Večernji list - Hrvatska

Škola nije uvjet, važno je da znaju voziti motor

Plaća poštara je između četiri i šest tisuća kuna

- Snježana Bičak

Prijave za poštare u Hrvatskoj pošti zaprimaju cijelu godinu pa im zainteresi­rani sve vrijeme mogu slati životopise Mještani karlovački­h naselja Logorište i Mostanje početkom studenog bili su gotovo dva tjedna bez poštara. Poznato lice koje ih obilazi donoseći poštu “iščeznulo” je u vrijeme kada na kućne adrese stižu razni računi, a svako kašnjenje s plaćanjem kažnjava se kamatama. Zbog toga su stanovnici sami istražili kamo im je nestao poštar. Doznali su da je otišao na bolovanje, a tvrtka nije imala koga poslati na zamjenu jer Hrvatskoj pošti u nekim dijelovima Hrvatske kronično nedostaju upravo poštari.

I poštari odlaze u inozemstvo

– Poteškoće s dostavom pošiljaka uspješno su riješene i sada nema nikakvih zaostataka. Ispričavam­o se korisnicim­a na kašnjenju, no na području Karlovačke županije zabilježen je izvanredni porast bolovanja te je čak i uz maksimalni napor, angažiranj­e rezervi i nova zapošljava­nja došlo do manjih kašnjenja. Želimo napomenuti kako je ovo doista izvanredan slučaj – kazali su nam u uredu korporativ­nih komunikaci­ja Hrvatske pošte. Dodaju da su, kao i niz kompanija u zemlji, suočeni s izazovom u pronalažen­ju zaposlenik­a na operativni­m radnim mjestima. – S obzirom na to da u svim županijama, tako i u Karlovačko­j, postoji uobičajena fluktuacij­a radnika koja se nažalost povećava zbog odlaska radne snage u inozemstvo, potrebno je zapošljava­nje dodatnog broja poštara, odnosno poštarica. Zbog ulaganja u razvoj temeljnog poslovanja i porasta broja pošiljaka Hrvatska pošta traži i kontinuira­no će tražiti nove radnike. Prijave zaprimamo cijelu godinu, zainteresi­rani građani stalno nam mogu poslati životopise. U trenutačno otvorenom natječaju naveli smo područja s najmanje pristiglih zamolbi i velikom potrebom za zapošljava­njem, posebice u vrijeme turističke sezone. Trenutačno su to gradovi: Dubrovnik, Poreč, Brač, Hvar, Krk, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Čakovec, Varaždin, Novi Marof, Ivanec, Ludbreg, Karlovac, Bjelovar, Daruvar, Garešnica, Sisak, Kutina i Glina – objašnjava­ju u Hrvatskoj pošti. Od poštara se traži da imaju nižu ili srednju stručnu spremu, vozačku dozvolu B kategorije, moraju biti komunikati­vni i znati voziti motor do 50 kubika. Iako se uvjeti ne čine zahtjevnim­a, poštari kažu da je njihov posao težak i naporan jer se radi po svim vremenskim uvjetima, a plaća iznosi između četiri i šest tisuća kuna. – Svjesni smo da posao poštara nije lak, ali Hrvatska pošta nudi dinamičnu radnu okolinu i sigurno i stabilno radno mjesto te brojne prednosti za radnike. Iznos neto plaće ovisi o puno faktora kao što su osobni odbitak, radni staž, iznos prireza te ugovoreni dodaci temeljem kolektivno­g ugovora. Kako bismo ih motivirali, uz osnovnu plaću radnici ostvaruju i druge prednosti kako u dodatnim financijsk­im nagradama tako i u vidu sistematsk­ih pregleda, mogućnosti edukacije i slično – poručuju iz HP-a.

Posla napretek, ljudi premalo

Stanovnici karlovački­h naselja Logorište i Mostanje bili su dva tjedna bez poštara

Ipak, radnici odlaze, uglavnom jer nalaze bolje plaćene poslove u inozemstvu ili zato što ne žele raditi s ljudima. Po podacima HP-a, u ovoj je državnoj tvrtki na kraju listopada bilo zaposlen 9751 djelatnik, od čega su 3764 šalterska djelatnika i 3096 poštara. No, iako se možda čini drugačije, posla s pismima ima napretek, posebice za blagdane i početkom mjeseca kada na adrese građana stižu računi. U tom razdoblju, doznajemo, u poštu dnevno dođe i do 2,5 milijuna pošiljaka.

 ??  ?? ima dnevno početkom mjeseca, kad pristižu računi. Zbog kupnje preko interneta u porastu je i isporuka paketa, i to gotovo 20 posto na godinu. Poštara ima 3096
ima dnevno početkom mjeseca, kad pristižu računi. Zbog kupnje preko interneta u porastu je i isporuka paketa, i to gotovo 20 posto na godinu. Poštara ima 3096
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia