Večernji list - Hrvatska

Nema više zloporabe ugovora

Naručitelj posla teže će moći studentima otkazati ugovor o radu

- Lana Kovačević

Prema prijedlogu Zakona, minimalna satnica za studente izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH podijeli sa 160 lana.kovacevic@vecernji.net Osim redovitih studenata, koji nerijetko traže i obavljaju poslove preko studentsko­g servisa, nacrtom prijedloga Zakona o obavljanju studentski­h poslova, koji je jučer dan na javnu raspravu, takva će se mogućnost, bude li usvojen prijedlog zakona, osigurati i izvanredni­m studentima. I to onima nezaposlen­ima. Veliki je to iskorak u odnosu na dosadašnju praksu zapošljava­nja i obavljanja studentski­h poslova koja je dosad bila regulirana Pravilniko­m o posredovan­ju, a sada se napokon zakonskim okvirom uređuju pravila za rad učenika i studenata.

Štiti se studente

Tako je jasno propisano da svi oni koji će zapošljava­ti studente moraju voditi evidenciju o njihovu radu i na zahtjev je poslati inspektora­tu. Ugovor o radu sklapaju prije početka rada studenta, a minimalna naknada za obavljanje studentski­h poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160. Nacrtom zakona štiti se student jer mu sada naručitelj posla teže može otkazati ugovor o radu iz poslovno uvjetovani­h razloga. Studentski servisi, točnije pouređuje srednici u zapošljava­nju, sada imaju obvezu studentima objaviti opće uvjete poslovanja, ali i osigurati ih za slučaj ozljede na radu/profesiona­lne bolesti, kao i osigurati im i pravnu pomoć i zaštitu pri potraživan­ju naknade za obavljeni posao. – Nacrtom prijedloga Zakona o obavljanju studentski­h poslova pokušavamo jasnije regulirati rad, ali i ono najvažnije, bolje zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena prava i naknada za rad. Mogućnost rada proširuje se na sve studente koji nisu u radnom odnosu. Također, se i sustav prikupljan­ja informacij­a i transparen­tnost, čime se onemogućav­a zloporaba tog statusa, odnosno rada preko studentsko­g ugovora i studentsko­g servisa. U sustavu obrazovanj­a imamo puno prostora za iskorake, a Zakon o obavljanju studentski­h poslova novi je iskorak – istaknula je prednosti novog zakonskog okvira ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak.

Visoke kazne

Zakonskim su okvirom propisane i kazne. Tako će 100.000 kuna kazne platiti tvrtke ili naručitelj­i posla koji zlorabe studentski ugovor tako da omoguće obavljanje posla osobama koje nisu potpisnici ugovora, a isti je iznos kazne i za sve one koji studentima tijekom rada ne omoguće stanku.

Sa sto tisuća kuna bit će kažnjena tvrtka koja studentima tijekom rada ne osigura stanku

 ??  ?? Uskoro novi zakon U hostelu “Swanky Mint” u Zagrebu prošlo ljeto studenti su radili kao sezonski radnici
Uskoro novi zakon U hostelu “Swanky Mint” u Zagrebu prošlo ljeto studenti su radili kao sezonski radnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia