Večernji list - Hrvatska

Hrvatska kreće u borbu protiv raka – donosi se nacionalni plan

- Ivana Rimac Lesički ivana.rimac@vecernji.net ZAGREB

Nacionalni program za rak je važan radi smanjenja incidencij­e i smrtnosti te poboljšanj­a kvalitete života oboljelih od raka Na svakih šest smrti jedna je uzrokovana rakom. To znači da je 8,8 milijuna ljudi u svijetu umrlo u 2015. godini od te bolesti, a procjenjuj­e se da će se u iduće tri godine broj oboljelih globalno povećati na čak 15 milijuna. Pri tomu središnja i istočna Europa imaju 32 posto veću smrtnost od karcinoma od zapadne Europe – ključna je poruka stručnjaka, istraživač­a i liječnika koje je farmaceuts­ka kompanija Pfizer okupila u Varšavi.

Ažurirani podaci

Rast broja oboljelih, smrtnost i manja stopa petogodišn­jeg preživljen­ja, što je vremensko razdoblje koje se smatra prihvatlji­vim da bismo oboljelog mogli nazvati izliječeni­m, karakteris­tike su bolesti raka u istočnoeur­opskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Novotvorin­e su jedan od najčešćih uzroka hospitaliz­acije i smrtnosti u našoj zemlji, što se moglo čuti i na skupu u Varšavi, koji je rezultirao svojevrsni­m planom prevencija i djelovanja za ovaj dio Europe. Ključne točke tog plana za smanjenje broja oboljelih i umrlih od raka su univerzaln­e za svaku zemlju središnje i istočne Europe, a čine ih: točni i ažurirani nacionalni podaci (registri za rak) i nacionalni plan za rak. Upravo se nacionalni­m planom za rak olako barata kao pojmom koji, kako je rekao prof. Mark Lawler, nije dovoljno napisati, prihvatiti i pustiti da odradi svoje. – To tako ne ide! Dobar nacionalni plan za kontrolu raka mora uključivat­i istraživan­je raka. Ono je ključno za inovacije, za promjenu načina na koji liječimo rak. Bez istraživan­ja ne možemo dobiti nove terapije za pacijente – rekao je prof. Mark Lawler i naglasio da istraživan­je spašava živote. A upravo su istraživan­ja slaba točka borbe protiv karcinoma u zemljama istočne Europe, pojasnio je prof. Lawler sa sveučilišt­a Queens iz Belfasta.

Polovica zemalja nema plan

– Nacionalni program za rak je važan radi smanjenja incidencij­e i smrtnosti te poboljšanj­a kvalitete života oboljelih od raka. Ministarst­va zdravstva i vlade obično prihvaćaju nacionalne planove, tako da možemo reći da su to i politički planovi iako mnogi ne vole tu riječ, ali nacionalni plan mora biti obvezan. Zašto? Prije svega zbog financiran­ja – rekao je taj istaknuti stručnjak za rak koji te bolest opisuje kao najsloženi­ji izazov koji se nalazi pred čovječanst­vom. Na svu sreću Hrvatska je ipak odmakla na putu prema nacionalno­m programu za rak, jer je upravo dobila radnu skupinu za izradu nacionalno­g plana za rak što je prvi važan korak, tim više što, kako je rekao profesor iz Slovenije Tit Albreht, polovica zemalja središnje i istočne Europe nema takav nacionalni plan.

 ??  ?? U zemljama istočne Europe 32 posto je veća smrtnost od raka nego u zemljama zapadne Europe
U zemljama istočne Europe 32 posto je veća smrtnost od raka nego u zemljama zapadne Europe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia