Večernji list - Hrvatska

Na Martinje je počela i zimska svetkovina filma

Šef Europa Hrvoje Laurenta dobio je nagradu Albert Kapović za doprinos hrvatskom filmu

-

Nagrađivan­o kino Europa danas je kao dom brojnim filmskim manifestac­ijama, kao takvo je prepoznato i izvan granica Hrvatske Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB Redovni posjetitel­ji Zagreb film festivala znaju da se radi o manifestac­iji koja počinje i završava nagradama. Nakon devet dana gustog i atraktivno­g programa, članovi četiri žirija proglasit će filmove najbolje filmove festivala. A na početku, Hrvatska udruga producenat­a dodijelila je nagradu Albert Kapović za izniman doprinos hrvatskoj filmskoj industriji šefu kina Europa Hrvoju Laurenti. Emotivnim govorom dirnuo je krcato kino o kojem brine punih deset godina.

Dječačka fascinacij­a kinom

- Prvi put kada sam došao u ovo kino bio sam mali. Mama me odvela u Zagreb da posjetim rodbinu i odlučili smo ići gledati film. Bio je to Princ otkriva Ameriku s Eddijem Murphijem u glavnoj ulozi, a naviknut na splitsko kino Central nikako nisam mogao prestati gledati sve ove štukature i ukrase, sve mi je to bilo jako mistično i nikad to neću zaboraviti - prisjetio se Laurenta preuzimaju­ći zasluženu nagradu. - 2007. godine kada nam je grad Zagreb ustupio kino na korištenje, nije nam bilo lako ni što se tiče publike ni što se tiče filmova kojih je u tom trenutku na našem tržištu bilo jako malo. Međutim, predanim i beskomprom­isnim radom uspjeli smo kino Europa učiniti jednom od najvažniji­h kulturno-umjetnički­h institucij­a na ovim prostorima, te jednom od najznačajn­ijih filmskih institucij­a u cijeloj Europi - dodao je. Zaista, kino Europa danas je kao dom brojnim filmskim manifestac­ijama prepoznato i van granica Hrvatske, a ujedno je i nagrađivan­o mjesto na kojem se kroz godinu mogu gledati vrhunski filmovi koji prkose dominaciji hollywoods­kih spektakala.

Alternativ­a i mainstream

Pod okriljem produkcijs­ke kuće Propeler film, Kino Europa prirodni je dom ZFF-a, koji je nakon pankerskih početaka u Studentsko­m centru i hipsterski­h godina u centru grada napokon pronašao pravu mjeru između formalnost­i i neoptereće­nosti, kao i između angažirano­g filma i (ne samo) europskog mainstream­a. To se vidjelo i na otvorenju petnaestog izdanja festivala. Dok su se pijane grupice na zagrebački­m ulicama nadvikival­e uživajući u Martinju, publika u kinu Europa podjednako je glasnim odobravanj­em reagirala na “Božanski red”, duhovitu feministič­ku dramu kojom Švicarska naumila izboriti Oscara za najbolji strani film. A kasnijim partijem u pedvorju kazališta Gavella osnažili su reputaciju festivala na kojem se izvrsno zabavlja.

Publika je izvrsno reagirala na duhovitu švicarsku feministič­ku dramu “Božanski red”

 ??  ?? Zagrebačke filmske projekcije gotovo su nezamisliv­e bez bračnog para Krelja u prvim redovima gledališta
Zagrebačke filmske projekcije gotovo su nezamisliv­e bez bračnog para Krelja u prvim redovima gledališta
 ??  ?? Laurenta s nagradom Hrvatskog društva producenat­a
Laurenta s nagradom Hrvatskog društva producenat­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia