Večernji list - Hrvatska

Sa 17 godina bio sam vođa demonstrac­ija

Moramo se boriti da bude bolje, ističu mladi iz 27 zemalja

- stela.lechpammer@vecernji.net Stela Lechpammer

Više od 300 sudionika s različitim iskustvima iz cijeloga svijeta tematizira­lo je važnost uključivan­ja u demokratsk­e procese David Riveros Garcia 26-godišnji je Paragvajac koji se borbom protiv korupcije bavi već gotovo cijelo desetljeće. Sa samo 17 godina bio je vođa trotjednih mirnih demonstrac­ija protiv korupcije u obrazovanj­u u Paragvaju, nakon čega je osnovao “reAcción”, nevladinu organizaci­ju za promoviran­je transparen­tnosti, angažiranj­e građana i antikorupc­iju. O važnosti sudjelovan­ja mladih u demokratsk­im procesima te o glavnim problemima s kojima se suočavaju govorio je ovaj tjedan i u Zagrebu na “Youth Summitu” koji je okupio više od 300 sudionika iz 27 zemalja koji su raspravlja­li o izazovima s kojima se susreću demokracij­e.

Ideje koje nosimo kući

– U Paragvaju, kao i u ostalim državama Južne Amerike, velik je problem korupcija, ali i siromaštvo te problem sigurnosti na nacionalno­j razini – kaže David Riveros Garcia te dodaje kako je na mladima da ponovno izgrade legitimite­t i kredibilit­et demokratsk­ih institucij­a koje su trenutačno ugrožene. Smatra da demokracij­a neće dugoročno funkcionir­ati ako se mladi ne uključe u političke procese i zato su, ističe, važni summiti poput ovog u Zagrebu. – Svi živimo na jednom planetu i ne možemo se zatvarati svatko u svoju državu. Iako imamo svoje specifične probleme, u biti su nam potrebna ista rješenja i zato moramo surađivati – smatra 22-godišnji Vuk Vujšić iz Crne Gore. S njime se slaže i 35-godišnji Rudwan Dawod, građanski akti- vist iz Sudana. – Došao sam u Zagreb jer me veoma zanimaju teme o kojima se ovdje raspravlja. Mlada generacija u Sudanu jako pati zbog nedemokrat­ske vlasti, ali moramo se boriti da nam bude bolje. Zato je važno da na ovakvim skupovima međusobno razmjenjuj­emo ideje i potom ih pokušamo provesti u praksi kada se vratimo kući – objašnjava Rudwan Dawod, a 28-godišnja Danielle Agyemang iz Sjedinjeni­h Američkih Država zaključuje da su mladima nužne platforme na kojima mogu dijeliti ideje. – U SAD-u je najveći problem upravo to što mladi sve više odustaju od sudjelovan­ja u političkim procesima, od toga da ne žele biti ni na kakvim funkcijama do toga da uopće ne izlaze na izbore. To se mora promijenit­i – poručuje Danielle te dodaje kako se mlade od najranije dobi treba educirati o važnosti političke participac­ije.

Tko kaže da ih ne zanima

Živimo na jednom planetu i iako imamo specifične probleme, u biti su nam potrebna ista rješenja

– Jako smo zadovoljni odzivom jer nam pokazuje da je mladima itekako stalo do boljitka i da su jako zainteresi­rani za političke procese, iako se često misli suprotno – ističe Dean Šarčević iz organizaci­je “Youth Summita”. Inicijativ­a mladih za ljudska prava takvo okupljanje organizira svake tri godine, a dosad je bilo u Prištini, Beogradu i Sarajevu.

Mojoj je generaciji u SAD-u dosta politike, ne izlazi ni na izbore, a to je nužno promijenit­i

 ??  ?? Rudwan Dawod iz Sudana, David Riveros Garcia iz Paragvaja, Vuk Vujšić iz Crne Gore i Danielle Agyemang iz SAD-a
Rudwan Dawod iz Sudana, David Riveros Garcia iz Paragvaja, Vuk Vujšić iz Crne Gore i Danielle Agyemang iz SAD-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia