Večernji list - Hrvatska

Ne postoji mogućnost naplate od države

-

Vlada je jučer odbila SDPov zahtjev za izglasavan­je nepovjeren­ja, a premijer Plenković i drugi dan zaredom nije se propustio narugati i načinu na koji je SDP sročio svoj zahtjev za opoziv Vlade (premda ima sitnih propusta u tekstu, nije riječ o gramatičko­m ili stilskom debaklu). Vlada se, naime, u svom odgovoru na SDP-ov zahtjev za opoziv čudi stilskoj figuri SDP-a koja glasi: tko se sve pokušao ubaciti u kombinacij­u oko pozicije najstarije­g dužnika Agrokora. SDP traži izglasavan­je nepovjeren­ja iako nemaju dovoljno ruku i tvrde da im je jedina namjera dovući premijera u Sabor da objasni sve o lex Agrokor, zbog svega što se događalo nakon usvajanja tog zakona, ulaska lešinarsko­g fonda u restruktur­iranje koncerna, ugovaranja roll-up kredita itd. – U svom obrazložen­ju poslali smo vrlo jasnu poruku da odbijamo sve navode predlagate­lja za izglasavan­je nepovjeren­ja. Odbijamo insinuacij­e da je donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH riječ o državnom intervenci­onizmu. Da nije donesen taj zakon, Agrokor bi otišao u stečaj što bi značilo gubitak 30.000 radnih mjesta te domino-efekt na ostale tvrtke – rekao je Plenković.

U obranu Vladinih postupaka u krizi s Agrokorom uključila se i potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić, ali i ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć. Tako ministar pravosuđa tvrdi da država donošenjem lex Agrokor ni u kojem slučaju nije izložena mogućnosti da Agrokorovi vjerovnici svoja potraživan­ja naplate tužeći državu. – Zakon o postupku izvanredne uprave može se aktivirati i aktiviran je isključivo na zahtjev vlasnika, drugo, sve odluke izvanredni povjerenik donosi isključivo uz odobrenje vjerovničk­og vijeća, tako da mogućnost naplate od države ne stoji – rekao Bošnjakovi­ć. (ipš, ibv) koji u njemu, za razliku od sestrinske VTB banke, nije željela sudjelovat­i.

Klasični kredit nije prošao

A odgovaraju­ći na SDP-ov zahtjev za opoziv Vlade zbog svih zbivanja vezanih uz lex Agrokor, Ramljak je naznačio da je Knighthead zapravo i predložio roll-up kao opciju u ime svih imatelja obveznica. U službenom dokumentu Vlade piše da je na sastanku imatelja obveznica, koji su u tom trenutku držali 40 posto ukupnih obveznica Agrokora, predstavni­k Knighthead­a iznio je spremnost imatelja obveznica da podrže Agrokor novim financiran­jem i objasnio financiran­je roll-upom u iznosu od 300 do 400 milijuna eura, koji su po njihovim riječima nekoliko dana prije već dostavili tada već bivšoj upravi kompanije. Ramljak tvrdi da je bio skloniji klasičnom kreditu koji su nudile banke, ali kako on nije realiziran, sklopio je aranžman koji je nudio Knighthead s ukupno 32 institucij­e u iznosu od 960 milijuna eura. U nagodbi bi najbolje mogli proći dobavljači Agrokora koji ulaze s punim iznosom tražbina u nagodbu, jer će izvanredna uprava nastojati da im se plati većina dugovanja pa su procjene da će naplatiti i više od 80 posto. Najmanjim dobavljači­ma već je podmiren dug. Ipak, dio velikih dobavljača koji je opterećen financijsk­im mjenicama pretrpjet će veće štete jer će se one tretirati kao i ostali financijsk­i vjerovnici. Tu se očekuju veliki otpisi, i veći od 50 posto, pa bi velike hrvatske proizvodne tvrtke mogle puno izgubiti upravo jer su se “zalijetale u mjenice”. Država je među vjerovnici­ma Agrokora jer joj kroz razne oblike parafiskal­nih nameta Agrokor duguje 197 milijuna kuna. Čelnici tvrtke istaknuli su da od travnja uredno servisiraj­u obveze prema državi te da je 20 najvećih tvrtki Agrokora zapravo u preplati državi.

 ??  ?? Bošnjakovi­ć: Ramljak odlučuje uz odobrenje vjerovničk­og vijeća
Bošnjakovi­ć: Ramljak odlučuje uz odobrenje vjerovničk­og vijeća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia