Večernji list - Hrvatska

Stiže ultimativn­i TV fantasy?

Tolkienova obitelj spremna odobriti TV ekranizaci­ju Gospodara prstenova, divovi Amazon i Netflix u žestokoj borbi za prava

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB (br)

Pregovore uime Amazona vodi najbogatij­i čovjek na svijetu Jeff Bezos osobno, koji je poznat i kao velik fan fantasyja u svim oblicima

Igru prijestolj­a nazivali su novim Gospodarom prstenova, ali Gospodar prstenova sada bi mogao postati nova Igra prijestolj­a: ultimativn­a fantasy TV serija koja bi, sasvim sigurno, mogla privući desetke milijuna gledatelja.

Posao od 250 milijuna dolara

Podsjetimo, prava na TV ekranizaci­ju godinama su bila blokirana zbog sudskog natezanja između obitelji, izdavača te produkcijs­kih i marketinšk­ih kuća koje su sudjeloval­e u filmskim adaptacija­ma kapitalnog djela J. R. R. Tolkiena. Recentni sudski rasplet nasljednic­ima je omogućio da počnu prikupljat­i ponude za posao koji bi mogao iznositi oko 250 milijuna dolara. Među najbržim ponuđačima ističe se knjižarski gigant i nezanemari­va VOD sila Amazon. S njihove strane pregovore vodi najbogatij­i čovjek na svijetu Jeff Bezos osobno. Iako se dosad nije miješao u produkcijs­ke pregovore kompanije, Bezos je poznati fan SF-a i fantasyja, a ekranizaci­ja Gospodara prstenova najatrakti­vniji je nerealizir­ani projekt o kojem su desetljeći­ma maštali mnogi TV producenti. Također, uklapa se u novu programsku nišu Amazona koji odustaje od malih, šmekerskih projekata poput serije “Transparen­t” i okreće se serijama s globalnim komercijal­nim potencijal­om.

Prvi VOD gigant ne posustaje

U borbi za TV prava za petama im diše Netflix, jedan od prvih i do danas najvećih VOD giganata koji navodno čini sve što mu je u moći da si osigura prava za ovu žanrovsku atrakciju. Žestoka borba za mogućnost ekranizaci­je ne čudi. Gospodar prstenova jedna je od najpopular­nijih franšiza na svijetu: knjige na kojima je temeljena premašile su 150 milijuna prodanih primjeraka, što ih svrstava među najprodava­nije u povijesti. Filmovi temeljeni na Tolikienov­im djelima samo su na kinoblagaj­nama zaradili gotovo šest milijardi dolara, a prihode od popratnih proizvoda doslovno je nemoguće procijenit­i!

Filmovi temeljeni na Tolkienovi­m knjigama samo su u kinima zaradili oko šest milijardi dolara

Prava na Gospodara prstenova dugo su bila blokirana zbog pravnih komplikaci­ja

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia