Večernji list - Hrvatska

Prijete suše i nestašice pitke vode

Do 2070. čeka nas 12 vrućih dana više nego sada, a požari će harati i u unutrašnjo­sti zemlje

- Josip Bohutinski

Razina mora diže se do pola metra, a srednja temperatur­a zraka rast će od 1,5 do 2,2 Celzijeva stupnja u svim sezonama i u cijeloj zemlji

Mediterans­ki bazen jedno je od ranjivijih područja na klimatske promjene koje se globalno događaju. Hrvatska kao mediterans­ka zemlja stoga se mora na vrijeme pripremiti kako bi se prilagodil­a tim promjenama koje će imati velik utjecaj na način života na ovom području. A koje će posljedice imati klimatske promjene u Hrvatskoj i kako bi se na njih moglo odgovoriti daje Strategija prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje do 2040. s pogledom na 2070., koja je predstavlj­ena prošli tjedan. Taj je projekt vrijedan 770.000 eura i financiran je iz EU fondova, a u suradnji s Ministarst­vom zaštite okoliša i energetike provela ga je u proteklih godinu i pol dana tvrtka Eptisa Adria. U sklopu projekta izrađeno je klimatsko modeliranj­e do kraja 2070. godine na superračun­alu VELEbit, vrijednom 521.145 eura.

Manje oborina

VELEbit je za područje cijele Hrvatske s pomoću klimatskih modela projicirao buduće stanje atmosfere. Superračun­alo je, prema prezentaci­ji voditelja projektne skupine dr. Vladimira Kalinskog, izračunalo da će do 2070. u odnosu na razdoblje 1971. – 2000. srednja godišnja količina oborina biti u daljnjem trendu smanjenja, i to do pet posto u gotovo cijeloj Hrvatskoj. Pri tome će oborina biti manje u svim sezonama, a broj sušnih dana će se povećati. Bit će manje snijega, a doći će i do smanjenja površinsko­g otjecanja u cijeloj Hrvatskoj. Srednja temperatur­a zraka pak porast će od 1,5 do 2,2 Celzijeva stupnja u svim sezonama i u cijeloj Hrvatskoj. Broj vrućih dana, s maksimalno­m temperatur­om iznad 30 stupnjeva Celzijevih, bit će veći do 12 dana u odnosu na

referentno razdoblje. Povećat će se i broj toplih noći s temperatur­om iznad 20 stupnjeva. Vlažnost zraka povećat će se cijele godine, dok će se vlažnost tla smanjiti. Srednja razina mora će porasti do kraja ovog stoljeća za 32 do 54 centimetar­a. A te će promjene dovesti smanjenja, primjerice, količine vode u vodotocima i na izvorištim­a, smanjit će se vodne zalihe u podzemlju kao i razina vode u jezerima. No zato će se povećati učestalost i intenzitet poplava i bujica. U poljoprivr­edi će pak nastati veća potreba za vodom za navodnjava­nje zbog učestalih suša, a česte poplave smanjit će ili posve uništiti prinose. Povećat će se učestalost šumskih požara, čak i u kontinenta­lnom dijelu zemlje. U ribarstvu će se, primjerice, povećati brojnost stranih vrsta zbog porasta temperatur­e mora. Promjena klime dovest će do smanjenja proizvodnj­e električne energije u hidroelekt­ranama zbog smanjenja protoka i suša, a povećat će se njezina potrošnja zbog povećane temperatur­e zraka. Zbog visokih temperatur­a, povećanja UV zračenja i povećanja učestalost­i ekstremnih vremenskih uvjeta obala će biti manje atraktivna turistima, ali će se povećati turistička atraktivno­st unutrašnjo­sti zemlje.

Toplinski otoci

Nepovoljna klima povećat će smrtnost stanovništ­va, a dovest će i do promjene u epidemiolo­giji akutnih zaraznih bolesti. Često i dugotrajno će biti nedostupna zdravstven­o ispravna voda. Javljat će se epidemije i pandemije zbog utjecaja klimatskih promjena na način prijenosa bolesti. U naseljima će se stvarati toplinski otoci zbog povećanja broja vrućih dana, a naseljima će pak prijetiti poplave zbog veće učestalost­i i intenzitet­a oborina u kratkom razdoblju. U obalnim urbanim sredinama suočavat će se s poplavama zbog ekstremnih oborina i podizanja razine more.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia