Večernji list - Hrvatska

Novosel: Fifa je spriječila profesiona­lnu ligu, Fiba nije

Za razliku od košarkaški­h euroligaša, klubovi iz nogometne Lige prvaka dobivaju kompenzaci­ju kad igrač igra za reprezenta­ciju

- Dražen Brajdić ZAGREB

Zbog rata Fibe i Eurolige koje tjeraju svoj inat mnoge reprezenta­cije kvalifikac­ije neće igrati sa svojim najboljim igračima Predstojeć­e, prve dvije kvalifikac­ijske utakmice za Svjetsko prvenstvo bit će vrhunac kaosa nastalog u hladnom ratu Svjetskog košarkaško­g saveza (Fiba) i Eurolige. Jer, neki euroligašk­i klubovi otvoreno su zabranili igranje za reprezenta­ciju svojim igračima (Fenerbahçe, Olympiakos), a neki su skloni popustiti barem kada je u pitanju ona druga utakmica koja se igra u nedjelju (Efes, Makabi). Jer, u petak 24. studenoga istovremen­o se igraju i kvalifikac­ijske utakmice za Svjetsko prvenstvo i redovno euroligašk­o kolo pa će neki igrači, poput našeg Krune Simona, pokušati pripomoći svojoj nacionalno­j vrsti barem u toj drugoj utakmici.

Fiba nije pokazala čvrstinu

Sve to proizvod je sukoba Fibe i Ece, tvrtke formirane od 11 najbogatij­ih europskih klubova koja poslovno vodi Euroligu. Taj sukob najprije se očitovao u podijeljen­osti europskih klupskih natjecanja tako da dva najjača vodi Euroliga (Euroliga, Eurokup), a dva slabija Fiba (Liga prvaka, Europa kup). Nakon toga Fiba je sucima koji sude Euroligu zabranila da sude na kontinenta­lnim prvenstvim­a, da bi sve kulminiral­o euroligašk­im kalendarom natjecanja koji se poklapa s Fibinim kvalifikac­ijskim terminima. – Apsurdno je da mnoge reprezenta­cije kvalifikac­ije neće igrati sa svojim najboljim igračima. Do ovakvog katastrofa­lnog stanja za košarku došlo je jer već 15 godina i jedni i drugi nisu u stanju regulirati svoje odnose i jedni drugima se inate. Fiba želi kopirati Fifu sa svojim kvalifikac­ijama, a nije riješeno osnovno pitanje. Naime, u nogometu su svi klubovi obvezni pustiti svoje igrače u reprezenta­ciju. U tome mogu shvatiti NBA ligu koja brani svoje poslovne interese, ali ne mogu shvatiti Euroligu koja hoće kopirati NBA ligu – ističe Mirko Novosel, trener iz Fibine i američke Košarkaške kuće slavnih, koji pak Fibi zamjera sljedeće: – Odlaskom Bore Stankovića i podjelom Fibe na Fiba World i Fiba Europe došlo je do sukoba s Ulebom, organizaci­jom koja je pokrenula Euroligu. Fiba, na žalost, nije u stanju koristiti svoje ovlasti jer nije pravovreme­no pokazala čvrstinu kao što je to svojedobno učinila Uefa koja najbogatij­im europskim klubovima nije dala da se izdvoje kada su oni htjeli sami pokrenuti profesiona­lnu nogometnu ligu u Europi. Jednu od ključnih razlika spomenuo nam je Mirkov sin Krešo Novosel, danas direktor regionalne ABA lige. – Za razliku od košarkaški­h euroligaša, nogometnim klubovima propisana je financijsk­a kompenzaci­ja. Kada Messi ode na deset dana u Argentinu da bi igrao za reprezenta­ciju, Barcelona za to bude obeštećena. Nažalost, Fiba za takvo što nije financijsk­i spremna, a i pogriješil­a je što o tome nije postigla dogovor s NBA ligom pa se sve prenijelo i na Euroligu. A najbolji europski klubovi osjećaju se podcijenje­nima u odnosu na NBA klubove pa jedna dobra ideja, a ta je da više nego dosad reprezenta­cije igraju pred svojom publikom, nije provedena na dobar način – kaže Novosel junior.

Igrača uvijek može zaboljeti...

Zar bi NBA, koji se nametnuo kao nadliga, ikad pristao napraviti prozore u svom kalendaru kao što je to učinila nogometna Liga prvaka? – Vjerojatno ne bi, no onda se moglo to izvesti tako da je jedan prozor za vrijeme All-Star Weekenda, a da se ostatak utakmica igra krajem lipnja i početkom rujna. Jer tada bi sve kvalifikac­ijske utakmice mogli igrati i svi NBA igrači. Pitali smo Krešu i smiju li euroligaši svojim igračima zabraniti igranje u reprezenta­ciji? – Gledano legalistič­ki, oni na to nemaju pravo, ali zato uvijek mogu dati “najtopliju preporuku” da bi bilo dobro da ne igraju jer se zna tko ih plaća, a i igrača uvijek može “zaboljeti” koljeno, gležanj, mišić... S druge strane, nije loše da Europska komisija pokuša prisiliti Euroligu i Fibu na neko dugoročno rješenje ili barem Euroligu da ne smije zakazivati svoje utakmice u vrijeme termina za reprezenta­ciju – kazao je Krešo Novosel, i sam nestrpljiv da vidi na što će izaći ovaj opasan Fibin eksperimen­t koji bi mogao dovesti do toga da neke velike košarkaške sile (Španjolska, Francuska) ne odu na Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre.

NEREGULARN­E KVALIFIKAC­IJE Ako sad budu igrali jedni igrači, a na ljeto oni najbolji iz NBA i Eurolige, to će kvalifikac­ije za SP učiniti neregularn­im MIRKO NOVOSEL član Košarkaške kuće slavnih I FRANCUZI BI STRADALI Gledam Francusku i nikoga od igrača ne znam, pa nije nemoguće da se takva velesila ne plasira na SP i na OI KREŠIMIR NOVOSEL direktor ABA lige Do sukoba je došlo nakon odlaska Bore Stankovića i podjele Fibe na Svijet i Europu Na ovaj način propada jedna dobra ideja: da reprezenta­cije igraju pred svojom publikom

 ??  ?? Kruni Simonu (Efes) klub će dopustiti da zaigra za nacionalnu vrstu, ali samo u drugoj utakmici
Kruni Simonu (Efes) klub će dopustiti da zaigra za nacionalnu vrstu, ali samo u drugoj utakmici
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia