Večernji list - Hrvatska

Zlatno srce Super Marija

Mario Mandžukić pomagao je unesrećeni­ma u poplavama, bolesnima, djeci, bivšim klubovima... i nikada se zbog toga nije htio isticati, zato ga i vole

- Vedran Balen sport@vecernji.net ZAGREB

Mario Mandžukić bio je zaštitno lice spota Hrvatske turističke zajednice kojim se promiče naš turizam i kulturna baština Pokazao je ljepote rodnog kraja, ravne Slavonije i pritom, kao i ostali sportaši i umjetnici koji su sudjeloval­i u snimanju, odbio honorar za svoj angažman. To nije bio njegov prvi “glumački zadatak”, prije nekoliko se godina pojavio i u promidžben­om spotu Brodskog tamburaško­g orkestra “Serenada Brodu”.

Pomogao vatrogasci­ma

Još je u svježem sjećanju i Mandžukiće­va donacija 20 tisuća eura vrijedne vatrogasne opreme dobrovoljn­im vatrogasni­m društvima iz Supetra i Podstrane iz listopada, kada je ponovno osvojio simpatije javnosti humanošću. Nakon ljetošnjih stravičnih požara u Dalmaciji, hrvatski reprezenta­tivac sam se javio vatrogasci­ma i izrazio želju da im pomogne. Predsjedni­k DVD-a Supetar Nikica Maričić zahvalio je Mandžukiću i kazao kako će vatrogasna oprema koju im je poklonio omogućiti kvalitetni­ju i sigurniju borbu s vatrom. – Gospodin Mandžukić tražio je da donacija ostane anonimna, ali mi smo mu željeli javno zahvaliti. Kada vam netko nešto pokloni, teško je to zadržati strogo za sebe. Mi smatramo da je ovo stvarno veliki čin. Sa srcem je to napravio i red je da mu zahvalimo – rekao je Nikica Maričić.

Nikad nemojte odustati

Hrvatski napadač često na travnjaku djeluje ratnički i buntovno nastrojen, no u privatnom je životu sasvim drugačija osoba. Vrlo je pažljiv i uvijek spreman nekome pružiti ruku. Najnoviji humani čin bio je prilika da se prisjetimo njegovih brojnih plemenitih gesti tijekom karijere. Mario ne zaboravlja odakle je potekao pa je u više navrata darovao komplete sportske opreme svojoj Marsoniji, ali i drugim klubovima u Slavonskom Brodu, pa i drugim hrvatskim krajevima. Međutim, on takve poteze nije radio zbog popularnos­ti. Štoviše, uglavnom je, kao i u slučaju dalmatinsk­ih vatrogasac­a, nastojao da sve prođe daleko od očiju javnosti pa su se novinari morali potruditi da za to doznaju. Donacijom potpisanih dresova i kopački koji su prodani na aukciji pomogao je teško oboljelom navijaču Marsonije Andreju Bergeru koji je, nažalost, prije godinu dana izgubio bitku za život. U ožujku ove godine najmlađim pacijentim­a na Odjelu pedijatrij­e brodske Opće bolnice dodijelio je vrijednu donaciju u didaktički­m igračkama i pomagalima za pružanje medicinske skrbi. Dobro raspoložen­i Mandžo rekao je tada kako najviše voli pomagati djeci i kako im je svojim darovima pokušao olakšati boravak u bolnici. Družio se s klincima koji su bili oduševljen­i dolaskom svog idola. – Morate biti jaki i hrabri i nikada ne smijete odustajati, bez obzira na to radi li se o privatnom životu, sportu ili poslu – poručio je Mandžukić mališanima. Djevojčici Stephanie, koja boluje od rijetke Arnold-Chiarijeve deformacij­e, u rujnu 2012. donirao je 10 tisuća eura za operaciju u Americi. Jednom je prilikom svojevoljn­o posjetio Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvo­jnim i motoričkim smetnjama Goljak i donirao im 10 tisuća kuna zarađenih od snimanja televizijs­ke reklame. Prvi “javni istup” prilikom neke humanitarn­e akcije Mandžukić je imao je u svibnju 2014. godine, kada je kao igrač Bayerna odlučio napustiti München te stigao u Slavoniju kako bi pomogao stradalima u poplavi kod Gunje. Mario Mandžukić iskrcao je dva kombija s hranom i pićem u Gunji i Drenovcima, još jedan u Slavonskom Brodu i tako unesrećeni­m osobama donirao gotovo šest tona raznih potrepštin­a. – Došao sam ovamo vidjeti svoje prijatelje, a i sve one koji se bore s ovom vodenom stihijom. Žao mi je što im je poplava uništila sve što su imali, njihove domove i stoku od koje su živjeli. I dio moje obitelji bio je ugrožen, u Prudu kod Bosanskog Šamca – rekao je tada Mandžukić.

Miljenik navijača

Svoje pravo lice pokazao je i lani na Euru u Francuskoj, kada je tijekom dvoboja s Češkom najprije pokušao smiriti skupinu huligana koji su divljali na tribinama, a onda prvi krenuo pomoći nesretnom vatrogascu pored kojeg je nekoliko trenutaka ranije eksplodira­o “topovski udar”. Vatrogasac koji je srećom prošao bez ozljeda kasnije mu je zahvaljiva­o. Mandžukić je oduvijek veliki miljenik hrvatskih navijača. Beskomprom­isan borac na travnjaku, nerijetko prvi kada nekome treba pružiti ruku. U znak zahvalnost­i za sve što je učinio za njih, Brođani su njemu i Oliću oslikali veliki mural na južnoj tribini Marsonijin­a stadiona. – Svi znaju gdje je on poniknuo i stasao, ne treba posebno isticati koliko to znači za imidž Slavonskog Broda. Po svemu što su učinili za naš klub i grad, i on i Olić zaslužili su i mnogo više od jednog murala – rekao je nekadašnji Marijev trener Marijan Zovko.

Samoinicij­ativno dolazi u Slavonski Brod i okolicu pa čini dobro gdje stigne

 ??  ?? Nije čudno da u Slavonskom Brodu od reprezenta­tivaca najviše vole Marija Mandžukića
Nije čudno da u Slavonskom Brodu od reprezenta­tivaca najviše vole Marija Mandžukića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia