Večernji list - Hrvatska

SA 17 GODINA PO SOVJETSKOM SAVEZU PJEVALA SAM JANIS JOPLIN I DEEP PURPLE

KAD SAM IMALA 17, BILI SMO NA TURNEJI U SOVJETSKOM SAVEZU. PJEVALA SAM JANIS JOPLIN, DEEP PURPLE...

- Razgovaral­a: SLAVICA VUKOVIĆ

Meri Cetinić, pjevačica, skladatelj­ica i tekstopisa­c istinska je glazbena diva, akademski obrazovana umjetnica koja svoje misli i emocije najradije prenosi glazbom pa su njezini intervjui vrlo rijetki, čak i u vremenima u kojima je bila na vrhuncu karijere. More, U prolazu, Lastavica, Samo simpatija, Ja sam žena, Četiri stađuna, Dome moj, Konoba, Jubav si moja zauvik – samo su neki od njezinih bezvremens­kih hitova kojima je žarila i palila po domaćim top-ljestvicam­a u bivšoj državi. Bila je u osamdeseti­ma dva puta pjevačica godine, dobitnica je prve dijamantne ploče na ovim prostorima, nagrade Porin i još niza priznanja. Za čitatelje Večernjeg lista pristala je odškrinuti vrata svog svijeta, očistiti “Prašinu s puta” i prisjetiti se nekih zanimljivo­sti iz svoje bogate karijere.

Čitajući vaš životopis, stječe se dojam da ste rođena glazbenica. Je li za vas ikada bilo dvojbe čime se želite baviti u životu?

Nisam toga bila svjesna, ali odmah sam bila zanesena glazbom. Živjeli smo mama, tata, dva brata i ja u malom stanu, ali imali smo sobu u kojoj su bili klavir i gramofon koje su moji rano nabavili. Zatvarala sam se u tu sobu da me nitko ne gleda i ne sluša, puštala ploče, recimo Animalsa, i uz njih pjevala. To mi je bio cijeli svijet. Ta me ljubav i groznica uhvatila u djetinjstv­u i, eto, nikad me nije pustila.

Glazbeno ste se obrazovali od djetinjstv­a. Jeste li imali vremena za prijatelje, izlaske i momke?

Ne pamtim da mi je bilo teško. Split je bio puno manji i ja sam kao djevojčica svaki dan hodala do Glazbene škole s knjigama za klavir. Glazba me opuštala, to je bilo lijepo. U osnovnoj školi nisam bila specijalni đak, a kad su počeli izlasci, cijeli Split je bio naš. Poslije muzičke škole otišla bih na pjacu. Cijeli Split bi se slio, svatko je imao svoje mjesto. Imala sam već ekipu s glazbe, s 14 godina pobijedila sam na Raspjevano­m proljeću, pjevala sam Warm and Tender Love od Percyja Sledgea. S 15 sam već bila u grupi Che, svirala sam orgulje Hammond, prve u Splitu. Svi smo bili po gradu svaki dan, điravali, ja se danas pitam kako ova djeca žive, gdje se oni okupljaju, što rade.

Niste se dugo zadržali u grupi Che?

Che je bila izvrsna grupa, od nje je poslije nastao Metak. Tu su bili Mirko Krstičević, Ivica Pipo Čović koji ima sad studio u Splitu. Tu se događalo puno toga. Pratili smo Tomu Bebića, ja sam mu svirala na orguljama. Brat mi je bio u Delfinima, oni su bili jedna od prve tri grupe u bivšoj državi, i kad su ostali bez pjevača, došao je i rekao: “Od sutra pjevaš u Delfinima!” Uzalud su Cheovci došli kod njega i bunili se. Tada mi je bilo 16 godina. Kad

sam imala 17, bili smo na turneji u Sovjetskom Savezu. Pjevala sam Janis Joplin, Deep Purple... Bio je to malo preprogres­ivan repertoar, pa su mi organizato­ri rekli da na koncert dolazi komisija koja će procijenit­i hoću li ja nastaviti ili se vraćam doma. Proradila je moja splitska i blatska krv i u to sam popodne naučila jednu rusku popularnu veselu pjesmu a la Lastavica. Na ruci sam napisala tekst. Kad sam je otpjevala, publika je poludjela, 5-6 puta su me vraćali na scenu, ruka se oznojila, penkala otopila i umjesto ruskog teksta na ruci crnilo... Ali, nastavili sam turneju.

Nakon Delfina uslijedila je grupa More i antologijs­ka pjesma More.

Nakon Delfina upisala sam Pedagošku akademiju, a privatno kod prof. Ristić sam radila na glasu. Na Pedagoškoj me čuo Slobo Kovačević i predložio da osnujemo grupu More, a pjesmu More on je već imao. Uskoro smo snimili singl, na Moru sam svirala klavir i pjevala, a Oliver mi je s ostalim članovima benda pjevao prateće vokale. Na B strani bila je pjesma Zla djevojka, Oliver je svirao klavir i pjevao, a ja sam bila prateći vokal. On je brzo otišao i krenuo s Runjićem, a More je postalo veliki hit.

Je li pjesma More obilježila vaš profesiona­lni život?

Kako da ne, bila je prekretnic­a. More je bila prva pjesma koju sam dobila od autora i dobila priliku kao interpret. Mjesec dana sam doma za klavirom tupila riječ po riječ i tražila svoju interpreta­ciju. I sada su mi najsmješni­ji komentari, “Ajme, koliko puta se ponovi more.” Taj refren more, more to su valovi, lagano ljuljanje, žalo pa poslije bura i veliki val. Ja tako doživljava­m to ponavljanj­e, a ne brojim koliko puta sam rekla more. Iz grupe More otišla sam 1975. nakon Splitskog festivala, na kojem smo s pjesmom Gdje god da pođeš osvojili 1. nagradu žirija, a ja i nagradu za najbolju interpreta­ciju. Dvije godine pokušavala sam sama, snimila nekoliko singlica, ali

 ??  ??
 ??  ?? U Malom Lošinju 1979. godine
U Malom Lošinju 1979. godine
 ??  ??
 ??  ?? Na Splitskom festivalu 1984. nastupila je s pjesmom Zdenka Runjića “Živjela ljubav”. Merin menadžer Ivica Sladić Brada (lijevo), Meri, Paul Kovač (pok. brat Miše Kovača), član menadžersk­e ekipe (fotografij­a u krugu)
Na Splitskom festivalu 1984. nastupila je s pjesmom Zdenka Runjića “Živjela ljubav”. Merin menadžer Ivica Sladić Brada (lijevo), Meri, Paul Kovač (pok. brat Miše Kovača), član menadžersk­e ekipe (fotografij­a u krugu)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia