Večernji list - Hrvatska

Slovenija odlučuje o starom ili novom šefu države

Iako je Borut Pahor bio apsolutni favorit, Marjan Šarec ozbiljno mu se približio

- Marina Šerić, Hina marina.seric@vecernji.net

Birači u Sloveniji odlučuju tko će biti na čelu države u idućih pet godina. Pahorov izazivač odradio je jako dobar posao Drugi krug predsjedni­čkih izbora u Sloveniji bio je neizvjesni­ji nego što se očekivalo nakon što su objavljeni izborni rezultati prvoga kruga. Sadašnji predsjedni­k Borut Pahor tada je dobio 47,21 posto glasova, a drugoplasi­rani Marjan Šarec, gradonačel­nik Kamnika, samo 24,7 posto. Pahoru se tada predviđala premoćna pobjeda, no tri tjedna kasnije, uoči jučerašnje­g drugog kruga, ispitivanj­a javnog mnijenja pokazala su da Pahor ima tek blagu prednost sa 53,2 posto, dok je Šarec u drugom krugu kampanje, čini se, obavio odličan posao i pridobio čak 46,8 posto birača. Iako je Pahor proglašen favoritom, a njegova pobjeda neupitnom, neki su komentator­i ipak upozorili da su iznenađenj­a moguća i da stoga treba pričekati izlazne ankete i same rezultate s birališta. Borutu Pahoru, iskusnom političaru koji je već bio premijer, predsjedni­k parlamenta i europarlam­entarac, u drugom krugu suprotstav­io se relativno nepoznat kandidat s oskudnim političkim iskustvom na razini lokalne vlasti. Mnogi su vjerovali da je drugi krug samo formalnost nevjerujuć­i da se će Šarec, diplomiran­i glumac i komičar, uspjeti tako dramatično približiti Pahoru i barem u teoriji ugroziti njegove šanse da bude drugi predsjedni­k u povijesti neovisne Slovenije kojemu je uspjelo izboriti se za drugi predsjedni­čki mandat.

Radikalne promjene

To je do sada uspjelo samo Milanu Kučanu, koji je navodno uzor i “politički otac” Pahorovu protukandi­datu Šarecu, koji je tijekom svoje kampanje obećavao radikalne promjene i zalaganje za dobrobit malog čovjeka. Osvoji li u drugom krugu izbora novi predsjedni­čki mandat, Borut Pahor bi kao prvo odredište za inozemni posjet izabrao Bruxelles, a kao drugo Zagreb, dok bi protukandi­dat Marjan Šarec taj raspored obrnuo, no obojica su u sučeljavan­jima iskazivala prilično suveren stav u obrani “nacionalni­h interesa”, i u otvorenim pitanjima s Hrvatskom i s obzirom na reformske procese u EU. Odnosi s Hrvatskom nisu u ovogodišnj­oj utrci za položaj predsjedni­ka Slovenije dominirali kao u nekim prethodnim političkim kampanjama. No kandidati nisu mogli pobjeći od standardni­h pitanja voditelja sučeljavan­ja i birača vezanih za arbitražu, žičane protumigra­ntske prepreke što ih je na četvrtini granice postavila Cerarova vlada, a izjasnili su se i o odnosu Agrokora i Mercatora, te o privatizac­iji.

Prvo u Zagreb

Šarec je u sučeljavan­jima kazao da bi na svoje prvo predsjedni­čko putovanje otišao u Zagreb, gdje bi predstavio svoje stajalište o otvorenim pitanjima, nakon toga pozvao u posjet Sloveniji američki predsjedni­čki par, a tek onda otišao u Bruxelles. Obojica kandidata založila su se da Slovenija treba inzistirat­i na primjeni arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje. Šarec se u arbitražno­m sporu zauzeo za “tihu diplomacij­u” te upozorio na razlike koje su u javnim izjavama o arbitraži iznosili premijer i ministar vanjskih poslova, što prema njegovoj ocjeni sramoti vladu. U vezi s Mercatorom Šarec smatra da bi ga Slovenija trebala ponovno preuzeti.

 ??  ?? Pahor ili Šarec Trenutačni predsjedni­k iskusan je političar s dugogodišn­jim stažem, a njegov protukandi­dat ima samo iskustvo na lokalnoj razini Predsjedni­čki izbori U prvom krugu 22. listopada birači i nisu bili pretjerano zainteresi­rani za glasovanje...
Pahor ili Šarec Trenutačni predsjedni­k iskusan je političar s dugogodišn­jim stažem, a njegov protukandi­dat ima samo iskustvo na lokalnoj razini Predsjedni­čki izbori U prvom krugu 22. listopada birači i nisu bili pretjerano zainteresi­rani za glasovanje...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia