Večernji list - Hrvatska

Tesla: novi pogled na život i rad genija

Predstavlj­anje magazina na 130 strana pratio je i okrugli stol s poznavatel­jima njegova života

-

Romana Kovačević Barišić Magazin i spot bit će na engleskom jeziku 6. prosinca predstavlj­eni u Europskom parlamentu u Bruxellesu, kao i animirani film o Tesli “Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće” naziv je Večernjako­va specijala koji je predstavlj­en jučer u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a donosi niz nepoznatih i zanimljivi­h detalja o životu i radu ovog velikog svjetskog genija. Uz bogat magazin na čak 130 stranica, tu je i DVD sa spotom pjesme “Nikola Tesla” koju je Teška industrija ponovo obradila posebno za ovu prigodu, uz vokal Gorana Karana. Magazin i spot bit će na engleskom jeziku 6. prosinca predstavlj­eni u Europskom parlamentu u Bruxellesu, kao i animirani film Tajni laboratori­j Nikole Tesle autora Brune Razuma.

Svačiji, a u biti svoj

– Tesla je bio svačiji, a u biti svoj. Radeći ovaj specijal, prešli smo tisuće kilometara do Karlovca, Beča, Beograda, New Yorka, Smiljana... Na kraju smo napravili magazin koji će vam dati ipak drugačiji pogled na taj nepobitno najveći um nego što to možete naći na internetu jer zadatak je edicije skidati mitove i naslage koji su se godinama skupljali – kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, dodajući da je riječ o prvom u nizu od tri Večernjako­va magazina posvećena velikim povijesnim ličnostima. Na okruglom stolu o Tesli akademik Vladimir Paar ustvrdio je da je Tesla bio veliki zaljubljen­ik u umjetnost i renesansni čovjek. – Dok je recitirao Goethea, sinula mu je ideja o magnetnom polju. Tesla je komunicira­o na način koji dokazuje da postoji metafizičk­i svijet koji nam nije dostupan. Danas je sigurno da sve više oživljava ideja da znanost i umjetnost imaju isti cilj: spoznati svijet. Razlikuju se samo u metodi koju koriste – rekao je Paar. Beogradski znanstveni­k i humanist prof. Velimir Abramović podsjetio je kako je Tesla govorio da znanost i umjetnost dolaze iz istog izvora, da uvid dolazi odozgo, jer logika znanstveno­g otkrića ne postoji.

Dan izumitelja

– Moramo unijeti etički moral u znanost, inače se ona razvija kao kombinacij­a moći i neznanja – poruka je beogradsko­g profesora. Na račun prepucavan­ja je li Tesla Hrvat ili Srbin ustvrdio je kako postoje reperkusij­e Teslina života na planetarno društvo. Damir Mandić, gradonačel­nik Karlovca, u kojem je Tesla pohađao gimnaziju, najavio je uređenje Teslina doma kraj gimnazije. Dragica Mihajlović iz udruge Genij za budućnost, koja već 20 godina u RH, ali i u svijetu promovira ovog nedovoljno priznatog genijalnog znanstveni­ka i njegova postignuća, zahvalila je Večernjem i pozvala sve da podrže inicijativ­u kojom bi Vlada RH predložila UN-u da se Teslin rođendan 10. srpnja proglasi međunarodn­im Danom izumitelja. Predstavlj­anju su nazočili ministrica znanosti i obrazovanj­a dr. sc. Blaženka Divjak te izaslanik predsjedni­ce RH.

“U znanost moramo unijeti etički moral, inače je ona kombinacij­a moći i neznanja”

 ??  ??
 ??  ?? Od jučer na kioscima 25 kuna cijena je magazina s poklon DVDom s pjesmom Teške industrije i animiranim filmom Tajni laboratori­j Nikole Tesle
Od jučer na kioscima 25 kuna cijena je magazina s poklon DVDom s pjesmom Teške industrije i animiranim filmom Tajni laboratori­j Nikole Tesle
 ??  ?? Teška industrija Ivica Propadalo, vođa Teške industrije (lijevo), supruga Dragana, gitarist Vedo Hadžiavdić
Teška industrija Ivica Propadalo, vođa Teške industrije (lijevo), supruga Dragana, gitarist Vedo Hadžiavdić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia