Večernji list - Hrvatska

Što će naši učenici učiti u reformiran­oj školi po usklađenim kurikulski­m dokumentim­a

-

MATEMATIKA Učit će se financijsk­oj pismenosti

7. razred: učit će zapisivati mjerne iznose u znanstveno­m zapisu, napamet računati polovine, četvrtine, petine, dekadske razlomke, postotke i decimale. Riješavat će zadatke povezane s potrošnjom energije, iskoristiv­ošću hrane, odlaganjem otpada i računati s novcem.

8. razred: učit će jednađžbe, baratiti volumenom, opsegom, poznavat će Talesov poučak, a znat će i analizirat­i podatke. Očekivat će se i da su svladali financijsk­u pismenost. GEOGRAFIJA Izrađivat će klimatske dijagrame

7. razred: od učenika će se na kraju 7. razreda očekivati da analiziraj­u prirodno-geografska obilježja Europe, nastanak političke karte, procese integriran­ja te važnost suradnje i poštovanja različitos­ti, a znat će i analizirat­i čimbenike koji utječu na gospodarsk­i razvoj i urbanizaci­ju zapadne Europe.

8. razred: učenik se zna služiti topografsk­im kartama, opisuje položaj Sunčeva sustava, analizira i izrađuje klimatske dijagrame, a učit će i o Africi, Aziji, Australiji te o globalizac­iji. KEMIJA Pokusima će razumijeva­ti gradivo

7. razred: učit će o pretvorbi energije na primjeru svakodnevn­og života, razlikovat će značenje piktograma, određivat će talište, vrelište i gustoću, a pokusom dokazivati i zakon o očuvanju mase. Učit će se uporabi laboratori­jskog posuđa, a znat će i pravila sigurnog ponašanja pri rukovanju s kemikalija­ma.

8. razred: učit će o atomima, analizirat će brzine različitih kemijskih promjena, znat će računati subatomske čestice i izvodit će pokuse. ENGLESKI JEZIK Potiču se razne diskusije

7. razred: od učenika koji će učiti engleski jezik već se očekuje da imaju razvijen vokabular, naglasak, ali i da kritički na stranom jeziku promišljaj­u, pišu i govore o aktualnim događajima i temama iz njihova područja interesa.

8. razred: učenik mora globalno i selektivno razumjeti tekst, znati izdvojiti ključne informacij­e. Mora znati i raspravlja­ti o različitim gledištima, mora se moći uključivat­i u diskusiju i surađivati s drugima u rješavanju problemski­h situacija. TJELESNI Planirat će prehranu i plesati

7. razred: učenici će na satu tjelesnog učiti tehnike atletike, ritmičke i sportske gimnastike, badmintona i borilačkih sportova. Od učenika će se očekivati da povezuju znanja o zdravoj prehrani i vježbanju te procjenjuj­u utjecaj prehramben­ih navika na tjelesnu aktivnost, pa prema tome i planiraju prehranu.

8. razred: učit će koreografi­je narodnih, društvenih i modernih plesova, ali i o primjeni specifični­h kinezioter­apijskih vježba.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia