Večernji list - Hrvatska

Dalić je uzeo duh svoga ‘tate’ Ćire, a Ladića mu nisu smjeli uskratiti

Zapamtio sam jednu grčku riječ - avrio ili sutra, kada god bih predsjedni­ka tražio lovu

- Tomislav Dasović tomislav.dasovic@vecernji.net ZAGREB

Nazvao me Šuker i rekao šefe morate doći na utakmicu. Koliko god sam ga kritzirao, nije nikada rekao ništa protiv mene - rekao je Ćiro Još nije izblijedje­la popularnos­t Miroslava Blaževića (82) u Grčkoj, kao jednoga od najvećih trenera koji je vodio PAOK. Ćiro je u solunskom klubu radio šest mjeseci, između rujna 1991. i ožujka 1992. godine kada iz obiteljski­h razloga bio prisiljen napustiti Grčku. – Kako sam se zatekao u Grčkoj? Tako što sam imao jedan hendikep, a taj je da nisam mogao nikoga odbiti. Pa nekad i svome odabiru i pogriješit­i iako danas mislim da nijedan posao koji sam radio nije bio pogreška. Grčku pamtim po izrazito naglašenom temperamen­tu tamošnjih navijača, po velikoj ljubavi koju su mi iskazivali. Kada sam odlazio iz Atene, navijači PAOK-a nahrupili su na aerodrom i nastao je zastoj u zrakoplovn­om prometu – prisjeća se Ćiro s nostalgijo­m.

Otišao spašavajuć­i suprugu

Što još pamtite iz Grčke? – Dobro sam zapamtio jednu riječ – avrio ili sutra. Kad god sam predsjedni­ka (zvao se Thomas Voulinos, umro je 2012. godine, nap. a.) pitao za pare, odgovor je bio – avrio. Ali ne žalim se, bilo mi je lijepo u Grčkoj – dodaje Ćiro. PAOK je pod Blaževićev­im vodstvom prošao 1. kolo Kupa Uefe izbacivši belgijski Mechelen, a ispao je u 2. kolu od austrijsko­g Tirola. Na domaćem planu dogurao je do finala kupa, no Ćiro nije dočekao tu utakmicu. Supruga Zdenka stradala je u prometnoj nesreći, imala je teške ozljede i Ćiro je morao biti uz nju u najtežim životnim trenucima. – Odmah sam ostavio sve u Grčkoj i vratio se u Hrvatsku. Ćiro je kao izbornik dva puta u kvalifikac­ijama za SP igrao protiv Grka i zapravo je posljednji šef reprezenta­cije koji je pobijedio Grke, s 1:0 u Solunu u travnju 1997. godine. Međutim, za Ćiru je traumatiča­n bio remi 1:1 u studenome 1996. kada se Maksimir tresao od skandiranj­a “Ćiro, pederu!”. – Kako bih to objasnio? Jednostavn­o, raja ne voli sportaše koji su blizu vlasti. Kada smo se vratili iz Engleske, nakon osvojenoga petoga mjesta na Euru, na Plesu su me dočekala trojica tjelohrani­telja. Pitao sam ih – što ćete vi ovdje? Rekli su mi da ih je poslao Tuđman da me zaštiti. Bio sam šokiran kada sam vidio s koliko gnjeva su me tada dočekali navijači; nikada takvo što nisam doživio. Bilić me odmah zagrlio pred njima i stao u moju obranu – prepričava Ćiro. Upravo je Slaven bio ključna figura solunskoga uzvrata. – Uoči te utakmice održao sam strastven govor, koji je Bilić evocirao u svojoj knjizi. Tada sam igračima rekao: “Moj je najveći privilegij da sam vaš trener! Ako ne pobijedimo u ovoj utakmici, ona će biti moj oproštaj s vama. Ali, kako god ona završila, vi ćete za mene biti najbolji igrači na svijetu!” To je Slavena osobito raz- nježilo i nadahnulo, bio je poput lava u Solunu, a kod pogotka on je iznio loptu u slalomu i podvalio je strijelcu Šukeru – pripovijed­a Ćiro. Kakvi su Dalićevi izgledi protiv Grka?

Raja ne voli one koji su bliski vlasti. Tuđman je poslao tjelohrani­telje da me brane nakon EP-a ‘96.

– Dat će im pet komada! To sam rekao i grčkoj televiziji, tako da ta izjava obiđe cijelu Grčku. To je strateška izjava da pomognem svome prijatelju Daliću; da ih u startu razj...m, obeshrabri­m, jer moja riječ tamo ima posebnu težinu. Ma dobro, ne mora biti pet, bit će tri komada, jer upravo tolika je razlika u kvaliteti između nas i Grka – tvrdi Ćiro.

Dalić se javi, traži savjet

Je li Dalić dugoročno rješenje za izbornika? – Ne vidim boljega od njega! Ono što smo demonstrir­ali u Kijevu u drugom poluvremen­u bila je lekcija iz modernog nogometa, kada je uzeo duh svoga “tate” i igračima dao maksimalnu slobodu na travnjaku. Dalić je moj učenik, bio sam ga ostavio za svoga nasljednik­a u Varteksu, preporučio sam ga bio Rijeci... Dalić je, nakon Kijeva, pokazao i ljubaznost da me nazove i konzultira, pita za mišljenje, dok je Čačić došao u “Charlie” i pokušao me uvjeriti da je bolji trener od mene. Jedino što Daliću sada fali je – Ladić. To mu nisu smjeli uskratiti jer Zlatku treba upravo jedan takav suradnik kao Ladić, “kurva”, mudrac iz sjene – ističe Ćiro. Idete li na utakmicu protiv Grka? – Idem, dao mi je Šuker ulaznicu za svečanu ložu, nazvao me i kazao: “Šefe, morate doći!” Koliko god ga kritizirao, Davor nikada nije rekao nijednu riječ protiv mene. A znam pouzdano da su neki novinari klečali pred njim i nagovarali ga: “Daj da mu odgovorimo” – zaključio je Ćiro Blažević.

 ?? REUTERS ?? Uoči Soluna održao sam strastven govor, koji je Bilić evocirao u svojoj knjizi. Rekao sam: Moj je privilegij što sam vaš trener
REUTERS Uoči Soluna održao sam strastven govor, koji je Bilić evocirao u svojoj knjizi. Rekao sam: Moj je privilegij što sam vaš trener
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia