Večernji list - Hrvatska

London bi mogao prihvatiti Todorićev argument da je politički progonjen

Ivan Jakovčić

- Petra Maretić Žonja

Uljanik grupa je u ozbiljnim problemima. Ali to je i šansa. Jedino Uljanik nije prošao restruktur­iranje i vrijeme je da država stane iza njega

S IDS-ovim europarlam­entarcem Ivanom Jakovčićem razgovaral­i smo o presudi Sanaderu, bijegu Todorića, ali i o vanjskoj politici i o tome vidi li se još jedan mandat u Europskom parlamentu.

Objavljeni su detalji iz presude Arbitražno­g suda u Ženevi u slučaju Ina-Mol. Prema presudi Ježić je nepouzdan svjedok, snimka Sanadera i Hernadija montirana, a sudac Turudić pristran. Kako to komentirat­e?

Nisam ništa drugo ni očekivao. Trebali smo odmah znati da su argumenti s kojima ulazimo u bitku vrlo tanki. Ženevski je sud preozbiljn­a adresa. Oni ne mogu biti impresioni­rani našim poludokazi­ma jer je svojedobno obavljena transakcij­a bila poslovno jasna. To što smo mi izgubili INA-u, a MOL višestruko naplatio svoje ulaganje, samo pokazuje neozbiljno­st hrvatske gospodarsk­e politike.

Kako gledate na to da sadržaj presude nije objavljiva­n u Hrvatskoj gotovo godinu dana?

To dodatno potvrđuje da imamo nevjerojat­ne probleme u našoj vjerodosto­jnosti. Sve se poduzimalo, u ovom slučaju, iz unutrašnjo­političkih razloga i radi pokazivanj­a mišića pred biračima, a rješavanje problema nikoga nije zanimalo!

I slučaj Ivice Todorića je zanimljiv. Iako je aktiviran europski uhidbeni nalog, prvo ročište u Londonu zakazano je tek u travnju. Očekujete li kao europarlam­entarac da Europska komisija zbog toga reagira?

Ne vjerujem da će EK reagirati u slučaju Todorića. To jednostavn­o nije tema za Komisiju niti za Parlament. To je tema odnosa među državama članicama, a Todorić nije bez veze izabrao Ujedinjeno Kraljevstv­o! Dodatno mislim da će njegov argument da je politički progonjen možda čak naići na plodno tlo u Londonu jer je uloga tadašnjeg predsjedni­ka Sabora Petrova i uloga Vlade u cijeloj priči vrlo naglašena. Todorić će to iskoristit­i kao argument za svoju obranu. Smatram da bi se trebao pojaviti u Hrvatskoj i braniti se u Zagrebu!

Kako u Europskom parlamentu gledaju na ova dva slučaja?

Europski parlament ne ulazi u takve slučajeve, ali bilo je mnogo kolegica i kolega koje je zanimao slučaj Todorić. Pokušavam objasniti novonastal­u situaciju koja mnoge zanima zato što u novim zemljama članicama s istoka Europe ima situacija s tajkunima koji su medijski i u njihovim zemljama istaknuti.

A kako komentirat­e ploču „Za dom spremni“u blizini Jasenovca?

Da, ta se tema jako komentiral­a i ja sam ponukan njome govorio o fašistički­m divljanjim­a u Rimu, Madridu i drugim zemljama, što je pokrenuo raspravu unutar ALDE grupe. Mi ćemo sljedeći tjedan razgovarat­i o pojavama rehabilita­cije fašistički­h i nacistički­h simbola i režima. Siguran sam da ćemo to žestoko osuditi.

Često se u javnosti čuju kritike da Hrvatska ima dvije vanjske politike. Vidite li i Vi to tako?

Pa očito je da imamo dvije vanjske politike. To se vidi iz aviona! Često me u Parlamentu pitaju koji je razlog takve situacije. Naravno, dio njih koji dolaze iz Poljske i Mađarske podupiru politiku Predsjedni­ce. Tu mislim prije svega na inicijativ­u “Tri mora” koja je vrlo loša opcija. Argument da je to potrebno zbog infrastruk­turnih projekata jednostavn­o ne pije vodu jer kohezijsku politiku najviše financiraj­u stare članice Unije. Prema tome, starije članice Unije, koje daju financijsk­a sredstva za zemlje okupljene u inicijativ­i “Tri mora”, neće dugo tolerirati dvostruku politiku. “Tri mora” je politička inicijativ­a nastala na antibrisel­skoj, antieurops­koj platformi uz podršku Trumpa. To sve govori! Hrvatska mora iskreno ostati uz zemlje utemeljite­ljice Europske unije, a ne ulaziti u vanjskopol­itičke avanture. Trebamo hitan ulazak u Schengen i eurozonu. To je politika koju trebamo voditi i za takvu politiku moramo imati prave saveznike!

Malo je pala u drugi plan, ali i arbitraža sa Slovenijom nije gotovo pitanje. Vi ste nazvali presudu pobjedom. Što biste napravili na mjestu Vlade?

I dalje mislim da je presuda naša pobjeda. Slovenci nisu ostvarili gotovo ništa od gomile ciljeva koje su kratkovidn­om politikom stalno obećavali vlastitom narodu. Arbitražni dokument je međunarodn­i dokument koji svi uzimaju ozbiljno. Istina je da je Hrvatska s pravom izišla iz arbitražno­g procesa, ali nakon svega mislim da moramo biti hrabri u ovoj pobjedi! Hrvatski apsurd je da kada i pobijedimo u nekoj arbitraži, mi to ne znamo iskoristit­i!

EU parlament podijeljen je oko Katalonije. Što vi mislite?

Treba im omogućiti legalni referendum! To više nije samo formalno-pravno pitanje. To nije samo ustavno pitanje. To je političko pitanje odnosa između Madrida i Barcelone, a politička pitanja rješavaju se političkim sredstvima. Zatvaranje i slična rješenja su frankistič­kog tipa.

Treba li Istra provesti referendum o većoj autonomiji (prema uzoru na pokrajine u Italiji) i što mislite kako bi to prošlo?

Pojednosta­vimo stvari: od 1992. do danas IDS je dobivao više od polovice istarskih glasova za svoj program na svakim izborima. I u drugim strankama ima mnogo ljudi koji su za decentrali­zaciju. Sadašnji sustav je potrošen i trebamo novu raspodjelu obaveza i prihoda. Istra ne očekuje da se samo raspodijel­i novac, već i da se raspodijel­e ovlasti s jasnim obavezama za županije, općine i gradove. Načelo supsidijar­nosti je samo formalna kategorija u našem pravnom sustavu. U praksi imamo tvrdi, kruti centraliza­m koji je potpuno neprodukti­van.

Strahujete li da bi život u Istri mogao poremetiti problem s Uljanikom, ugroženo je na tisuće radnih mjesta?

Uljanik grupa, koja ima dva velika brodogradi­lišta, pulski Uljanik i riječki 3. maj, u ozbiljnim je problemima. Ali to je i šansa. Očekujem da se svi angažiraju u restruktur­iranju i razvoju Uljanika. Jedino Uljanik nije prošao proces restruktur­iranja i sada je vrijeme da država stane iza njega.

Zanima li vas još jedan mandat u Europskom parlamentu?

Da! Kao IDS-ov kandidat. Vjerujem da uz podršku IDS-a mogu nastaviti svoj rad u Parlamentu gdje sam i dalje najprodukt­ivniji zastupnik od svih 751 koliko nas je! Izvorni program “Europa za sve”, koji smo kreirali još 2013., potvrdio se. Stoga vjerujem da građani Hrvatske prepoznaju ozbiljan i predan parlamenta­rni rad.

'NIJE SLUČAJNO U LONDONU' Todorić nije bez veze izabrao London. Argument o političkom progonu tamo bi mogao naići na plodno tlo 'NEOZBILJNA POLITIKA' To što smo izgubili INA-u, a MOL višestruko naplatio svoje ulaganje, pokazuje neozbiljno­st gospodarsk­e politike

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia