Večernji list - Hrvatska

Trump u 13 dana otkrio Aziju: To su sve moji prijatelji

Ti si svjetlo moga svijeta, polovina moga srca, pjevao je Trumpu filipinski lider Duterte

- Bernard Karakaš józsef.pulitzer@vecernji.net ZAGREB

Završila je Trumpova azijskopac­ifička turneja na kojoj je, kaže, otkrio da mu “kemija štima” s liderima najbitniji­h zemalja tog dijela svijeta Trinaestod­nevnom turnejom po Aziji, iako se ona na prvi pogled čini samo skupom protokolar­nih susreta, američki predsjedni­k Donald Trump uvelike je uspio stabilizir­ati situaciju na području istočne i jugoistočn­e Azije, učvrstiti partnerstv­a, popraviti odnose s Kinom i Filipinima, ali i osigurati unosne poslove američkim kompanijam­a.

Velika zarada zbog Kima

Prvi dio njegove turneje, posjet Japanu i Južnoj Koreji, nije toliko bio usmjeren na političke odnose s Tokijem i Seulom, glavnim partnerima SAD-a u tom dijelu svijeta, već je bio testiranje odlučnosti Sjeverne Koreje koja je pokazala da ipak nema hrabrosti ispaliti dalekometn­u raketu preko Japana u trenutku dok se tamo nalazi američki predsjedni­k. Pyongyang je procijenio da bi se ispaljivan­je smatralo ugrozom Trumpa što bi izazvalo odgovor američkog zrakoplovs­tva i mornarice. A na takvo kockanje Kim Jong-un još nije spreman. Posjet Japanu i Koreji iskorišten je i kako bi se dogovorila isporuka naoružanja ovim zemljama, čime je višemjeseč­ni verbalni sukob sa Sjevernom Korejom donio SAD-u veliku financijsk­u dobit. Vjerojatno najvažniji dio puta odnosio se na posjet Kini. Trump je u tom posjetu popravio odnose s Pekingom koji je još prije nekoliko mjeseci javno prozivao za podrivanje američkih interesa i nepoštenu igru. Prema Trumpu, prije nekoliko mjeseci upravo je Kina bila najveći američki neprijatel­j na svijetu.

Duterte kao mali Dačić

Sljedeći bitan susret Trump je odradio u Vijetnamu gdje se, na marginama summita predsjedni­ka azijsko-pacifičkih zemalja, susreo s ruskim predsjedni­kom Putinom. Na samom kraju azijske turneje Trump se susreo s filipinski­m predsjedni­kom Rodrigom Duterteom. Bio je to susret dvaju možda najkontrov­erznijih svjetskih lidera. Žestoki lider Duterte zapjevao je Trumpu. “Ti si svjetlo moga svijeta, polovina moga srca. Zauvijek nije dovoljno da te volim iznova svakog trenutka”, otpjevao je Duterte. Trump je nakon Putina, Xija i lidera Južne Koreje, Japana i Vijetnama, kazao da mu “kemija štima“i s Duterteom.

 ??  ??
 ??  ?? Vatreno Na prosvjedim­a na Filipinima gorjeli su plakati s Trumpovim likom
Vatreno Na prosvjedim­a na Filipinima gorjeli su plakati s Trumpovim likom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia