Večernji list - Hrvatska

Obuljen: Napadaju me neprofitni mediji iako radim bolje od Hasanbegov­ića

Dio neprofitni­h medija napao ministricu: nazvali je ‘Hasanbegov­ićem u janjećoj koži’ zbog kašnjenja u podjeli europskog novca za razvoj tzv. medija zajednice

- Tomislav Krasnec Bruxelles

“Kad sam preuzela resor, nijedan natječaj iz Europskog socijalnog fonda nije bio ni u nacrtu pripremlje­n, a mi smo ove godine proveli dva” Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek našla se pod kritikom dijela neprofitni­h medija zbog kašnjenja u podjeli novca iz Europskog socijalnog fonda za razvoj tzv. medija zajednice, no u odgovoru tim kritičarim­a, koji su je na portalu lupiga.com prozvali “Hasanbegov­ićem u janjećoj koži”, jučer je iz Bruxellesa na upit Večernjeg lista objasnila kako je “šokirana takvim tvrdnjama” te kako ništa ne opstruira, već da, naprotiv, Ministarst­vo kulture provodi natječaje za dodjelu novca iz fondova EU brže nego za vrijeme njezinih prethodnik­a.

HND inzistirao na pravilniku

Predstavni­cima neprofitni­h medija sporno je to što natječaj za dodjelu 30,6 milijuna kuna za razvoj medija zajednice nije još ni blizu raspisivan­ja iako je bilo planirano da će se raspisati u prosincu ove godine. A unutar radne skupine, koja je trebala definirati kriterije natječaja, rad je zastao nakon što je predsjedni­k Hrvatskog novinarsko­g društva Saša Leković, kao član te radne skupine, predložio da se novac dodjeljuje novim projektima i postojećim neprofitni­m medijima koji ispunjavaj­u funkciju medija zajednice, odnosno da se ne dodjeljuje komercijal­nim medijima, lokalnim radijskim i televizijs­kim postajama koje neprofitni mediji smatraju bliskima HDZ-u. Leković kaže da ga je, nakon što je inzistirao na sastavljan­ju pravilnika o radu radne skupine koji bi išao tim smjernicam­a u korist neprofitni­h medija, ministrica telefonski obavijesti­la da će Ministarst­vo nastaviti interno raditi na kriterijim­a te na kraju sazvati radnu grupu. Vjerojatno da blagoslovi to što je interno odlučeno. Neprofitni mediji u tome vide nastavak politike bivšeg ministra Zlatka Hasanbegov­ića koji im je prvo ukinuo institucio­nalne potpore iz Ministarst­va kulture, uputivši ih da financiran­je potraže kroz fondove EU, a potom odgađao raspisivan­je natječaja za novac za medije zajednice. I ministrica Obuljen sada odgađa taj natječaj želeći da se novac dijeli slično kao i iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsno­sti elektronič­kih medija, iz kojega više od 90 posto novca dobivaju komercijal­ne lokalne TV i radijske postaje, a manje od 10 posto neprofitni mediji. Ministricu kulture upitali smo za komentar nakon jučerašnje­g sastanka Vijeća EU za kulturu u Bruxellesu.

Prekinut bez obrazložen­ja

– Kad sam preuzela resor, od četiri sažetka operacije iz Europskog socijalnog fonda nijedan natječaj nije bio ni u nacrtu pripremlje­n. A mi smo ove godine uspjeli provesti dva natječaja, za “Umjetnost i kulturu za mlade” te za “Kultura 54+”. Pitanje je dana kada će se raspisati natječaj “Kultura u centru”. A četvrti na redu je natječaj vezan uz financiran­je medija zajednice. Uopće ne razumijem čemu takav pritisak i iznošenje neistiniti­h informacij­a u javnost. Možda se radi o 2-3 mjeseca kašnjenja, u odnosu na tri godine nečinjenja koje su prethodile našem mandatu – kaže ministrica Obuljen Koržinek. Predsjedni­k HND-a kaže da je radna skupina stvarana netranspar­entno i da nije bilo kriterija za njezin rad. – Kad sam na to upozorio i tražio uspostavu kriterija, rad radne skupine je prekinut bez obrazložen­ja – dodaje Leković.

Ministrica odlučila interno raditi na kriterijim­a, kao i njezin prethodnik Šef HND-a kaže da je radna skupina stvarana netranspar­entno Ministrica šokirana tvrdnjama i ističe da radi brže nego njezini prethodnic­i ‘Čemu pritisak. Možda se radi o 2-3 mjeseca kašnjenja u odnosu na tri godine nečinjenja’

 ??  ?? Ministrica jučer iz Bruxellesa poručila da ništa ne opstruira, da natječaji idu normalno
Ministrica jučer iz Bruxellesa poručila da ništa ne opstruira, da natječaji idu normalno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia