Večernji list - Hrvatska

Zabranite hladna pića na kioscima i benzinskim crpkama

‘Termička obrada hrane i pića posao je ugostitelj­a, trgovci nelojalno konkuriraj­u’

- Josip Bohutinski, Silvije Tomašević, Stipe Puđa redakcija@vecernji.net

Šef Udruženja ugostitelj­a Zagreb Franz Letica: Trgovci ne plaćaju porez na potrošnju i najviši iznos komunalne naknade kao ugostitelj­i Zagrebački ugostitelj­i su na svom forumu koji je održan u srijedu zatražili od države snižavanje stope PDV-a na ugostitelj­ske usluge na 10 posto, ukidanje poreza na potrošnju koji danas plaćaju samo ugostitelj­i, a koji u Zagrebu iznosi dva posto, a traže i povećanje osnovnog odbitka s 3800 na 5000 kuna. No najveću je pažnju javnosti izazvao zahtjev ugostitelj­a da se zabrani hlađenje i posluživan­je pića i prigotovlj­ene hrane na kioscima i u trgovinama.

Kako je drugdje u EU

Predsjedni­k Udruženja ugostitelj­a Zagreb Franz Letica taj zahtjev obrazlaže zakonskim odredbama koje propisuju da termički obrađena pića i jela spadaju pod ugostitelj­sku djelatnost pa bi se prema tome, upozorava, onda i trgovci koji prodaju hladne sokove ili toplu kavu, trebali registrira­ti kao ugostitelj­i i plaćati sve namete koje plaćaju i oni. – Trgovine, a pogotovo kiosci i benzinske pumpe su nam nelojalna konkurenci­ja. Oni ne bi smjeli prodavati termički obrađena pića i prigotovlj­enu hranu, kao što i ugostitelj­i ne smiju prodavati, primjerice, novine jer bi se za to se morali registrira­ti kao trgovina. Oni ne plaćaju porez na potrošnju kao i mi, a ugostitelj­i plaćaju i najviši iznos komunalne naknade – objašnjava Letica. Dodaje da se u trgovačkim lancima peku odojci na ražnju i prodaju se na komade, a koji se onda mogu pojesti na licu mjesta. Stoga se pita jesu li to trgovine ili ugostitelj­ski objekti. – Kamo god odete vani, ne možete na ulici na kiosku kupiti hladno piće. U trgovinama, primjerice, možete kupiti pivo, ali ne hladno. No ovdje treba biti naglasak na djeci koja sad mogu u bilo koje doba dana kupiti alkohol na benzinskim postajama. Ovim mjerama to bi se u velikom postotku smanjilo – smatra Letica. I dok ugostitelj­i tvrde da se u svim drugim zemljama u trgovinama i na kioscima ne može kupiti hladno piće, to ipak nije tako. U Italiji, primjerice, u trgovinama i samoposluž­ivanjima postoje hladnjaci u kojima se može kupiti rashlađe- no piće. Ima trgovina koje rade do pola noći u kojima se također može kupiti hladno pivo ili drugi rashlađeni napici. Neke samoposluž­ne trgovine u toj nama susjednoj zemlji rade 24 sata sve dane u tjednu i u njima se može kupiti ne samo rashlađeno piće već i pripremlje­na hrana. U Italiji ima i mesnica u kojima se peče meso i poslužuje. U tamošnjim trgovinama normalno je da se u njima može kupiti razna vrste hrane, pečeni pilići, pizze, meso, riba, pa i japanski specijalit­eti. I u svakoj toj trgovini su hladnjaci s pićem. U Italiji ima i mesnica u kojima se peče i poslužuje meso. Tako je u i Francuskoj, Španjolsko­j... Ni u Njemačkoj zasad nema ograničenj­a, a ni naznaka da bi se mogle uvesti zabrane za postavljan­je hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine, kakve traže hrvatski ugostitelj­i. Prodaja hladnih i toplih pića u tim manjim objektima je dozvoljena.

Trgovci bez komentara

Za komentar inicijativ­e ugostitelj­a za zabranu prodaje hladnih i toplih napitaka i pripremlje­ne hrane na kioscima i trgovinama, pitali smo i neke od najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca i lanaca kioska. No do zaključenj­a ovog izdanja odgovorili su nam samo iz Lidla i to da na navedenu temu, nemaju komentara. Zagrebački ugostitelj­i nadaju se da će im država barem u nekim mjerama izaći u susret, prvenstven­o u smanjenju PDV-a na 10 posto na hranu, kavu i sokove, što bi pomoglo restorater­ima i vlasnicima kafebarova. Što se tiče hladnih pića, najveći im problem, kažu, predstavlj­a njihova prodaja na kioscima i benzinskim postajama.

 ??  ??
 ??  ?? Ako prodaju hladna pića i prigotovlj­ena jela, jesu li kiosci trgovine ili ugostitelj­ski objekti, pitaju ugostitelj­i
Ako prodaju hladna pića i prigotovlj­ena jela, jesu li kiosci trgovine ili ugostitelj­ski objekti, pitaju ugostitelj­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia