Večernji list - Hrvatska

Djevojka za uspjeh! Prvo Hamilton, pa Dimitrov

Za Bugarinov uspjeh zaslužan je i trener Daniel Vallverdu koji ga je preuzeo sredinom 2016.

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net ZAGREB

Uz dobar pristup, dobre ljude u okruženju i kvalitetnu podršku sve se može postići i ni jedan cilj nije nedostižan, kaže Grigor Prvi put nastupio je na završnom Mastersu i odmah došao do naslova. Bugarinu Grigoru Dimitrovu (26) pošlo je za rukom u londonskoj O2 Areni učiniti nešto što je prije njega uspjelo još samo petorici. Posljednji debitant koji je osvojio Masters najboljih tenisača bio je Španjolac Alex Corretja još 1998. godine. A prije njega time se mogu pohvaliti još: John McEnroe 1978., Guillermo Vilas 1974., Ilie Nastase 1971. i Stan Smith 1970. godine.

Stupa srednja generacija

Ovaj put je i finalist, Belgijac David Goffin, bio debitant pa je to dalo dodatnu draž završnom dvoboju. Koji je bio iznimno zanimljiv (Dimitrov je pobijedio sa 7:5, 4:6, 6:3) i, rekli bismo, kvalitetan (kako samo Bugarin vraća i najteže lopte!), iako se neki neće s time složiti. Jer nije bilo Federera i Nadala... No, njihovo vrijeme očito prolazi i na scenu stupa srednja generacija tenisača, što je i logično. Nju bi mogao predvoditi i tri godine stariji Marin Čilić (ima naslove u kategorija­ma Grand Slam i Masters 1000 turnira), ali zasad se prvi u vlak ugurao Dimitrov. Marin protiv Grigora ima 3-1 u pobjedama, ne bi bio bez izgleda nitu Londonu, ali trebalo je doći do Dimitrova. – Ovo je sjajna platforma koja će mi donijeti zamah za sljedeću godinu. Blistava završnica ove sezone govori da znam što trebam činiti da budem još bolji – kazao je prvi bugarski tenisač koji je uopće nastupio na Mastersu.

Bogatiji za 2,5 milijuna USD

U Londonu je došao do najvećeg uspjeha, četvrtog naslova ove godine, osmog u karijeri. Od nedjelje je bogatiji za 2,549.000 američkih dolara, koliko pripada nepobijeđe­nom šampionu (Dimitrov je postigao svih pet pobjeda), i jači za čak 1500 ATP bodova. S njima je Dimitrov izbio na treće mjesto ATP liste (odmah iza Nadala i Federera), a naš Čilić skliznuo je na šestu poziciju. Kao najzaslužn­ije za Bugarinov bljesak teniski kroničari spominju dvoje ljudi. Trenera Daniela Vallverdua iz Venezuele (prije Dimitrova, uspješno je trenirao Murraya i Berdicha) koji je Grigora preuzeo polovicom prošle godine, kad je bio tek 40. na ATP listi, ali i njegovu djevojku Nicole Scherzinge­r (rođenu na Havajima), američku pjevačicu i glumicu, koja očito zna sa sportašima. Uspješan je ( bio) i njezin bivši dečko Lewis Hamilton, vozač formule jedan. – Uz dobar pristup, dobre ljude u okruženju i kvalitetnu podršku sve se može postići i ni jedan cilj nije nedostižan – istaknuo je Dimitrov te za sljedeću sezonu najavio i borbu za prvi Grand Slam naslov.

Dimitrov je šesti tenisač koji je kao debitant osvojio Masters. Posljednji je bio Corretja

 ??  ?? GRIGOR DIMITROV nakon Londona (i 1500 bodova) došao je na treće mjesto ATP liste (Čilić je šesti)
GRIGOR DIMITROV nakon Londona (i 1500 bodova) došao je na treće mjesto ATP liste (Čilić je šesti)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia