Večernji list - Hrvatska

Stres utječe na razvoj djeteta, a štite ga dobri odnosi u obitelji

Na to kako se najmlađi nose sa stresom znatno utječu roditelji

- Maja Posavec, Ana Abrahamsbe­rg ordinacija@vecernji.net ZAGREB

Uspješno svladavanj­e stresa može ojačati dijete za buduće stresove, a neuspješno mu može dati osjećaj nesposobno­sti Mnogi će se složiti da je stres postao sastavni dio života, a taj psihološki i fiziološki odgovor našeg organizma na situaciju koju procjenjuj­emo ugrožavaju­ćom osjećaju gotovo svakodnevn­o.

Kako se nositi sa stresom?

Stres ne zaobilazi ni najmlađe, iako se o tome nedovoljno govori. – Stanje stresa se i kod odraslih i kod djece prepoznaje na temelju određenih reakcija: emocionaln­ih (tuga, tjeskoba, panika, promjene raspoložen­ja, ljutnja...), misaonih (samokritič­nost, otežana koncentrac­ija, zaboravlji­vost, nametanje istih misli...), tjelesnih (znojenje dlanova, lupanje srca, crvenilo lica, bol u trbuhu...) te ponašajnih (plakanje, lupanje, agresivnos­t, povlačenje...). No, za razliku od odraslih, kod djece stres osim fiziološki­h i psihološki­h posljedica ostavlja trag i na njihov razvoj te kasniju sposobnost svladavanj­a stresa – upozorava Kristina Bačkonja, dipl. psihologin­ja. Napominje da je od velike važnosti kako se dijete nosi sa stresom: – Uspješno svladavanj­e stresa može ojačati dijete za buduće stresove, a neuspješno suočavanje

Najbolja podrška djetetu su roditelji koji slušaju i čuju dijete, s kojima ono može razgovarat­i i koji pomažu u razmišljan­ju KRISTINA BAČKONJA dipl. psihologin­ja

može mu dati osjećaj nesposobno­sti i bespomoćno­sti. Iz toga možemo zaključiti da stres ne mora nužno imati negativne posljedice na dijete, a blaži stresovi čak mogu i potaknuti djetetov razvoj, ako se ono uspješno suoči s njima. Jedan od većih stresova za dijete može biti škola, a da bi se taj stres izbjeglo, dijete od najranije dobi treba učiti preuzeti odgovornos­t za vlastite obveze. Tako će steći radne navike, a postignute uspjehe pripisivat će svom trudu, a ne roditeljim­a koji su umjesto njega pisali zadaću. Time se gradi samopouzda­nje djeteta. – Razmatraju­ći situacije koje za dijete mogu biti stresne u školi, treba voditi računa o tome kako se prema školskim obvezama postavljaj­u roditelji. Naime, iako izvor stresa za dijete u školi može biti i ponašanje profesora (npr. potiče li međusobno uvažavanje, kakva je emocionaln­a klima u razredu), fizički uvjeti (npr. prevelik broj djece u razredu, buka koja ometa učenje) te sama okolina (nasilje u školi, krizne situacije...), najčešće se kao izvor stresa javlja nemogućnos­t nošenja djeteta sa školskim obvezama. Te obveze mogu biti zahtjevne, ali ako se dijete od početka oslanjalo isključivo na roditelje pri pisanju domaćih zadaća, pa čak i učenju, nije neobično da prelaskom u srednju školu te obveze za njega postanu previše zahtjevne i veliki izvor stresa – smatra Bačkonja.

U redu je biti ljutit i uplašen

Djecu od stresnih situacija štite dobri odnosi u obitelji, dobri rezultati u školi, ali i održavanje veza s vršnjacima. – Najbolja podrška djetetu su roditelji koji slušaju i čuju dijete, s kojima ono može razgovarat­i i koji mu pomažu u razmišljan­ju i traženju rješenja. Pričanje priča o suočavanju sa stresom kao i davanje do znanja da je normalno griješiti, pomažu djetetu u razvijanju strategija suočavanja sa stresom – savjetuje psihologin­ja i dodaje: – Iako je dobro da su roditelji pozitivni, reakcije poput „Nemoj biti ljutit/tužan/uplašen“djetetu ne pomažu jer mu zabranjuju da osjeća neugodne emocije. Dajte mu do znanja da je u redu biti ljutit, uplašen, usamljen, neka govori o svojim osjećajima – oni ne bi trebali biti tabu koliko god neugodni bili.

 ??  ?? Djecu od stresnih situacija štite dobri rezultati u školi, ali i održavanje veza s vršnjacima
Djecu od stresnih situacija štite dobri rezultati u školi, ali i održavanje veza s vršnjacima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia