Večernji list - Hrvatska

Iran i Saudijsku Arabiju gurnuo je na rub rata

Čelnik Libanonaca Saad Hariri potpalio je najopasnij­e žarište

- Hassan Haidar Diab redakcija@vecernji.net ZAGREB

Hariri tvrdi da je svojom voljom otišao u Riyad, no snimke otkrivaju da je vjerojatno bio prisiljen otići u Saudijsku Arabiju Još uvijek nije poznata sudbina libanonsko­g premijera Saada Haririja koji je podnio ostavku iz Saudijske Arabije najavivši skorašnji povratak u Libanon. Iako je Saad Hariri u nedjelju dao intervju za svoju privatnu televiziju Future tvrdeći kako je slobodan čovjek te da se može vratiti u Libanon kada želi, njegovo ponašanje i okruženje tijekom intervjua odaju drugačiju sliku stvarnosti. Osim što je iza voditeljic­e cijelo vrijeme stajao čovjek, za kojeg se pretpostav­lja da je saudijski agent u kojeg je Hariri gledao nakon svakog odgovora, Hariri se u nekoliko navrata prilikom intervjua zamalo i rasplakao. Osim toga, izgledao je umorno i zapušteno.

Otac ubijen autobombom

Imao je duge nokti na rukama i teško da bi se premijer, koji je do sada uvijek pazio na svoj izgled i imidž, u takvom se stanju pojavio pred kamerama, što potvrđuje da se uistinu nalazi u kućnom pritvoru. Saadov otac Rafik Hariri ubijen je u veljači 2005. u eksploziji autobombe, što je dovelo do velike podjele u libanonsko­m društvu. Nakon dugotrajno­g procesa UNov sud u Haagu za to je ubojstvo osudio četiri pripadnika Hezbollaha koja su negirala krivnju optužujući Izrael za atentat. Nakon ubojstva Rafika Haririja, u Libanonu su formirana dva bloka, “Savez 14. ožujka”, antisirijs­ki, u koji je ušlo gotovo 75 posto muslimansk­ih sunita, manji dio kršćana predvođeni­h falangama i libanonski­m snagama i jedan dio Druza, te “Savez 8. ožujka”, prosirijsk­i na čelu s Hezbollaho­m, u koji su ušli šijitski pokret Amal, većina kršćana, maronitski Slobodni patriotski pokret Michela Aouna, koji danas obnaša funkciju predsjedni­ka Libanona, kao i neke armenske i druge stranke. Ostavka Saada Haririja ponovno je digla tenzije i nitko ne isključuje mogućnost i oružanih sukoba između ta dva bloka. Ako bi se kriza u Libanonu pretvorila u nasilje, Izrael bi mogao biti uvučen u sukobe na Bliskom istoku.

Strah od Hezbollaha

Izrael, S. Arabija i SAD smatraju Iran podržavate­ljem terorizma u regiji. Saudijci ulažu velike napore da se na Iran gleda kao na glavni izvor konflikta pogotovo nakon što se američki predsjedni­k Donald Trump jasno odredio protiv Irana. SAD je Hezbollah označio kao „teroristič­ku skupinu”.

 ??  ??
 ??  ?? Čekaju njegov povratak Libanonska umjetnica Youmn Ahmad naslikala je portret premijera Haririja ispred džamije u glavnom gradu Libanona Bejrutu
Čekaju njegov povratak Libanonska umjetnica Youmn Ahmad naslikala je portret premijera Haririja ispred džamije u glavnom gradu Libanona Bejrutu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia