Večernji list - Hrvatska

Učenici o biljkama uče uz pomoć QR kodova

- Danijel Prerad vedran.balen@vecernji.net

Na Radio Moslavini više od tri desetljeća vodio je Emisiju za selo i poljoprivr­edu te pripremao vijesti iz politike gospodarst­va i sporta danijel.prerad@vecernji.net U 79. godini preminuo je kutinski novinar, sportski djelatnik i publicist Rudolf Krznarić, koji je za Večernji list radio punih 48 godina.

Rođen u Ilovi

Osnovnu je školu završio u rodnoj Ilovi nedaleko od Kutine, a školovanje nastavio u Kutini. Nakon male mature, završio je Školu učenika u privredi. Poslije je, uz rad, polazio i završio novinarsku školu Večernjeg lista. Novinarstv­om se počeo baviti 1965. godine. Nakon kratkotraj­nog zaposlenja u dugoreškom Naftaplinu, kutinskom Poduzeću za ceste i Petrokemij­i, 1970. godine se stalno zapošljava u „Moslavačko­m listu“, odnosno na Radio Moslavini. Najprije je pratio sportske događaje, a poslije se bavio i drugim temama na području bivše općine Kutina, koja je obuhvaćala Popovaču i Veliku Ludinu.

U mirovini od 2013.

Gotovo pola stoljeća bio je stalni dopisnik Večernjeg lista, počeo je surađivati 1967. godine, a za naš dnevni list radio je sve do 2015. godine. Osim toga, pisao je za Sportske novosti, Slobodnu Dalmaciju, Dobru kob, Novi list, Glas Slavonije i sisački tjednik Jedinstvo. Na Radio Moslavini više od tri desetljeća vodio je Emisiju za selo i poljoprivr­edu, te pripremao napise iz područja gospodarst­va, politike i sporta. U raznim je medijima objavio više od 1200 naslova. Iako je od 2003. godine u mirovini, nastavio je jednako aktivno surađivati s brojnim medijima. Bio je aktivni sportski djelatnik, posebno u nogometu i rukometu, a uz ostalo, 45 je godina obnašao i dužnost tajnika Nogometnog saveza Kutine. Za svoj savjesni i samoprijeg­orni rad nagrađen je Plaketom HND-a, dobitnik je i Plakete Zajednice sportskih udruga grada Kutine, a potkraj radnog vijeka, 2013. godine, nagrađen je i Nagradom grada Kutine za životno djelo. Pogreb Rudolfa Krznarića je danas, na groblju u Ilovi, u 14.30 sati. U dvorištu OŠ Đuro Pilar izgrađen je edukativni interaktiv­ni park u sklopu kojeg učenici promatraju i analiziraj­u biljni svijet Vedran Balen U brodskoj OŠ “Đuro Pilar” spojili su autohtone vrste biljaka s najsuvreme­nijim IT tehnologij­ama. Naime, u dvorištu ove škole izgrađen je edukativni interaktiv­ni park, zamišljen tako da uz pomoć autohtonih sadnica stabala, voćki i spiralnog aromatično­g vrta s ljekovitim i začinskim biljem učenici mogu uživo promatrati i analizirat­i biljni svijet našeg podneblja. Pored svake sadnice postavljen­i su stupići s pločicama na kojima se nalaze QR kodovi pojedinih sadnica stabala ili biljaka, pa će tako učenici očitavanje­m kodova putem pametnih telefona moći dodatno istraživat­i u sklopu svojih nastavnih i izvannasta­vnih aktivnosti. U planu je i postavljan­je drvenih info-panoa i spremnika za kompost te uređenje pozornice

Ispraćaj Rudolfa Krznarića je danas u 14.30 sati na groblju u Ilovi, nedaleko Kutine

u “šumskom” stilu. – Ideja je da učenici dobiju mjesto na kojemu će moći uživo promatrati biljke, njihov rast i razvoj te aktualizir­ati nastavni proces prirodoslo­vnih znanosti. U nastavi matematike koristit će im za mjerenje udaljenost­i, računanje postotaka i druge bazične funkcije, dok će u nastavi prirode, biologije i kemije moći proučavati rast biljaka te izgled i obilježja autohtonih stabala – kaže ravnatelj škole Igor Nikičić. Prema njegovim riječima, QR kodovi zasad vode na stranice Wikipedije, a tijekom sljedećih godina učenici će na satima informatik­e sami raditi internetsk­e stranice o parku i stablima. Projekt “Zajedno za školski park” vrijedan je 22.500 kuna, a financiral­i su ga HEP-a i Zaklada Slagalica. Svoj doprinos dale su i Hrvatske šume te Srednja poljoprivr­edna škola M. A. Reljković, s kojima je dogovorena organizaci­ja edukativni­h radionica na kojima će učenici proizvodit­i eterična ulja i druge proizvode. – Želimo da naša škola bude mjesto gdje dobre ideje postaju stvarnost – poručio je Nikičić.

 ?? I. GALOVIĆ/PIXSELL ?? Sve što uče u teoriji učenici sad mogu provjeriti u praksi
I. GALOVIĆ/PIXSELL Sve što uče u teoriji učenici sad mogu provjeriti u praksi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia