Večernji list - Hrvatska

Lex Agrokor – prekretnic­a načina poslovanja u Hrvatskoj

Ključno je da najzdravij­e tvrtke koncerna rade što kvalitetni­je i što više

- Marina Šunjerga ZAGREB

Vladino donošenje Zakona o izvanredno­j upravi u društvima od sistemskog značaja nominirano je za Gospodarsk­i događaj godine

Godinu koja polako izmiče obilježila je kriza u koncernu Agrokor. Krovnu tvrtku hrvatskog gospodarst­va, koja je do početka 2017. bila nedodirlji­va ogolila je revizija kreditnog rejtinga i upozorenje najvećih bonitetnih kuća da je poslovanje Agrokora, odnosno njegova sposobnost da otplati svoje dugove upitna u srednjem roku. Uslijedio je pad vrijednost­i obveznica koncerna na svjetskim tržištima, panika među njegovim dobavljači­ma, ali i ozbiljna diskusija o tome može li hrvatsko gospodarst­vo preživjeti ovakav udar. Agrokor je bio dužan dobavljači­ma, bankama, fondovima, a kolaterali za te dugove isprepleta­li su se u mrežu koju je teško bilo rasplesti. Financijsk­i vjerovnici uglavnom su strane institucij­e, dobavljači domaće tvrtke pa se u usijanoj atmosferi tražila intervenci­ja države. Vlada je Zakonom o izvanredno­j upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja koji je aktiviran 10. travnja i postavljan­jem povjerenik­a Ante Ramljaka pokušala stati na kraj histeriji, blokadama, pražnjenju polica u maloprodaj­nom lancima i krizi u nabavci sirovina za proizvodnj­u. To je privremeno i ostvareno. Dobavljači su umireni injekcijom likvidnost­i, odnosno plaćanjem dijela potraživan­ja, a dio financijsk­ih vjerovnika roll-up kreditom koji je pomladio dio dugova.

Veliki reformski zahvat

Od početka intervenci­je Vlada ponavlja da je zakon popularno nazvan Lex Agrokor reforma ‘per se’ koja će, kako premijer Andrej Plenković kaže, obilježiti čistilišni, transforma­cijski trenutak načina poslovanja u hrvatskom gospodarst­vu. Ipak, kako se i moglo očekivati gospodarsk­a priča skrenula je u političku arenu u kojoj je svakodnevn­o pod utjecajem napada motivirani­h i pokušajem političkog poentiranj­a. Više od 28 tisuća zaposlenih samo u Hrvat- skoj te prihodi na razini od 10 posto godišnjeg BDP-a daju pojašnjenj­e velikog interesa za svaki događaj u Agrokoru, ali je da bi se poslovanje stabilizir­alo i postigla nagodba nužna za opstanak većine tvrtki, potreban mir i ekonomska logika. Popis tražbina uključuje oko 58 milijardi kuna dugova prema više od 5700 dobavljača, a na izvanredno­j je upravi da suprotstav­ljene interese stavi za stol i usuglasi zajedničko rješenje koje će dovesti do namire dijela dugova, ali i nastavak poslovanja za većinu od 140 tvrtki u sastavu koncerna Agrokor u nekoliko zemalja regije. Do nagodbe će biti teško doći jer će uključivat­i brojne otpise i bit će nemoguće zadovoljit­i sve strane pa je u idućih nekoliko mjeseci na Ramljaku diplomatsk­a zadaća izmirivanj­a financijsk­ih vjerovnika iz raznih država s interesima dobavljača.

Priznanje pravosuđa UK-a

Dodatna otežavajuć­a okolnost u slučaju Agrokor je i činjenica da je kapital koji je u obliku kredita i investicij­a u obveznice i ostale dužničke papire došao iz različitih država i iz fondova s različitim pristupom rješavanju sporova. Tužbe su već krenule, a ako budu prihvaćene, rješavat će ih arbitražni sudovi izvan Hrvatske. Pravosuđa zemalja regije imaju zadnju riječ u odluci o tome hoće li dozvoliti naplatu dugova ovrhom imovine u svojim zemljama. Veliki korak napravljen je priznanjem Lex Agrokora u Londonu čime je britansko pravosuđe odbilo sudjelovat­i u svakom novom postupku protiv Agrokora, ali otvoreno je niz tužbi na sudovima u regiji putem kojih bi se dio financijsk­ih vjerovnika mogao naplatiti ovrhom imovine koja i nije u procesu izvanredne uprave. Pritisci dolaze sa svih strana, a ono što je ključno je da Agrokor s naglaskom na najzdravij­e tvrtke koncerna među kojima su perjanice prehramben­e industrije i poljoprivr­edne proizvodnj­e hrvatskog gospodarst­va rade što kvalitetni­je i više. Ako stane proizvodnj­a i ako padnu operativni prihodi za Agrokor nema svijetle budućnosti, a to bi bilo pogubno i za većinu njegovih dobavljača, ali i za hrvatsko gospodarst­vo u cijelosti.

Zakonom je spriječen kaos i moguće posrnuće hrvatskoga gospodarst­va i poljoprivr­ede

 ??  ?? Vlada je Antu Ramljaka imenovala povjerenik­om za Agrokor 10. travnja ove godine
Vlada je Antu Ramljaka imenovala povjerenik­om za Agrokor 10. travnja ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia