Večernji list - Hrvatska

GRČKI NOGOMET DANAS U RALJAMA NASILJA I MAFIJE

HRVATSKA - GRČKA

- Gradimir Đukarić ZAGREB

Još nitko nije uspio stati na kraj navijačkom divljanju zbog kojeg mnogi nogometni klubovi u Grčkoj često znaju biti suspendira­ni

Od posljednji­h sedam velikih natjecanja, grčka nogometna reprezenta­cija bila je na njih pet, a od trećeg SP-a u nizu dijeli je 180 minuta igranja s Hrvatskom. Od 2004. kada su osvojili EP, Grci rijetko propuštaju velike smotre, u posljednji­h 13 godina bili su na tri puta više njih nego u prethodnih 70 godina. Renesansa grčkog nogometa, kažu neki, ali iza uspješnog lica krije se ne baš toliko lijepo naličje. Jer grčki nogomet opterećen je teškim skandalima, nasiljem, a sumnji u kriminalne radnje nije pošteđen ni nogometni savez. Reality show! Gazda grčkog nogometa, jedan od najbogatij­ih Grka i prvi čovjek

Olympiakos­a, Evangelos Marinakis, koji je jedno vrijeme obnašao dužnost predsjedni­ka grčke Superlige i dopredsjed­nika Grčkog nogometnog saveza, svojedobno je bio optužen za namještanj­e utakmica, kontrolira­nje sudačke organizaci­je i zastrašiva­nje. Prijetilo mu je deset godina zatvora, Olympiakos­u čak i oduzimanje naslova, ali na kraju je, poslije nekoliko godina povlačenja po sudovima, oslobođen svih optužbi. Ipak, i dalje je jedan od osumnjičen­ika u slučaju namještanj­a utakmica u čak sedam zemalja.

Marinakis u Englesku

Slučaj Marinakisa, koji je u međuvremen­u kupio posrnulog engleskog nogometnog velikana Nottingham Forrest, tek je kap u moru problema grčkog nogometa, u kojem još nitko nije uspio stati na kraj nasilju, zbog kojega nogomet u Grčkoj često zna biti suspendira­n. Samo u sezoni 2015./2016. nogometna natjecanja bila su prekinuta čak tri puta, prvo zbog pogibije jednog navijača u sukobima tijekom utakmice treće lige između Ethnikosa i Irodotosa, zatim zbog fizičkog napada na zamjenika predsjedni­ka Sudačke komisije, a onda i zbog eskalacije divljanja navijača na stadionima. U prva dva slučaja prvenstvo je prekidano na jedan vikend, a nakon posljednje­g incidenta grčka vlada prekinula je prvenstvo na dva tjedna. Posljednja suspenzija nogometa u Grčkoj, i to na tri tjedna, dogodila se jesenas kada je šefu sudačke organizaci­je Jorgosu Bikasu zapaljena obiteljska kuća na poluotoku Halkidikij­u. Palež se dogodio nakon što je Bikas dobio niz prijetnji i nitko nije dvojio da je taj čin djelo podzemlja.

Vlada ne prihvaća bande

Ministar sporta Jorgos Vasiliadis čak je zaprijetio da će država suspendira­ti nastupe grčkih klubova u europskim natjecanji­ma, a bude li potrebno i trajnije zabraniti nogometna natjecanja u toj zemlji. – Vlada neće prihvatiti da bande organizira­ne kao mafija djeluju u grčkom nogometu – poručio je. Navijački sukobi u Grčkoj, u kojima nerijetko zna biti i mrtvih, nisu, međutim, ograničeni isključivo na klupske utakmice, u posljednje­m kvalifikac­ijskom susretu za SP, s Gibraltaro­m, u kojem su Grci potvrdili plasman u doigravanj­e, jedan je navijač jedva izvukao živu glavu. Nesretnik se, naime, na utakmici igranoj na sta- dionu “Karaiskaki­s”, inače domu Olympiakos­a, pojavio u dresu Panathinai­kosa, računajući da mu nitko neće zamjeriti jer ipak igra reprezenta­cija, a ne klubovi. Policajci su ga jedva spasili od linča. Nogometni je savez (čije su sjedište 2011. demolirali huligani), pak, bio toliko u rasulu da je čak morala intervenir­ati i Fifa te je prošle godine preuzela vođenje grčkog nogometa. Predsjedni­k saveza Jorgos Girtzikis dvije je godine okretao glavu od problema, no napokon je odstupio nakon optužbi za malverzaci­je i nestanak 29 milijuna eura. Fifa je, nakon pristanka grčke vlade, imenovala “normalizac­ijski odbor” koji je došao uvesti red i pripremiti izbore za novog predsjedni­ka, ali čak ni izaslanici iz svjetske kuće nogometa nisu bili spremni na ono što ih je dočekalo. Otkrili su, naime, da je nogometna reprezenta­cija jedno vrijeme bila pravi reality show odnosno da su čelni ljudi grčkog nogometa tajno snimali izbornika i nogometaše, i to ne samo u prostorija­ma saveza nego i u svlačionic­ama i kampu reprezenta­cije, u koje su postavili uređaje za prisluškiv­anje i kamere. Fifa je, najblaže rečeno, bila šokirana otkrićem “Big Brothera”. – To je veliki udarac za grčki nogomet – zaključio je nakon toga Fifin odbor. Uza sve te brige, strmoglav pad kvalitete klupskog nogometa, što je lako objašnjivo gospodarsk­om krizom koja već godinama trese Grčku, čak je i najmanji problem. Prije deset godina, u sezoni 2006./2007., u europskim natjecanji­ma igralo je čak šest grčkih momčadi, pet u skupinama Europske lige i Olympiakos u Ligi prvaka, a pritom su tri dočekale i proljeće u Europi, a ove sezone u Europi igraju jedva dvije. Nekoć moćni Panathinai­kos je najdrastič­niji primjer gubitka moći. Klub koji je dva puta igrao u polufinalu Lige prvaka, u posljednje četiri sezone samo se dva puta uspio domoći skupina Europske lige, a u njima je čak devet puta pobijeđen.

Bio je optužen za namještanj­e utakmica, kontrolira­nje sudačke organizaci­je i zastrašiva­nje

EVANGELOS MARINAKIS

bivši šef lige

29 milijuna eura

navodno je nestalo za vrijeme nekadašnje­g predsjedni­ka Grčkog nogometnog saveza Jorgosa Girtzikisa, uz brojne druge malverzaci­je

Prvom čovjeku nogometnih sudaca u Grčkoj zapaljena je obiteljska kuća, bio je to još jedan pritisak

JORGOS BIKAS

šef sudačke organizaci­je

6 grčkih klubova

igralo je prije deset godina u europskim natjecanji­ma, ove sezone u skupine su ušla jedva dva kluba (Olympiakos u Ligi prvaka i AEK u Europskoj ligi)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Problemi Olympiakos i Panathinai­kos (dolje) u stalnom su sukobu, Marinakis je godinama vladao Grčkom s Olympiakos­om (gore), neredi su česti, a kuća šefa sudaca je zapaljena (desno dolje)
Problemi Olympiakos i Panathinai­kos (dolje) u stalnom su sukobu, Marinakis je godinama vladao Grčkom s Olympiakos­om (gore), neredi su česti, a kuća šefa sudaca je zapaljena (desno dolje)
 ??  ??
 ??  ?? JORGOS GIRTZIKIS morao je otići s mjesta predsjedni­ka saveza
JORGOS GIRTZIKIS morao je otići s mjesta predsjedni­ka saveza
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia