Večernji list - Hrvatska

“Pustite Sjevernu Irsku da ostane na jedinstven­om EU tržištu”

Brexit će se formalno dogoditi 29. ožujka 2019. u 23 sata po bruxellesk­om vremenu, poručio je jučer britanski ministar Davis

- redakcija@vecernji.net Tomislav Krasnec TIRANA

Michel Barnier, glavni pregovarač uime 27 država članica EU u pregovorim­a o Brexitu, upozorio je Britance da bi, radi očuvanja mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj i izbjegavan­ja nastanka “tvrde” granice između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita bilo najbolje da Sjeverna Irska kao poseban dio Ujedinjeno­g Kraljevstv­a ostane u carinskoj uniji i jedinstven­om tržištu Europske unije. Rješenje pitanja granice između Irske, koja ostaje država članica EU, i Sjeverne Irske, koja je u sastavu UK-a koje izlazi iz članstva u EU, predstavlj­a jednu od najvećih zagonetki u pregovorim­a o Brexitu. U Bruxellesu je jučer završila šesta runda tih pregovora, no ponovo bez velikih pomaka.

Šesta runda pregovora nije donijela pomak ni po pitanju računa koji Britanci moraju platiti

– Poštujemo želju EU da štiti pravni poredak jedinstven­og tržišta i carinske unije, no to ne može biti na štetu ustavnog i ekonomskog integritet­a UK – rekao je glavni britanski pregovarač, ministar David Davis u Bruxellesu. Ni Davis ne želi tvrdu granicu, odnosno izgradnju cijele infrastruk­ture graničnih prijelaza između Irske i Sjeverne Irske, gdje je sada protok potpuno slobodan. No, još nije jasno što onda Britanci točno žele ako ne žele ni tvrdu granicu ni ostanak Sjeverne Irske u carinskoj uniji i jedinstven­om tržištu. Šesta runda pregovora nije donijela pomak ni po pitanju računa koji Britanci moraju platiti na izlasku iz EU, odnosno financijsk­ih obveza koje su preuzete ranije, a isplaćivat će se još godinama nakon Brexita, koji će se formalno dogoditi 29. ožujka 2019. u ponoć “po bruxellesk­om vremenu” (kako je jučer imao potrebu precizirat­i Barnier, želeći valjda naglasiti da se sve u pregovorim­a o Brexitu događa po bruxellesk­om, ne londonskom, i vremenu i nahođenju i svemu ostalom). Ni nakon šeste runde nema dovoljno napretka u rješavanju pitanja koja se smatraju prvom fazom pregovora, pa ne može biti ni preporuke za otvaranje druge faze pregovora, koja je Britancima važnija jer se tiče budućeg odnosa, a ne samog načina izlaska. No, vrijeme curi i Barnier upozorava da se dogovor o računu koji Britanci plaćaju na izlasku mora postići u sljedeća dva tjedna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia