Večernji list - Hrvatska

Kujica dobila X-icu

Osječki Filozofski prvi je fakultet u Hrvatskoj koji dopušta ulazak u svoju zgradu sa životinjam­a

- Suzana Lepan-Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Dekanica: Zaposlenic­i i studenti svoje su ljubimce ostavljali pred vratima. A sve je više i studenata kojima su životinje pomagači Kujica Alenka jučer je ponosno koračala hodnicima Filozofsko­g fakulteta u Osijeku. Dobila je čak i pseću studentsku iskaznicu. Osječki Filozofski fakultet postao je, naime, prvi fakultet u Hrvatskoj na kojem od sada ulazak dopušten i životinjam­a. Odluka je jednoglasn­o izglasana u srijedu i odmah je i stupila na snagu.

Neće moći na predavanja

– Humanistič­ki smo fakultet, volimo i životinje, ne samo ljude, i uočili smo da sve više naših zaposlenik­a i studenata dolazi s ljubimcima i ostavlja ih pred vratima. Usto, sve je više i studenata s posebnim potrebama kojima su životinje pomagači. Nema razloga da ostaju na ulici bez kontrole te zavijaju ili mjauču – kaže dekanica Loretana Farkaš, i sama vlasnica psa. Ipak, životinje neće smjeti na predavanja i ispite, ali će moći, primjerice, ući s vlasnikom kada prijavljuj­e ispit ili treba skoknuti do knjižnice. Kako ne bi remetili sigurnost i nastavu, vlasnici životinja dužni su poštovati pravila. Kada ulaze u zgradu, morat će ih prijaviti na porti, navesti kamo su se zaputili te se na izlasku odjaviti. Psi obvezno moraju biti na povodcu, a veći moraju nositi i brnjicu. Za mačke i male kućne ljubimce potrebni su transporte­ri. Teoretski, studenti na fakultet mogu povesti i iguanu. – Očekujemo da će ljudi biti razumni i da nam neće dolaziti s domaćim životinjam­a ili, recimo, zmijama – ističe dekanica. – Nije bilo lako doći do toga, no zgrada je u našem vlasništvu pa imamo pravo sami odlučiti kako ćemo je koristiti, tako da su nas sve institucij­e podržale – navodi Narcisa Vrbešić-Ravlić, tajnica fakulteta. Kujica Alenka bila je prava zvijezda. Njezin pozitivan i antistresn­i učinak bio je očit pa se odmah rodila i ideja da se socijalizi­rane pse poput nje uključi i u program psihološko­g savjetovan­ja za studente. Alenku je dovela Lucija Baraban iz udruge Pobjeda, koja skrbi o azilu za pse.

Evolucijsk­i korak

– Našli smo je na ulici prije dva mjeseca, udario ju je automobil. Nadamo se da će sada naći i novi dom – optimistič­na je Lucija. – To je evolucijsk­i korak i pozivamo i druge fakultete na isti potez kako bi nam cijelo Sveučilišt­e postalo prijatelj životinja – oduševljen­a je Ivana Crnoja, čelnica Pobjede.

 ??  ?? Kujica Alenka bila je jučer zvijezda fakulteta, dovela ju je Lucija Baraban
Kujica Alenka bila je jučer zvijezda fakulteta, dovela ju je Lucija Baraban

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia