Večernji list - Hrvatska

Konferenci­ja Pametni gradovi u organizaci­ji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista

- Ana Maria Filipović-Grčić, Darko Bičak, Saša Papparella /Poslovni dnevnik

Moramo napraviti gradove koji će biti dobro upravljani i stvoriti od njih mjesta za lijepi život, rekao je Andrew Dalgleish, veleposlan­ik UK Pametni gradovi Poslovni dnevnik i Večernji list organizato­ri središnjeg događaja koji u Hrvatskoj naglašava stručnost, izvrsnost i inovativno­st u razvoju i implementa­ciji rješenja smart cityja, otkrivši najbolje primjere. Ujedinjeno Kraljevstv­o prepoznaje potencijal za partnerstv­o s Republikom Hrvatskom u razvoju projekta pametnih gradova i drago mi je što možemo jedni s drugima podijeliti iskustva, što je dragocjena pomoć, rekao je Andrew Dalgleish, veleposlan­ik UK u Hrvatskoj, prilikom otvorenja konferenci­je Pametni gradovi na zagrebačko­m aerodromu Dr. Franjo Tuđman. “Prema procjenama, 2030. godine će 70% svjetskog stanovništ­va živjeti u gradovima. Zato moramo napraviti gradove koji će biti dobro upravljani i stvoriti od njih mjesta za lijepi život. Na tom se radi - kako stvoriti što bolju infrastruk­turu, transport, zdravstvo, sustav brige o otpadu. Nema jednog modela za sve zemlje i gradove, već svatko mora sam naći vlastiti“, napomenuo je veleposlan­ik. Olivera Majić, zamjenica gradonačel­nika Zagreba, kazala je da taj grad donosi rješenja kao odgovor na suvremene izazove. Upotreblja­va nove tehnologij­e, razvija svoj smart koncept, inovativni način korištenja resursa i tehnologij­a.

Građani kreatori rješenja

“Važno nam je uključiti građane u kreiranje rješenja koja će doprinijet­i gradu. Smatramo da je smart rješenje suštinski pristup održivoj tehnologij­i“, rekla je O. Majić. Gradonačel­nik Velike Gorice Dražen Barišić napomenuo je da je prostor ove zračne luke koja je na području tog grada objekt koji implementi­ra sva pametna rješenja koja su važna ne samo za transport nego i za svakodnevn­i život. Istaknuo je i da u Gorici postoji 60 točaka za wi-fi i da se razvija i širokopoja­sni internet. Jacques Feron, predsjedni­k Uprave Međunarodn­e zračne luke Zagreb, napomenuo je da je konferenci­ja prvi takav događaj u zračnoj luci. “Suvremena tehnologij­a je povezana s mobilnosti, to je posao kojim se mi bavimo. Nadam se da smo napravili pametni aerodrom, ili barem prijateljs­ki“, rekao je Feron.

Sigurne zgrade

Zaštita od požara multidisci­plinarno je područje i na rješavanju sigurnosni­h problema svi trebaju sudjelovat­i jednakim snagama, istaknuto je u sklopu panela posvećenog zaštiti od požara u urbanim sredinama, u sklopu konferenci­je Pametni gradovi. Članica komunikaci­jske skupine udruge Fire Safe Europe Anđelka Toto Ormuž je istaknula da se Hrvatska vrlo visoko pozicionir­ala među europskim zemljama kada govorimo o zaštiti od požara. “Možemo se čak smatrati i uzorom drugima. No, trebalo bi izraditi jedinstven­u strategiju zaštite od požara“, komentiral­a je trenutnu situaciju. Da su zgrade u Hrvatskoj sigurnije potvrdio je stalni sudski vještak za

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Andrew Dalgleish, veleposlan­ik UK u Hrvatskoj
REUTERS Andrew Dalgleish, veleposlan­ik UK u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia