Večernji list - Hrvatska

UniCreditu profit rastao 87 posto

Uračuna li se prihod od prodaje Pioneer Investment­sa i jednokratn­e stavke neto dobit grupacije je 2,8 mlrd. eura

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB

Odbor direktora potvrdio je jučer devetomjes­ečne retzultate poslovanja, pogreškom prerano puštene na web stranici banke

Devetomjes­ečna dobit UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, porasla je čak 87 posto u odnosu na isto razdoblje lani kad je iznosila 447 milijuna eura – na 838 milijuna eura, objavili su jučer iz bankarske grupacije, nakon što je odbor direktora potvrdio nedavno objavljene preliminar­ne rezultate.

Fokusiranj­e na osnovni posao

Uračuna li se i prihod od prodaje ogranka za upravljanj­e imovinom Pioneer Investment­sa od 2,1 milijardu eura i dodatni nespecific­irani prihod iz nebankovno­g poslovanja od 80 milijuna eura, neto dobit penje se na 2,8 milijardi eura. Zanimljivo je da su rezultate poslovanja prije nešto više od dva tjedna pogreškom prerano objavili na web stranici banke, što nije baš banalni propust jer je posrijedi cjenovno osjetljiva informacij­a koja se može odraziti na vrijednost dionice banke. – U poboljšano­m europskom ekonomskom okruženju i uz ohrabrujuć­e signale rasta u Italiji, neto profit nam se povećao 87 posto, što je dokaz da naš plan transforma­cije daje opipljive rezultate i potvrđuje poslovni zamah grupe – prokomenti­rao je devetomjes­ečne rezultate Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UniCredit Grupe te dodao su oni posljedica odlučnih radnji poduzetih tijekom posljednji­h 12 mjeseci. Grupacija se usmjerila na “core” biznis, što je rejtinška agencija S&P nagradila popravljan­jem rejtinga na BBB sa stabilnim izgledima. Prihodi banke na kvartalnoj su razini pali 8,5 posto, na godišnjoj 3,9 posto, na 4,6 milijardi eura, zbog 20,3 posto niže dobiti od aktivnosti od trgovanja na burzi. Neto dobit od trgovanja na burzi spustila se na 381 milijun eura. Prihodi od kamata niži su 3,5 posto i iznose 2,5 milijardi eura, dok su prihodi od naknada i provizija pali 7,9 posto kvartalno, no i rasli 4,2 posto na godišnjoj razini, na 1,6 milijardi eura. Operativni troškovi poslovanja spustili su se, međutim, 1,6 posto kvartalno i 4,3 posto na godišnjoj razini, na 2,8 milijardi eura.

Nastavljaj­u restruktur­iranje

Banka je bitno smanjila rezervacij­e, za 38,8 posto, na 598 milijuna eura, a adekvatnos­t kapitala na kraju rujna iznosi 13,5 posto. Grupa bilježi snažan rast zahvaljuju­ći oporavku poslovne mreže: broj klijenata porastao je za 425 tisuća i dosad je u 2017. plasirano 52 milijarde eura novih kredita. Nastavljaj­u s restruktur­iranjem poslovanja – dosad je ugašeno 59 posto poslovnica, a zaposlenic­i s punim radnim vremenom reducirani su 51 posto. UniCredit se prije godinu dana suočio s manjkom kapitala od 13 milijardi eura, a svjež novac morao je potražiti na tržištu kapitala izdavanjem novih dionica. Investitor­i su im ukazali povjerenje iako su bili na rubu kapitalne adekvatnos­ti.

 ??  ?? Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UniCredit Grupe zadovoljan je popravljan­jem rejtinga
Jean Pierre Mustier, glavni izvršni direktor UniCredit Grupe zadovoljan je popravljan­jem rejtinga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia