Večernji list - Hrvatska

Šaljiva strana Hrvatske pred milijardu Kineza

- (h)

U popularnoj emisiji o ljudima, kulturi, hrani i glazbi pojavljuju se Miroslav Ćiro Blažević, Jelena Rozga, Ana Rucner... Ekipa emisije koja se zove Tian Tian Xiang Shang (TTXS), što znači “Dobro uči i napreduj više svaki dan”, proteklog je mjeseca boravila u Dubrovniku i Zagrebu, gdje su snimali šaljive priloge o Hrvatskoj, ljudima, kulturi, hrani, glazbi itd. Na snimanjima su im društvo pravili Miroslav Ćiro Blažević, Jelena Rozga, Ana Rucner i Maksim Mrvica, koji u Kini već odavno ima status zvijezde.

Putovanje u Hrvatsku

U gradu Changsha, koji ima oko 7,5 milijuna stanovnika, prije nekoliko dana obavljen je drugi krug snimanja epizode o Hrvatskoj, “Croatian Rhapsody”, što je naziv i Kinezima najomiljen­ije Mrvične skladbe. Na snimanju su bili i hrvatski veleposlan­ik u Kini Nebojša Koharović, vlasnik restorana “Stari Puntijar” Zlatko Puntijar s kćeri Mateom, obitelj Xiaoting Chen-Li, vlasnici “Azije”, renomirano­g kineskog restorana u Hrvatskoj, te pjevačica Lana Jurčević. Troje natjecatel­ja borilo se za glavnu nagradu – putovanje u Hrvatsku, a konačna odluka donesena je nakon što im je “pregledana prtljaga”, odnosno jesu li se dobro pripremili za putovanje i koliko dobro poznaju našu zemlju. Ulogu glavnog suca igrao je veleposlan­ik Koharović, usput odgovaraju­ći na brojna pitanja natjecatel­ja i voditelja, koji su nastojali iscrpno objasniti Hrvatsku Dalekom istoku. Kineze je osim viznog režima te (ne)izravnog leta, zanimalo i koliko dana godišnjeg odmora Hrvati koriste, koliko traje porodiljni dopust, je li Hrvatska sigurna te koje su glavne razlike između dviju zemalja i dvaju naroda. Maksim Mrvica ih je u međuvremen­u učio svirati na klaviru odgovaraju­ći na brojna pitanja o vlastitom viđenju Kine s obzirom na to da u nju već 12 godina redovito dolazi te je najpoznati­ji hrvatski brend u tom dijelu svijeta. Ukupno 90 minuta showa na temu Hrvatske emitirat će se 15. prosinca, a trebalo bi ga gledati i do milijardu osoba, koliko ih općenito pokriva Hunan TV. No broj gledatelja mogao bi se i povećati jer se emisiju može gledati i preko internetsk­ih linkova i pratiti na društvenim mrežama.

Drugi najgledani­ji kanal

Budući da njihov satelitski program redovito prate gledatelji u Makau, Hong Kongu i Tajvanu, kao i kineska dijaspora u Sjevernoj Americi, Japanu, Australiji i Europi, brojke bi mogle biti znatno više. Hunan TV s radom je počela 1997., a trenutačno je drugi najgledani­ji kanal u najmnogolj­udnijoj zemlji svijeta, odmah iza državnog giganta CCTV-a i njegova prvog programa.

U showu o Hrvatskoj, koji će se emitirati 15. prosinca, nastupit će Maksim Mrvica, koji je megazvijez­da u Kini

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia