Večernji list - Hrvatska

Znam napraviti od sebe i budalu zbog atmosfere

Hrvatska nema razigravač­a s dozom drskosti

- drazen.brajdic@vecernji.net Dražen Brajdić ZAGREB

Bio sam nepobjediv­i hakler, a pobijedila su me samo dvojica Petrovića, Boban i Dražen, koji me izazvao na dvoboj dok je služio vojsku Na posljednja četiri velika natjecanja Srbija je osvojila tri srebra (SP, OI, EP) zahvaljuju­ći i sjajnoj atmosferi u momčadi. A za dobru “kemiju” u sastavu jako je zaslužan i “štimung-majstor” Miroslav Nikolić - Muta (61), u srpskoj reprezenta­ciji pomoćnik šefa stručnog stožera Aleksandra Đorđevića, a od ove sezone i prvi trener Partizana. - U tih mjesec i pol dana igrači se moraju kojiput i opustiti, a ja znam kako to učiniti i nasmijati ih. Ne možeš stalno biti profesiona­lan - rekao nam je nedavno u Zagrebu Nikolić te objasnio i poljupce koje mu je s terena slao Bogdan Bogdanović.

Igrači za mene “uklizuju”

- Bogdan se vezao uz mene pa me čak zvao i da idem s njim u NBA da mu budem osobni trener, no nisam se u tome vidio. Ja sam mu neke stvari pričao i on se u to uvjerio, a bio sam mu i podrška kada mu nije išlo, pa mi šalje poljupce. U čemu je tajna vaše povezanost­i s igračima? - Napravim od sebe i budalu, ako treba, da bi bila bolja atmosfera, a neki koji se smatraju velikim trenerima to ne žele raditi pa se čude kada igrač za njih neće “uklizati”. Zašto su srpski igrači “uklizavali” za svog izbornika, a hrvatski u najvažnijo­j utakmici turnira za svoga nisu? - Većinu uspješnih srpskih trenera odgajao je profesor Aleksandar Nikolić govoreći i o važnosti discipline u momčadi. Kako igrači poštuju onaj stol za kojim jedu, tako će poštovati i akcije, takva će biti i disciplina na parketu. Kada završe s objedom, kapetan ustane i kaže izborniku da su završili, a trener im potom kaže program za to poslijepod­ne ili za sutra. Hrvati to nemaju, jedan ne dolazi na doručak, drugi daje neke izjave o svom statusu u momčadi..., i na takvim stvarima pada homogenost. U čemu je tajna srpske “proizvodnj­e” elitnih razigravač­a i hrvatske nemoći po tom pitanju? - U tome što mi razmišljam­o o tome. Eto, ja sam upravo otvorio školu košarke u Dinamiku i kada sam vidio da je nestašica razigravač­a, doveo sam desetoricu iz raznih krajeva Srbije. Plaćamo im stan, školarinu, a dvojica od njih sigurno će postati vrhunski razigravač­i. Za razigravač­a treba i doza drskosti, Srbi je imaju, a moguće je da je vi Hrvati nemate. Tijekom Eurobasket­a, Nikolić je jednom svom hrvatskom kolegi rekao da će Hrvatska osvojiti medalju tek kada bude imala Srbe za izbornika i razigravač­a. - Nije to bilo provokativ­no. Kada odvrtite film, vidjet ćete da je nerijetko bilo tako. Još davnih dana Manović je bio razigravač u Splitu, a Plećaš u Lokomotivi. Maljković je odveo Split do dva naslova prvaka Europe, a razigravač mu je bio Sretenović. U svoje igračko vrijeme, naš sugovornik bio je kralj beogradsko­g asfalta. - U igri jedan na jednoga, u karijeri sam izgubio samo od dva čovjeka, a obojica se prezivaju Petrović. Bili su to Boban i Dražen Petrović. Kada je služio vojsku u Beogradu, Dražen me potražio i izazvao me. Izgubio sam, ali sam bio nespreman jer sam se tek vratio s mora. Otkrio nam je Muta tajnu vezanu uz još jednog igrača iz Ciboninih najsjajnij­ih dana.

Voli čuti “buć”

- U bivšoj državi prvi sam kao igrač radio takozvani crossover dribling, povlačeći loptu suprotnom rukom, što je jako dobro usavršio Danko Cvjetićani­n. Nikolić se od hrvatskih trenera najviše družio s Boškom Božićem - Pepsijem. - Tijekom služenja vojnog roka u Nišu, Pepsi je bio majorov ćato, ali i trener za svearmijsk­o prvenstvo, pa sam mu došao i kazao: “Što će ti oni ‘šloseri’, uzmi mene”. Uzeo me i tako smo se sprijatelj­ili. Iz prvog dijela njegove trenerske karijere je i sljedeća neobična epizoda. - Kada sam bio trener Beočina, trebala mi je brza lova da dovedem Milenka Tepića, da mi ga netko ne uzme. Kako je naša uprava bila spora, prodao sam svoj Golf da bih Tepiću dao kaparu. S obzirom na košarkaško znanje, mnogi kažu da je trebao biti rezultatsk­i uspješniji od dva naslova prvaka zajedničke države Srba i Crnogoraca (SiCG). - Kao trener se nisam nadograđiv­ao, nisam učio jezike i to mi je jako smetalo u karijeri - priznao je Nikolić, koji s Amerikanci­ma u Partizanu Millerom i Williamsom ima specifičnu komunikaci­ju. - Stalno im govorim da ne volim čuti “doing”, a to je promašaj, nego “buć”, a to je ubačaj.

Kada mi je trebala brza lova za kaparu igraču, isti dan prodao sam svoj Golf

 ??  ?? U srpskoj je reprezenta­ciji puno više discipline nego u hrvatskoj, kaže trener Partizana
U srpskoj je reprezenta­ciji puno više discipline nego u hrvatskoj, kaže trener Partizana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia