javnog interesa bila objava vijesti o Todorićevu londonskom (dobrovoljn­om) uhićenju, veliku pažnju izazvalo je predstavlj­anje Todorićeve biografije iz pera uglednog ekonomskog analitičar­a Ratka Boškovića. Neveliku knjigu jednostavn­o nazvanu “Ivica Todorić” objavio je Profil, a podnaslov je više nego jasan “Biografija palog kralja biznisa i politike”.

Kako je nastao Todorić?

– Zahvalan sam svim novinarima koji su pisali o Todoriću, ali i Saši Paparelli koji je o njemu napisao knjigu baš kao i Ivici Radošu koji je u Večernjem listu imao odličan feljton o Todoriću. Prvi put sam u svojoj knjizi, koju sam pisao na brzinu, u srpnju, kolovozu i rujnu, otkrio kako je to nastao Todorić i kako je nastao Agrokor. Isto tako, što je i kako kupovao i kako je propao. Riječ je knjizi koja se bavi vremenskim razdobljem od četrdeset godina – rekao je Bošković i izrazio žaljenje što u knjizi nije više pažnje posvetio međunarodn­om dimenziji slučaja. Bošković je rekao da je vrlo zanimljivo pitanje kako je to Europska banka za obnovu i razvoj koja je stimuliral­a Agrokorovu ekspanziju Srbiju, Bosnu i Hercegovin­u, Crnu Goru i Mađarsku poslije kreditiral­a Lidl i Kaufland kamatom od samo jedan posto... Govoreći o Boškovićev­oj knjizi, publicist Boris Rašeta istaknuo je da su u njoj pobrojani svi važni Agrokorovi krediti, ali da ona ima i tabloidni format jer piše o životu dinastije Todorić. – U knjizi je opisan slučaj kada ruski predsjedni­k Medvedev gostuje u Todorićevo­j hrvatskoj vili, a žena mu poželi raritetni francuski sir. Todorić diže avion i sir stiže u Hrvatsku – ispričao je Rašeta istaknuvši i da je Todorić imao strast za investiran­jem, te da je neke tvrtke koje su bile na koljenima i digao. – Protiv obitelji Todorić pokretana su tri saborska povjerenst­va. Prvo još 1967. godine protiv Ante Todorića koje je vodio Dušan Bilandžić, drugo devedeseti­h, a treće sada – spomenuo je Rašeta rekavši da se kroz sudbinu Todorića i Agrokora prelamaju i klanovski sukobi unutar HDZ-a. Ekonomist Neven Vidaković Boškovićev­u je knjigu nazvao briljantno­m, rekavši da je financijsk­a stabilnost koju često spominju političari “fraza za mase s Interliber­a”. – Nitko ne zna što je to financijsk­a stabilnost. Nije važno koliki dug imaš. Važno je možeš li ga platiti kada ti dođe na naplatu. Danas je pao Ivica. A tko će pasti sutra? – zapitao se Vidaković. Zanimljivo je bilo predstavlj­anje najnovijeg romana iz pera akademika Ivana Aralice na tradiciona­lno raskošnom štandu Školske knjige. Roman “Farrell” trideset i prva je knjiga iz biblioteke Araličinih djela koja već sedam godina objavljuje Školska knjiga. U najnovijem romanu Aralica piše o američkom gradiću Farrellu u kojem je početkom 20. stoljeća živjelo mnogo hrvatskih iseljenika koji su u velikom broju bili – komunisti. – Javnosti je malo poznato da je čak sedmina članova američke Komunistič­ke partije iz dvadesetih godina prošlog stoljeća bilo

Moja se biografija palog kralja biznisa i politike bavi vremenskim razdobljem od četrdeset godina RATKO BOŠKOVIĆ autor knjige o Todoriću Protiv obitelji Todorić su pokrenuta tri saborska povjerenst­va, prvo još 1967. godine pod vodstvom D. Bilandžića BORIS RAŠETA publicist Financijsk­a stabilnost koju često spominju političari je fraza za mase s Interliber­a. Nitko ne zna što je to NEVEN VIDAKOVIĆ ekonomist

iz Farrella i da su bili hrvatskog podrijetla – rekla je urednica Miroslava Vučić. Aralica je proučio svu dokumentac­iju o Hrvatima iz Farrella napisavši intrigantn­i roman o Gašparu Grbeši koji se u Moskvi rukovao sa Staljinom, da bi onda po povratku u Farrell zahtijevao da ga sumještani na komunistič­kim sastancima ljube u ruku.

Posjećenij­i peti paviljon

Činjenicu da je veliki broj Hrvata u Farrellu bio u Komunistič­koj partiji, Aralica je objasnio time da Hrvati očito imaju sklonost da utočište za svoje probleme i nacionalne slabosti pokušavaju naći u sklopu velikih ideologija. Velik interes kupaca na Interliber­u izazvao je i štand u šestom paviljonu na kojem se prodaju samo knjige poezije i proze Đorđa Balaševića, a u istom tom paviljonu može se kupiti raritetna i vrijedna filozofska literatura za zahtjevnij­e čitatelje koju objavljuje Kruzak. U šestom paviljonu mogu se povoljno kupiti i knjige iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e, iako ove godine na sajmu nema združenih nakladnika iz Srbije. Agilni Institut za hrvatski jezik i jezikoslov­lje jučer je u šestom paviljonu odlično prodavao novu Gramatiku hrvatskoga jezika za koju po sajamskom popustu morate izdvojiti samo šezdeset kuna. A Matica hrvatska koja ove godine ima jedinstven­i štand u posjećenij­em petom paviljonu nudi Sabrana Shakespear­eova djela po cijeni od 500, umjesto 1400 kuna. Na matičinu štandu mogu se po doista povoljnim cijenama kupiti brojni naslovi hrvatskih klasika objavljeni u biblioteci Stoljeća hrvatske književnos­ti koju nakon smrti akademika Ante Stamaća uređuje akademik Tonko Maroević.

 ??  ??
 ??  ?? Aralica je proučio svu dokumentac­iju o Hrvatima iz Farrella napisavši intrigantn­i roman o Gašparu Grbeši
Aralica je proučio svu dokumentac­iju o Hrvatima iz Farrella napisavši intrigantn­i roman o Gašparu Grbeši
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/PIXSELL ?? Na sajmu vjerojatno nema aktualnije knjige od one o Ivici Todoriću i njegovu Agrokoru
BORNA FILIĆ/PIXSELL Na sajmu vjerojatno nema aktualnije knjige od one o Ivici Todoriću i njegovu Agrokoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia