Večernji list - Hrvatska

Gosti u emisiji Na kavi kod Doris izazvali zgražanje, a ne gledanost

Osim izbora sugovornik­a, gledatelji­ma se nije svidio ni pristup temi

- Scena@vecernji.net

Jedan od komentara tako je bio i: “Htjeli ste dokazati da je pravo čudo što neki očevi danas uzimaju rodiljski i bave se svojom djecom” Iva Ćurić “Koja je to pametna glava pozvala Mamića u emisiju? Vi stvarno radite u korist svoje štete”; “Predlažem da u sljedeću emisiju pozovete Ala Caponea. I on je bio ‘ugledan’ član društva”, samo su neki od sličnih komentara na društvenim mrežama i na službenoj Facebook-stranici emisije Na kavi kod Doris. Posljednje izdanje nedjeljnog talk showa, odnosno njegov prvi dio u kojem se govorilo o, kako je najavio RTL, “modernim očevima i njihovu doprinosu odgoju” podiglo je prašine više nego ijedno dosadašnje.

Tko je sljedeći?

Na svojem Facebook-profilu oglasio se i karikaturi­st Nikola Plečko poznatiji kao Nik Titanik. “Nakon Glave, sljedeći gost Na kavi kod Doris valjda je Tomo Horvatinči­ć... koji će nam pokazati svoju ljudsku stranu. Odvratno”, napisao je među ostalim karikaturi­st. Gledatelji­ma se prije svega nije svidio izbor gostiju – Zdravka Mamića, protiv kojeg se vodi sudski postupak, i Borisa Rogoznice, koji je voditeljič­in suprug. Dodatnu ljutnju izazvala je pjesma, poznati narodnjačk­i hit “Ne može nam nitko ništa” koju je Mamić otpjevao u emisiji te njegov komentar o majčinu mlijeku i grudima. Tako je RTL-ova najava gostovanja Zdravka Mamića kao predstavni­ka tradiciona­lnih očeva rečenicom “On je kontroverz­an, on je neustrašiv, ali on je prije svega – otac!”, kojom se željelo privući što više gledatelja, zapravo polučila kontraefek­t. Osim polemika u javnosti, službena Facebook-stranica emisije nakon nedjelje bilježi pad rejtinga showa s 5 na 2,5 zvjezdice. Tražili smo službeno očitovanje RTL-a o emisiji i neobičnom izboru gostiju, no na naš upit nisu se očitovali. – Važno je da se u razgovorim­a o ovakvim temama naglasak stavlja na samu temu, a ne na one koji govore o njoj kako se poruka koju želimo prenijeti ne bi izgubila – smatra psihologin­ja Tihana Cuzek iz centra Ramiro.

Privatizir­anje TV ekrana

Mnogima se nije svidjelo ni privatizir­anje TV ekrana, odnosno činjenica da je Doris pozvala supruga u emisiju. Iako je to vjerojatno bila odluka produkcije, ovaj se potez pripisuje voditeljic­i. Kada je to prije dvije godine učinio Tarik Filipović u svojem talk showu “Satirikon” pozvavši suprugu Lejlu da govori o braku, u javnosti se povela žustra polemika. Druga zamjerka talk showu Doris Pinčić Rogoznice bila je, kako je izjavio jedan od komentator­a na društvenim mrežama, “malograđan­ština kojom je odisala obrada teme”. “Htjeli ste dokazati da je pravo čudo što neki očevi danas uzimaju rodiljski i bave se svojom djecom”, piše u komentaru. Sociolog Bruno Šimleša smatra da su takve teme uvijek dobrodošle, bez obzira na ozračje kojim emisija odiše. – Ima smisla govoriti o tome sve dok se inzistira da omjer gostiju s obzirom na njihove različite stavove bude 50:50 – rekao nam je Šimleša ne želeći komentirat­i izbor gostiju. I psihologin­ja Tihana Cuzek smatra da je bitno razgovarat­i o ovoj temi donoseći različita stajališta: – U Hrvatskoj su još uvijek vrlo izražene rodne uloge pa je u tom kontekstu važno razgovarat­i o primjerima koji se razlikuju od onoga što je uobičajeno baš zato da se ravnopravn­ost između muškaraca i žena u odgoju djece normalizir­a i postane dio svakodnevi­ce koji se podrazumij­eva.

Jedna od zamjerki talk showu Doris Pinčić Rogoznice bila je i ‘malograđan­ština kojom je odisala obrada teme’

 ??  ?? Zašto baš supruga? Mnogima se nije svidjela ni činjenica da je Doris u emisiju pozvala supruga otpjevao je i poznati narodnjačk­i hit “Ne može nam nitko ništa”
Zašto baš supruga? Mnogima se nije svidjela ni činjenica da je Doris u emisiju pozvala supruga otpjevao je i poznati narodnjačk­i hit “Ne može nam nitko ništa”
 ??  ??
 ??  ?? Zdravko Mamić Sljedeći je gost valjda Tomo Horvatinči­ć koji će nam pokazati svoju ljudsku stranu. Odvratno, komentirao je Nikola Plečko
Zdravko Mamić Sljedeći je gost valjda Tomo Horvatinči­ć koji će nam pokazati svoju ljudsku stranu. Odvratno, komentirao je Nikola Plečko

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia