Večernji list - Hrvatska

Dopušteni minusi pali su ispod sedam milijardi kuna

Odak (HNB): Euro neće smanjiti ponudu kunskih kredita

-

Kunski krediti u godini dana veći 8 milijardi kuna, devizni se smanjuju, a prvi put od 2012. ovo ljeto smanjen iznos dopuštenog minusa

Na svakih stotinu kuna kredita koje su građani uzeli u bankama 47 kuna je čistih kunskih kredita! Najveći je to udio zaduženja u domaćoj valuti otkad postoji hrvatska država, te se uklapa u opći trend otrežnjenj­a prisutan kod stanovništ­va još od 2008. godine. Građani od tada više štede, manje se zadužuju – ukupno 118 milijardi kuna, od čega 55 milijardi u kunama – a i oni koji ulaze u dug vode računa o uvjetima pa, recimo, više nego prije biraju domaću valutu ili pak uzimaju kredite s fiksnom kamatnom stopom.

Konverzija kamate

– Kunski su krediti dobar izbor za korisnika jer s njima dobiva predvidive troškove otplate. Ne kažem da će kunski kredit biti najpovoljn­iji, jer mu je i sad kamata nešto veća, ali takav je kredit najizvjesn­iji, pogotovo ako je ugovoren uz fiksnu kamatnu stopu, prokomenti­rao je viceguvern­er Hrvatske narodne banke Damir Odak. Kada Hrvatska uvede euro kunski će se krediti pretvoriti u eurske po tečaju koji će se znati šest mjeseci prije i primjenjiv­at će se podjednako na sve oblike imovine. Do preuzimanj­a eura trebao bi se dogovoriti i automatiza­m po kojemu će se na bivši kunski, a tada eurski kredit primijenit­i eurska kamata. Odak ne očekuje da će politička odluka da se krene prema euru obeshrabri­ti potražnju za kunskim kreditima. – Kuna ima dovoljno, postoje dugoročni izvori za kunsko kreditiran­je i ti će krediti ostati u ponudi banaka – kaže Odak. Nakon niza godina, ovog je ljeta prvi put vrijednost dopuštenih minusa skliznula za sto milijuna ispod 7 milijardi kuna, a od početka ove godine dopušteni su minusi srezani za 400 milijuna kuna, sa 7,3 na 6,9 milijardi kuna. Ljudi koji ulaze u minuse, na koje se plaća oko 9 posto kamate, u pravilu su i najrizični­ji klijenti na kojima banke godišnje dobiju oko 640 milijuna kuna kamate. Najveću smo vrijednost takozvanih okvirnih kredita imali na kraju 2012. godine – 8,4 milijarde kuna dopuštenog minusa – i od tada su ulasci u dopušteno crveno smanjeni za 1,5 milijardu kuna. Dio građana te je skupe kredite zamijenio jeftinijim­a, dio ih je otplatio, no za znatan dio smanjenja zaslužno je bankarsko čišćenje portfelja i prodaja rizičnih dugova specijaliz­iranim tvrtkama za utjerivanj­e dugova. Stalni porast broja blokiranih građana i njihova duga pokazuje da dio građana koji su stradali u krizi, bilo da su ostali bez posla ili su se prekomjern­o zaduživali, ne uspijeva vratiti dug ni na koji način. No, zato su novi dužnici oprezniji, a naruku im idu i tržišni trendovi, jer je cijena zadnjih odobrenih stambenih kredita pala na 3,75 (kunski) i oko 3,5 posto devizni, dok su prosječne kamate na potrošačke eurske kredite 6%, a kunske 7,3 %. Kamate na stambene kredite ove su jeseni srušile državne stambene subvencije, koje je dobilo oko dvije tisuće kupaca stanova.

Stope na potrošačke kredite

– Smatramo da se proces razduživan­ja sektora stanovništ­va primakao svome kraju, navode analitičar­i RBA, koji vjeruju da će oporavak ukupnog kreditiran­ja stanovništ­va biti skroman i uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, koje još uvijek ne pokazuje zamjetniji rast zaposlenos­ti, koja je preduvjet za ulazak u nove financijsk­e obveze. Hrvatska udruga banaka u svojim redovitim pregledima bankarskog tržišta ističe da se kamatna stopa na potrošačke kredite (1-5 godina u srpnju ove godine bile su prosječnih 6,75%) kretala unutar intervala kamatnih stopa europodruč­ja, bliže donjemu rubu. Više stope na potrošačke kredite zabilježen­e su u bankama u baltičkim državama, Slovačkoj, Grčkoj, Španjolsko­j, Portugalu, Danskoj, Velikoj Britaniji te u većini članica EU izvan europodruč­ja. No, srpanjski stambeni krediti, kad je kamata bila 4,16%, bili su među višima, i samo su banke u Bugarskoj i Mađarskoj davale skuplje stambene kredite.

Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net

 ??  ??
 ??  ?? HUB je analizirao kretanje kamata u EU, stambeni su krediti skuplji samo u Mađarskoj i Bugarskoj (na fotografij­i Zdenko Adrović, direktor HUB-a)
HUB je analizirao kretanje kamata u EU, stambeni su krediti skuplji samo u Mađarskoj i Bugarskoj (na fotografij­i Zdenko Adrović, direktor HUB-a)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia