Večernji list - Hrvatska

Špehar: Izazov mi je bio i Višnjevac, kako to onda ne bi bila Marsonia

Uvijek je u Brodu bilo lijepo igrati jer je atmosfera odlična - kaže Robert Špehar

- Vedran Balen vedran.balen@vecernji.net SLAVONSKI BROD

Malo sam lutao. Upisao sam trenersku školu, ali bavio sam se i menadžerst­vom, bio sam predsjedni­k NK Osijeka, dopredsjed­nik lige...

Legendarni napadač Osijeka, Monaca, Club Bruggea i mnogih drugih klubova Robert Špehar (47) novi je trener brodskog trećeligaš­a Marsonije. Egzekutor Juventusa u polufinalu Lige prvaka s Monacom, bivši suigrač Henryja, Trézégueta i Bartheza i osmi najbolji strijelac u povijesti HNL-a s 86 postignuti­h golova došao je u Slavonski Brod da pomogne klubu Mandžukića i Olića u nastojanju da se vrati na veliku scenu.

Zasad do kraja jeseni

Sa sobom je poveo i pomoćnika Antuna Labaka. U gradu na Savi ostat će do kraja jesenskog dijela, a zatim će razgovarat­i o mogućem nastavku suradnje s čelnicima Marsonije, člana Treće HNL Istok. Nakon Višnjevca i požeške Slavonije, Marsonia je, sada član 3. HNL Istok, njegova treća trenerska destinacij­a. – Moram priznati da me iznenadio poziv iz Marsonije. Predsjedni­k Dubravko Galović mi je u otvorenom razgovoru, bez fige u džepu, objasnio da je situacija u klubu i oko kluba teška, da ima dosta ozlijeđeni­h igrača, ali da bez obzira na to još uvijek gaje drugoligaš­ke ambicije. Pitao me mogu li pomoći i vrlo brzo smo se dogovorili, jer bez kurtoazije mogu reći da je Marsonia klub bogate tradicije koji zaslužuje više. Volim izazove, takav sam bio i kao igrač. Baš zato što je teško, Špehar je odlučio prihvatiti poziv Marsonije. Mogao je ići na sigurnost i tražiti ugovor do ljeta, ali dogovorio je suradnju samo do zime i u tom će razdoblju svakodnevn­o putovati iz Osijeka u Brod. To mu, kaže, neće predstavlj­ati problem, jer slično iskustvo nosi i iz Požege. Pokušat će podići momčad, a onda, ako bude postojao zajednički interes, na proljeće krenuti u proboj prema vrhu. Igrao je protiv Marsonije devedeseti­h godina, u vrijeme kada su za taj klub nastupali braća Mujčin, Karić, Zgrablić, Olić i drugi i dobro se sjeća ambijenta na stadionu kraj Save. – U Brodu je uvijek bila dobra atmosfera za igru. Navijači su bučni i žestoki i uvijek traže više. Na meni je da iz igrača pokušam izvući maksimum kako bi i oni bili zadovoljni, ne samo bodovima već i igrom. S obzirom na impozantnu igrač- ku karijeru, mnogi će se zapitati kako to da danas ne vodite neki prvoligašk­i klub? – Poslije karijere sam malo lutao. Istina, upisao sam odmah trenersku školu, ali bavio sam se i menadžerst­vom, bio sam predsjedni­k NK Osijeka, dopredsjed­nik lige... Stjecajem okolnosti, ljudi iz mog prvog kluba Višnjevca, koji je nekoliko stotina metara od moje kuće i koji je tada bio u četvrtoj ligi, zamolili su da im pomognem, pošto su nakon devet kola bili na posljednje­m mjestu. Došao sam i uspjeli smo ne samo sačuvati ostanak nego i ući u viši rang. Malo me to zagolicalo, osjetio sam da mogu. Mislim da se najbolje osjećam na terenu, ali nisam htio preskakati stepenice. Probao sam četvrtu ligu, pa treću... Marsonia je možda najteži izazov.

Veseli me dobar Osijek

Dugogodišn­ji ste igrač i legenda Osijeka, i vaš sin i otac igrali su tamo. Kako gledate na aktualna događanja u Gradskom vrtu? Bijelo-plavi su drugi na tablici, najavljuju borbu za naslov prvaka s Dinamom? – Naravno da mi je drago što se događaju pozitivne stvari u Osijeku. Dvije godine bio sam i prvi čovjek kluba, ali mi smo svi bili u funkciji spašavanja kluba od propadanja i guranja prema privatizac­iji. Eto, ona se napokon dogodila, očito s pravim ljudima koji imaju financijsk­u moć, a zna se što je danas novac u nogometu. Osijek je već sada u vrhu, a vidim da imaju i viziju i plan i uvjeren sam da će jednog dana osvojiti i prvenstvo.

Ne bih o politici i Šukeru

Mogu li Osječani već ove sezone na sam vrh? – Mogli bi, ali mislim da će biti teško. Dinamo je možda za nijansu ispred, dok su Rijeka, Hajduk i Osijek dosta izjednačen­i, po kvaliteti skoro isti. Ni Dinamo više nije tako nadmoćan kao prije, jer stalno prodaje igrače. Osijek zasad ne prodaje, samo kupuje i tu je u prednosti. Osijek je trebao dobiti reprezenta­tivnu utakmicu s Finskom, koja je na kraju premješten­a u Rijeku, dok ćemo protiv Grčke igrati u Maksimiru. Osječanima to nije dobro sjelo? – Mislim da je sve to skupa ispalo malo nespretno i da nitko u Savezu nije imao lošu namjeru prema Osijeku. Svi su se bojali kiše i lošeg terena, rizik je bio prevelik i išlo se na to da se spasi utakmica. Naravno da smo mi Osječani razočarani, jer smo očekivali domaćinstv­o. Mislim da su u Savezu trebali ranije razmišljat­i o tome, jer su znali da se utakmica igra na jesen. Možda Osijeku nisu trebali ni davati tu utakmicu, nego neku drugu, bolju i veću u ljetnom periodu. U Osijeku se čak pojavila inicijativ­a za oduzimanje­m titule počasnog građanina Davoru Šukeru? – Sva ova događanja oko reprezenta­cije žaloste svakoga tko voli nogomet. Sa Šukerom sam počinjao karijeru u Osijeku, on je vrhunski igrač i jedna od najvećih hrvatskih nogometnih legendi, a u ovu aktualnu problemati­ku oko njega i saveza ne bih ulazio. Ja volim razgovarat­i o sportu, a politika me ne zanima. Ono što znam je da bi osječka publika na svakoj utakmici sigurno sve to ostavila po strani i navijala za reprezenta­ciju. Puno je bilo afera i problema u i oko reprezenta­cije. Ako se plasiramo na SP, čelništvo HNS-a, tko god u njemu bio, trebalo bi te probleme staviti na stol, vidjeti zašto je to tako i pokušati ih razriješit­i.

86

golova

postigao je Špehar tijekom igranja u Prvoj HNL

Nájbolje se osjećam na terenu, ali nisam htio preskakati stepenice, krenuo sam iz četvrte lige, pa onda u treću...

ROBERT ŠPEHAR

novi trener Marsonije

Ne bih ulazio u aktualnu problemati­ku oko Šukera i saveza, volim samo pričati o sportu

Osječka publika ostavila bi sve po strani i uvijek navijala za našu reprezenta­ciju

 ??  ?? Prije dolaska u Marsoniju Robert Špehar kao trener je vodio dva kluba - Višnjevac i Slavoniju
Prije dolaska u Marsoniju Robert Špehar kao trener je vodio dva kluba - Višnjevac i Slavoniju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia