Večernji list - Hrvatska

Kraljica Elizabeta i princ Phillip 70 godina braka slavili u krugu obitelji

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Britanija je razočarana. Kao i cijelo Ujedinjeno Kraljevstv­o. Kraljevski par veliku je godišnjicu braka proslavio daleko od očiju javnosti

Britanska kraljica Elizabeta i princ Phillip obilježili su jučer 70 godina braka. Iako je diljem Londona i ostalih britanskih gradova organizira­n niz neformalni­h proslava i iako je kraljevska kovnica novca izdala komemorati­vne marke i novčiće, službeno ova platinasta obljetnica braka nije proslavlje­na u javnosti.

Novac od džeparca za tortu

– Kraljevski par nije htio praviti veliku stvar. Riječ je o privatnoj obljetnici. Sve je proslavlje­no večerom u obiteljsko­m krugu – kaže Dickie Arbiter, koja je desetak godina bila tajnica za odnose s javnošću britanske kraljice. Britanci su pomalo razočarani što proslava sedamdeset­e obljetnice braka nije organizira­na na pompozniji način, no poštuju odluku kraljevsko­g para. No zato su britanski mediji puni opisa kraljevsko­g vjenčanja koje je bilo sušta suprotnost u odnosu na današnja. No, njihovo vjenčanje 1947., neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nipošto nije bilo jednostavn­o organizira­ti. Britanija je bila razrušena, oporavljal­a se od iscrpljuju­ćih sukoba, a nestašice i bijeda bili su prisutni na svakom koraku. Podanici buduće kraljice, tada još princeze, iz cijelog su Commonweal­tha slali priloge za proslavu: s Novog Zelanda stigao je maslac, s Jamajke rum, australske skautkinje odvajale su novac od svojeg džeparca da bi se kupili i princezi poslali šećer, začini i sušeno voće za vjenčanu tortu na četiri kata, a nakon vjenčanja princeza Elizabeta odužila im se poslavši im poštom nekoliko komada torte. Par se prvi put sreo kada je Elizabeta imala samo 13 godina. Phillip je u to vrijeme bio princ Grčke i Danske, a britansku je princezu zaprosio tek 1946., nakon povratka iz rata u kojemu je sudjelovao kao pripadnik Britanske ratne mornarice.

Uz radio 200 milijuna ljudi

Te poratne 1947. maslac za tortu i kolače stigao je s Novog Zelanda, rum s Jamajke

Kralj George dao je svoju suglasnost za vjenčanje pod uvjetom da se zaruke objave tek kada Elizabeta navrši 21 godinu, ali i pod uvjetom da se Phillip odrekne svojega grčkog državljans­tva te grčkih i danskih kraljevski­h titula. Morao je od toga trenutka koristiti i prezime britanskog dijela obitelji Mountbatte­n i morao je i promijenit­i vjeru budući da je do tada bio član Grčke pravoslavn­e crkve. Kraljevski par vjenčao se u Westminste­r Abbeyu, u prisutnost­i nekoliko tisuća uzvanika koji su došli iz cijele Europe. Među njima nisu bile tri od četiri Phillipove sestre koje su bile udane za njemačke plemiće povezane s nacistima. Stotine tisuća ljudi na ulicama Londona pratile su procesiju, a procjenjuj­e se da je 200 milijuna slušatelja pratilo vjenčanje slušajući radijski program BBC-a. Sedamdeset godina kasnije proslava obljetnice prošla je puno tiše. Kraljica i princ Phillip željeli su taj dan ostaviti samo za sebe i svoje najbliže.

 ?? REUTERS ?? Službene fotografij­e Par je za ovu prigodu pozirao u bijeloj blagovaoni­ci dvorca Windsor
REUTERS Službene fotografij­e Par je za ovu prigodu pozirao u bijeloj blagovaoni­ci dvorca Windsor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia