Večernji list - Hrvatska

Puigdemont je prošlost, dolazi povjesniča­r Vila

Separatiza­m Katalonije branit će unutar zakonskih okvira

- luka.capar@vecernji.net Luka Capar ZAGREB

Santi Vila jedini je katalonski ministar koji je odstupio nakon Puigdemont­ovih poteza, a sada ima podršku velikog broja članova stranke Bez obzira na konačnu sudbinu Carlesa Puigdemont­a, čelnika katalonske vlade u belgijskom egzilu, većina Katalonaca smatra kako je njegova uloga u nastavku borbe za neovisnu Kataloniju završena. Izruči li ga Bruxelles Madridu ili pak ostane u Belgiji, na predstojeć­im izborima neće moći sudjelovat­i. Također, mnogi mu zamjeraju da je odluku o proglašenj­u neovisnost­i donio nepromišlj­eno i ishitreno, kao što mu i predbacuju da je pogriješio u načinu komunikaci­je sa španjol- skim premijerom Rajoyem. Iz tog razloga kao novog lidera katalonski­h separatist­a mnogi vide Santiaga Vilu Vicentea kojeg svi zovu samo Santi Vila.

Čovjek za dijalog

Vila je bivši Puigdemont­ov suradnik i jedini ministar katalonske vlade koji je podnio ostavku kada je procijenio da je Puigdemont napravio korak previše u odnosima s Madridom, nakon kojeg više nije bilo povratka. – Odstupio sam jer su propali svi moji pokušaji dijaloga. Rješenje koje sam nudio bili su novi izbori ako Madrid zajamči kako neće aktivirati članak 155. ustava kojim ukida autonomiju Katalonije, no na to nisu željeli pristati ni Carles ni Mariano Rajoy – poručio je Vila nakon povlačenja s dužnosti. Santija Vilu Katalonci doživljava­ju kao borca za neovisnost Katastala lonije, ali uz ipak malo umjerenije metode nego ih je imao Puigdemont. – Separatiza­m je u slučaju Katalonije legitiman, no on se mora braniti unutar zakonskih okvira – izjavio je Vila u jednoj televizijs­koj emisiji dodajući kako Katalonija sada treba sabranost i promišljen­ost. – Želimo dovesti Kataloniju do neovisnost­i, no trenutačno smo bačeni u vrijeme dok još uopće nismo imali autonomiju – kazao je Vila. Prvi korak koji ovaj profesor povijesti iz Girone, rođen u Granollers­u, koji je politički put započeo u Republikan­skoj ljevici Katalonije, da bi onda prešao u Convergènc­ia i Unió iz koje je na- Puigdemont­ova Demokratsk­a europska stranka Katalonije (PDeCAT), želi ostvariti jest pozicija predsjedni­ka katalonske vlade na izborima 21. prosinca, a za to izgleda ima podršku svih onih umjerenih snaga koje su ostale iznenađene Puigdemont­ovim potezima kao i prekomjern­im odgovorom Madrida.

Referendum o referendum­u

Katalonci, koji su stupili u opći štrajk, u njemu prepoznaju novi put prema neovisnost­i, a nadu im daje i najava kako Madrid razmatra ustavne promjene koje bi omogućile nacionalni referendum o referendum­ima za o neovisnost regija.

Vila će morati pronaći način da Madrid prizna rezultate referendum­a o neovisnost­i Katalonije

 ?? REUTERS ?? Novi vođa Uz Santija Vilu čvrsto su stali svi koji je Puigdemont šokirao svojim potezima i bijegom u Belgiju
REUTERS Novi vođa Uz Santija Vilu čvrsto su stali svi koji je Puigdemont šokirao svojim potezima i bijegom u Belgiju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia