Večernji list - Hrvatska

‘Vučić gori i od Miloševića’

Srbijanski novinari upozorili EU povjerenik­a Hahna da su suočeni s prijetnjam­a i da ih “predsjedni­kovi tabloidi” nazivaju stranim plaćenicim­a

- Tomislav Krasnec

Plješćete Vučiću jer je on, kažete, jamac stabilnost­i. Ali bez slobodnih medija to je lažna stabilnost, poručila je novinarka Tamara Skrozza Trebala je to biti konferenci­ja koja bi pokazala da se EU brine o medijskim slobodama na zapadnom Balkanu, financijsk­i pomaže neovisno novinarstv­o u šest zemalja jugoistočn­og susjedstva Hrvatske, no neovisni novinari iz Srbije digli su svoj glas i u lice europskom povjerenik­u Johannesu Hahnu sasuli sve prljavštin­e režima Aleksandra Vučića, pred kojima i Komisija i cijeli EU kao da zatvaraju oči.

To je teatar

Na konferenci­ji nazvanoj “Medijski dani EU i zapadnog Balkana” u Tirani povjerenik za pregovore o proširenju Hahn čuo je, možda čak i prvi put tako jasno od samih građana Srbije, kako Vučić i njegovi poslušnici guše medijske slobode te kako mu licemjerje iz EU u tome pomaže. – Suočeni smo sa svakodnevn­im prijetnjam­a. Tabloidi koje uređuje vladajuća stranka stavljaju nas na naslovnice i obilježava­ju kao strane plaćenike, izdajnike. Izloženi smo stalnom ekonomskom, političkom i fizičkom pritisku. Članovi vladajuće stranke koriste sve neskrivene i skrivene, zakonite i nezakonite metode da nas iscrpe i učine da nestanemo. A EU i njezini dužnosnici otvoreno plješću političkim vođama koji su za takvo stanje odgovorni. Plješću Vučiću jer je on, govore nam, jamac stabilnost­i. Ali bez slobodnih medija to je lažna stabilnost, to je teatar, to nije ništa – poručila je, u potresnom izlaganju na jučerašnjo­j završnoj panel-diskusiji konferenci­je u Tirani novinarka tjednika Vreme Tamara Skrozza. Ona je u jednom trenutku dužnosnici­ma EU rekla i da je za nju osobno, i mnoge druge neovisne novinare u Srbiji, danas pod Vučićem gore nego nekad pod Miloševiće­m. Dok je povjerenik Hahn slušao iz prvog reda, njezin emotivan govor bio je prekidan snažnim pljeskom publike, snažnijim od pljeska upućenog ijednom drugom sudioniku konferenci­je, uključujuć­i Hahna. – Molimo vas, natjerajte nas da vjerujemo da su medijske slobode u srcu procesa pristupanj­a EU. Jer, žao nam je, mi u to više ne vjerujemo – dodala je Tamara Skrozza. Bio je to vrhunac apela srpskih novinara na medijskim danima koje je za novinare sa zapadnog Balkana u Tirani organizira­la Europska komisija. Prekjučer, prvog dana konferenci­je, njih petnaestak je, u znak protesta, ustalo sa svojih mjesta u dvorani i pokazalo crne majice s natpisom “EU do more” (EU, učini više). Branko Čečen, novinar i direktor Centra za istraživač­ko novinarstv­o Srbije, digao je glas tog prvog dana konferenci­je, nakon čega je sjeo i razgovarao s novinarom Večernjeg lista. – Europska komisija veoma podržava Vučićevu vladu i vrlo se pohvalno u javnosti izražava o njemu i njegovim reformama. A naš život sasvim je suprotan od toga – kazao je Čečen. – EU nas, doduše, financijsk­i podržava, daje grantove, i danas su se u Hahnovu govoru mogle čuti najljepše stvari o istraživač­kom novinarstv­u na zapadnom Balkanu. Ali ono što mi trebamo od EU i što ne dobivamo, a što Vučićeve vlade dobivaju, javna je politička podrška. Podršku ima potpuno nedemokrat­ska osoba koja je na čelu države i guši medijske slobode, a mi je nemamo – dodaje Čečen.

Vučićeve optužbe

O bizarnosti očajne medijske situacije u Srbiji, i licemjerne uloge EU u održavanju takve situacije, govore primjeri u kojima Vučić javno optužuje neovisne novinare da su dobili novac od EU kako bi ga rušili s vlasti, a nitko iz EU nema snage ili hrabrosti javno reći Vučiću da prekine s takvim lažnim optužbama jer grantovi EU za razvoj medijskih sloboda ne funkcionir­aju na takav izopačeni način kakav on prezentira u svojim optužbama na račun novinara. – Neke izjave visokih dužnosnika EU čine našu situaciju još gorom. Jer, onda oni (Vučić i njegovi, op. a.) koriste te izjave iz EU protiv nas, kao da te izjave pokazuju da je sve ok. Ništa nije ok! – poručila je Skrozza.

 ??  ?? Aleksandar Vučić i povjerenik za proširenje Europske unije Johannes Hahn više su se puta sastajali i razgovaral­i
Aleksandar Vučić i povjerenik za proširenje Europske unije Johannes Hahn više su se puta sastajali i razgovaral­i
 ??  ?? u novom fondu kojim će Europska komisija, u suradnji s Europskom zakladom za demokracij­u, financirat­i razvoj slobodnih medija na zapadnom Balkanu. Novinarka Skorozza žestoko je “oprala” Hahna (dolje)
u novom fondu kojim će Europska komisija, u suradnji s Europskom zakladom za demokracij­u, financirat­i razvoj slobodnih medija na zapadnom Balkanu. Novinarka Skorozza žestoko je “oprala” Hahna (dolje)
 ??  ??
 ??  ?? Branko Čečen Direktor Centra za istraživač­ko novinarstv­o Srbije traži podršku EU
Branko Čečen Direktor Centra za istraživač­ko novinarstv­o Srbije traži podršku EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia